Hírextra

hirextra.hu

Se a köztársasági elnök, se a püspök nem megy el

 Hírextra  |   2024. január 24., szerda - 11:07
A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásait a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítette, és mint kiderült, azt tervezik, hogy egy véderdő minősítésű 6 hektáros erdősávot az egyházmegyének ajándékozzanak. Ennek az erdőnek a helyén építené fel az egyházmegye a sporttagozatos iskoláját.
Forrás: Hírextra

A Szeged mind felett

 Hírextra  |   2023. november 16., csütörtök - 11:08
Sorozatban harmadszor az MVM Szegedi Vízisport Egyesület nyerte az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) tagszervezetei közötti bajnoki pontversenyt. A második helyen a Graboplast Győri VSE végzett, míg a harmadik a KSI SE lett.
Forrás: Hírextra

Nagyon népszerű a szegedi lézerközpont

 Hírextra  |   2023. október 19., csütörtök - 15:07
Két-háromszoros a kutatócsoportok túljelentkezése a szegedi lézereskutatóközpontban, az ELI ALPS-ban (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) - közölte Szabó Gábor, az ELI-Hu Nonprofit Kft. ügyvezetője csütörtökön Szegeden.
Forrás: Hírextra

Teljes a 12. Szemrevaló Filmfesztivál programja

 Hírextra  |   2023. szeptember 20., szerda - 14:07
Közeleg a 12. SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmhetét idén október 5-15. között rendezik meg a budapesti Művész moziban. Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is vetítik majd a fesztivál legjobb filmjeit.
Forrás: Hírextra

A hasnyálmirigy-gyulladás és az utókövetés

 Hírextra  |   2023. szeptember 19., kedd - 11:07
Utókövetéssel csökkenthető lenne az akut hasnyálmirigy-gyulladáson átesett páciensek halálozása - derül ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársainak részvételével végzett vizsgálatból, amelynek eredményeit a Gastroenterology című folyóiratban publikálták.
Forrás: Hírextra

Mire jók a káros mutációk?

 Hírextra  |   2022. május 26., csütörtök - 10:08
A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) biokémiai intézetének Papp Balázs, Pál Csaba és Horváth Péter által vezetett három kutatócsoportja közös vizsgálatai során a káros mutációk az evolúciós folyamatokra gyakorolt új hatását tárták föl - tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat csütörtökön az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Új rákkutatási eljárás

 Hírextra  |   2022. május 20., péntek - 10:08
Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Horváth Péter által vezetett kutatócsoportja a sejteken belüli rendellenes fehérjeváltozások pontos leírására alkalmas, világviszonylatban is újdonságnak számító, mesterséges intelligenciára épülő képfeldolgozásos eljárást dolgozott ki.
Forrás: Hírextra

Elítélték a stricit

 Hírextra  |   2022. március 03., csütörtök - 12:08
Jogerősen tíz, illetve nyolc év szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy férfit és egy nőt, aki egy 16 éves lányt kényszerített prostitúcióra - tájékoztatta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség helyettes szóvivője csütörtökön az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Pettyes szarvasok születtek

 Hírextra  |   2022. február 21., hétfő - 13:08
Három pettyesszarvas-borjú született a Szegedi Vadasparkban, a fiatal állatokat a kevés zajt csapó látogatók akár közelről is megfigyelhetik - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Szeged a mesterséges intelligencia nyomában

 Hírextra  |   2022. február 10., csütörtök - 10:08
A mesterségesintelligencia-modellek megbízhatóságát vizsgáló, négyéves kutatási program indult az Innovációs és Technológiai Minisztérium 1,2 milliárd forintos támogatásával a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Gyógyszerkutatás indul Szegeden

 Hírextra  |   2022. február 09., szerda - 14:07
A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) eddig elért eredményekre alapozó, négyéves komplex gyógyszerkutatási és -fejlesztési program indult a felsőoktatási intézményben az Innovációs és Technológiai Minisztérium 1,6 milliárd forintos támogatásával - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Egyedülálló 3D-s kutatás Szegeden

 Hírextra  |   2022. február 03., csütörtök - 11:08
A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biomag kutatócsoportja is tagja annak a nemzetközi konzorciumnak, amely világviszonylatban is egyedülálló, szabadon elérhető és folyamatosan aktualizálható adatbázist hozott létre a háromdimenziós szerv- és betegségmodelleket alkalmazó, publikált vizsgálatok adatainak minden eddiginél részletesebb feldolgozása révén - tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat csütörtökön az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Bőséges lesz a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

 Hírextra  |   2022. január 17., hétfő - 08:08
Több mint négyszáz alkotást neveztek az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító idei szegedi nemzetközi filmfesztiválra, melyet májusban rendeznek meg - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Magyar ember neveli a kengurúcskát

 Hírextra  |   2021. április 30., péntek - 11:19
Gondozó nevel föl egy elárvult kölyök Bennett-kengurut (Macropus rufogriseus) a Szegedi Vadasparkban, a jövevény jó egészségnek örvend, nyáron csatlakozhat társaihoz - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Online balett

 Hírextra  |   2021. április 15., csütörtök - 12:34
A színpadi produkciót születését és a társulat történetét bemutató online beavató színházi sorozatot indít a Szegedi Kortárs Balett - tájékoztatta a társulat csütörtökön az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Orvosvegytan professzoré a Talentum Díj

 Hírextra  |   2021. április 12., hétfő - 13:19
Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Orvosvegytani Intézetének professzora kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat - tájékoztatta a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány hétfőn az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Kis teve született

 Hírextra  |   2021. március 26., péntek - 14:18
Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, gondozóitól a Hanna nevet kapta, és egészségesen fejlődik anyja oltalmában - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató pénteken az MTI-t.
Forrás: Hírextra

Pörgős kajak-kenu szezon vár

 Hírextra  |   2021. január 13., szerda - 13:03
Minden eddiginél mozgalmasabb szezon vár a gyorsasági kajak-kenu válogatottra 2021-ben, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia mellett ugyanis szeptember közepén világbajnokság is lesz Koppenhágában, de a szakmai prioritások szerint az ötkarikás játékokat megelőző szegedi pótkvalifikációs verseny, a két világkupa és az Európa-bajnokság idén a vb-nél nagyobb hangsúlyt kap.
Forrás: Hírextra

Elvágta a nyakukat, elfogták

 Hírextra  |   2021. január 08., péntek - 12:48
Elrendelte a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája pénteken annak a férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint szerdán meggyilkolta két ismerősét - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.
Forrás: Hírextra