Hírextra

hirextra.hu

Mire jók a káros mutációk?

 Hírextra  |   2022. május 26., csütörtök - 10:08
A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) biokémiai intézetének Papp Balázs, Pál Csaba és Horváth Péter által vezetett három kutatócsoportja közös vizsgálatai során a káros mutációk az evolúciós folyamatokra gyakorolt új hatását tárták föl - tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat csütörtökön az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Új rákkutatási eljárás

 Hírextra  |   2022. május 20., péntek - 10:08
Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Horváth Péter által vezetett kutatócsoportja a sejteken belüli rendellenes fehérjeváltozások pontos leírására alkalmas, világviszonylatban is újdonságnak számító, mesterséges intelligenciára épülő képfeldolgozásos eljárást dolgozott ki.
Forrás: Hírextra

Elítélték a stricit

 Hírextra  |   2022. március 03., csütörtök - 12:08
Jogerősen tíz, illetve nyolc év szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy férfit és egy nőt, aki egy 16 éves lányt kényszerített prostitúcióra - tájékoztatta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Pettyes szarvasok születtek

 Hírextra  |   2022. február 21., hétfő - 13:08
Három pettyesszarvas-borjú született a Szegedi Vadasparkban, a fiatal állatokat a kevés zajt csapó látogatók akár közelről is megfigyelhetik - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Szeged a mesterséges intelligencia nyomában

 Hírextra  |   2022. február 10., csütörtök - 10:08
A mesterségesintelligencia-modellek megbízhatóságát vizsgáló, négyéves kutatási program indult az Innovációs és Technológiai Minisztérium 1,2 milliárd forintos támogatásával a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Gyógyszerkutatás indul Szegeden

 Hírextra  |   2022. február 09., szerda - 14:07
A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) eddig elért eredményekre alapozó, négyéves komplex gyógyszerkutatási és -fejlesztési program indult a felsőoktatási intézményben az Innovációs és Technológiai Minisztérium 1,6 milliárd forintos támogatásával - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Egyedülálló 3D-s kutatás Szegeden

 Hírextra  |   2022. február 03., csütörtök - 11:08
A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biomag kutatócsoportja is tagja annak a nemzetközi konzorciumnak, amely világviszonylatban is egyedülálló, szabadon elérhető és folyamatosan aktualizálható adatbázist hozott létre a háromdimenziós szerv- és betegségmodelleket alkalmazó, publikált vizsgálatok adatainak minden eddiginél részletesebb feldolgozása révén - tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat csütörtökön az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Bőséges lesz a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

 Hírextra  |   2022. január 17., hétfő - 08:08
Több mint négyszáz alkotást neveztek az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító idei szegedi nemzetközi filmfesztiválra, melyet májusban rendeznek meg - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Magyar ember neveli a kengurúcskát

 Hírextra  |   2021. április 30., péntek - 11:19
Gondozó nevel föl egy elárvult kölyök Bennett-kengurut (Macropus rufogriseus) a Szegedi Vadasparkban, a jövevény jó egészségnek örvend, nyáron csatlakozhat társaihoz - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Online balett

 Hírextra  |   2021. április 15., csütörtök - 12:34
A színpadi produkciót születését és a társulat történetét bemutató online beavató színházi sorozatot indít a Szegedi Kortárs Balett - tájékoztatta a társulat csütörtökön az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Orvosvegytan professzoré a Talentum Díj

 Hírextra  |   2021. április 12., hétfő - 13:19
Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Orvosvegytani Intézetének professzora kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat - tájékoztatta a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány hétfőn az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Kis teve született

 Hírextra  |   2021. március 26., péntek - 14:18
Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, gondozóitól a Hanna nevet kapta, és egészségesen fejlődik anyja oltalmában - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató pénteken az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Pörgős kajak-kenu szezon vár

 Hírextra  |   2021. január 13., szerda - 13:03
Minden eddiginél mozgalmasabb szezon vár a gyorsasági kajak-kenu válogatottra 2021-ben, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia mellett ugyanis szeptember közepén világbajnokság is lesz Koppenhágában, de a szakmai prioritások szerint az ötkarikás játékokat megelőző szegedi pótkvalifikációs verseny, a két világkupa és az Európa-bajnokság idén a vb-nél nagyobb hangsúlyt kap.
Forrás: Hírextra

Elvágta a nyakukat, elfogták

 Hírextra  |   2021. január 08., péntek - 12:48
Elrendelte a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája pénteken annak a férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint szerdán meggyilkolta két ismerősét - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Jönnek a tizedik Mozinet Filmnapok

 Hírextra  |   2020. október 13., kedd - 13:33
2020. október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat. Budapest mellett Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tapolca és Veszprém ad otthont a világ legnagyobb fesztiváljait megjárt nyolc filmnek, jóval a hazai országos mozibemutató előtt.
Forrás: Hírextra

Tíz évet kapott a pedofil

 Hírextra  |   2020. szeptember 11., péntek - 08:17
Jogerősen tíz év szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy Csongrád megyei férfit, aki szexuálisan molesztált egy kisfiút - tájékoztatta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Cibetmacska született

 Hírextra  |   2020. június 12., péntek - 14:02
Binturong (Arctictis binturong) született a Szegedi Vadasparkban, a cibetmacska faj kölykét már a látogatók is megfigyelhetik az Ázsia-ház melletti kifutójukban - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Új vontatási technológia érkezik hazánkba

 Hírextra  |   2020. május 12., kedd - 13:47
Az ABB vállalat több mint 180 millió dollár értékű megbízást kapott a svájci vonatgyártó Stadler cégtől több mint száz vonatatóberendezés szállítására, ebből nyolcat a Szeged és Hódmezővásárhely között várhatóan 2021. szeptembertől közlekedő tram-train motorvonatokba szerelnek majd be - közölte az ABB Magyarország Kft. kedden az MTI-vel.
Forrás: Hírextra

Újra itt a Fizika Napja

 Hírextra  |   2020. január 23., csütörtök - 10:16
Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), szombaton a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, melyek jó része az idén hatvanéves lézerrel kapcsolatos - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Forrás: Hírextra