Szabad Város Blog

Szabad Város Szeged

Amikor a Kormány saját magának ad ajándékot

 Szabad Város Blog  |   2020. február 28., péntek - 20:30
A Modern Városok Programban fogyóban van pénzügyi forrás, hiszen 23 városra idén csak 85 milliárd forint van a központi költségvetésben. Az MVP egy ideje így már nyilvánvalóan csak egy kommunikációs blöff a kormány részéről, aminek fő ígérete, hogy a helyi fejlesztések az önkormányzatok igényei alapján valósulnak meg, majd egyszer, ha lesz pénz. Azonban már ez sem igaz, mivel az MVP szegedi kommunikációs munkatársa, Bartók Csaba ma bejelentette, hogy nem a négyes villamos és a trolihálózat fejlesztése kap támogatást a központi költségvetésből, hanem a Kormány a saját cégéhez, a Volánbuszhoz csoportosítja át a forrást, elektromos buszokra. A Szeged Tömegközlekedésének Elektromos Alapra Helyezése (SZTEAH) projekt előkészítésén évek óta dolgozunk, a hatályos jogszabályoknak megfelelően ezt egyeztettük a szakminisztériummal, a projektről több közgyűlési döntés is született. A szakminisztérium támogatta a projektet az Önkormányzat által javasolt tartalommal, aminek leghangsúlyosabb része a 4-es villamos rekonstrukciója és fejlesztése volt. A Vám tértől kifelé kétvágányúsítanánk a pályát és új villamosokat is vennénk, hogy a menetidő és a komfort is javuljon a vonalon. A projektben bővítenénk az önjáró troli flottát és megteremtenénk a troli hálózat ELI science parkhoz való bővítésének a műszaki feltételeit. A SZTEAH projektről már kétszer is támogatólag döntött a Kormány is, az általunk javasolt tartalommal, csak a pénz átutalása maradt el valahogy eddig. Az 1932/2017-es határozat szerint 2018-ban 2,8 milliárd forintot kellett volna kapnunk, 2019-ben pedig 6,6 milliárdot. Ezt a határozatot 2018. végén visszavonták, és meghozták az 1798/2018-ast, ami szerint 2020-ban 3,7, 2021-ben 3,4 milliárd lenne az infrastruktúra fejlesztésére (4-es, troli) és villamos vásárlásra, valamint külön döntést követően további 2,4 milliárd jutna trolibusz vásárlásra, még 2020-ban. A 7,1 milliárdról a támogató okiratot idén január 31-ig ki kellett volna állítani a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, ami nem történt meg. A most kommunikált döntés arról szól, hogy ezek nem lesznek, viszont a Kormány a saját cégének, a Volánbusznak adja ezt a forrást, elektromos busz vásárlásra, hogy azok majd Szegeden közlekedjenek. Ezzel számos probléma van. [...] Bővebben!

Egy visszataszító kampány új szakaszba lép

 Szabad Város Blog  |   2015. július 01., szerda - 07:32
A zöld határon átlépő és utána – a hatóságokkal való érintkezéssel vagy anélkül – Magyarországon átutazó menekültek ügye néhány héttel ezelőttig nem érintette a szélesebb közvéleményt. Akinek a kertje végében nem jelentek meg emberek sok ezer kilométeres út után Szíriából vagy akár Afganisztánból, azok nem találkoztak a problémával és akik találkoztak menekülttel, azok sem számoltak be a letaposott veteménynél, szétdobált szemétnél komolyabb konfliktusról. A magyar hatóságok, ha zökkenőkkel is, de tudták kezelni a helyzetet.[...] Bővebben!

Ha Szegedre jössz, tanulj meg (újra) korcsolyázni

 Szabad Város Blog  |   2015. július 05., vasárnap - 19:09
A modern ember, tudatában annak, hogy Föld erőforrásai végesek, híve annak, hogy ne dobjon ki mindent egyből, megjavíttatja a régi mosógépet és szelektíven gyűjti a hulladékot, hogy azt még újra lehessen hasznosítani. Nincs ez másképpen a sztárok világában sem, egy megkopott fényű csillag még újra ragyoghat, ha Swarowski ékszerekbe öltöztetik. Az egykori NDK-s sportiparban szerzett hírnév is újra hasznosítható, immár a kapitalizmus körülményei között. [...] Bővebben!

Lejjebb is megy még a léc, azaz Limbó Miklós Szegeden!

 Szabad Város Blog  |   2015. szeptember 27., vasárnap - 07:23
Lehet koránál, vagy éppen neveltetésénél fogva, de mintha - az egykor doktor - Devecz kancellár a régi dalszöveget tekintené élete és pályája meghatározó elvének. Miért kellene meglepődnünk azon, hogy a T. Vezető nem csupán sosem volt menedzseri képességeivel bizonyítja nap mint nap alkalmatlanságát, hanem olyan erkölcsi mélységekbe süllyed, amibe nem csupán elsőszámú vezetőként, hanem bármely normális polgárként sem szabad. [...] Bővebben!

Több tiszteletet a feröerieknek!

 Szabad Város Blog  |   2015. október 10., szombat - 16:45
Aksel V. Johannesen beszéde a Feröer Barátai Alapítvány második világtalálkozóján Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaink! Köszönöm szépen a meghívást. Amennyiben itt Feröer barátai gyűltek össze, akkor indokolt, hogy meghívást kapjak erre az együttlétre, és külön köszönöm, hogy nem első, hanem már második alkalommal lehetek itt, Önökkel együtt. Talán emlékeznek: bő egy éve, a 2014-es választások előtt, valamikor január közepén találkoztunk, és akkor azt tanácsoltam magunknak, azt kértem mindannyiunktól, hogy ne legyünk provinciálisak. Furcsa, hogy egy olyan nemzet emlékezteti magát erre a szempontra, amely világnemzetként gondolkodik saját magáról; olyan nemzetként, amely szétszakíttatott, és amelynek tagjai szétszóródtak a világban. Mégis szükséges, hogy emlékeztessük erre magunkat, mert bármennyire is igaz, hogy a feröeriek otthon érzik magukat mindenhol a világban, igaz, hogy Önöknek is köszönhetően a világban szinte mindenhol tiszteletet érdemeltek ki maguknak és hazájuknak, mégis gyakorta rátör a feröeri közéletre a provincializmus rossz szelleme. [...] Bővebben!

Cseppben a tenger

 Szabad Város Blog  |   2015. december 14., hétfő - 08:54
Koszos is, zötyög is, meg háromnegyed órával lassabban is visz fel ma a fővárosba, mint a ’80-as években, de közalkalmazottas felezős papírral még a jegy sem kerül többe, mintha Oszkárral mennék. És közben azért tudok dolgozni a laptopomon, legalább ennyi jó van benne, még akkor is, ha a wifi-t a saját telómmal adom magamnak, mert ugye ez csak az IC-pótjegyért járna… Szóval ülök a vonaton vasárnap délelőtt, felszáll mellém a fülkébe egy idős úr, erős délvidéki akcentussal, kicsit már nehezen is formálva a mondatokat. Pár perc múlva jön a kalauz, az én jegyemet kezeli, az idős bácsi meg csak lazán előkapja az igazolványát, hogy neki nem kell jegy. De bizony hogy kell! A kalauz már számol is: 290 Ft a gyorsvonati jegy meg 500 a pótdíj és pötyögi is a masinájába. Na de nekem azt mondták, nem kell – így a bácsi – és ezzel kezdetét veszi a kilátástalan diskurzus: [...] Bővebben!

Szeged fenntarthatóan közlekedik

 Szabad Város Blog  |   2016. január 24., vasárnap - 11:04
Az önkormányzati feladatok központosítása után a legjelentősebb hatáskör a helyi közlekedés viszonyainak formálásában maradt az önkormányzatnál. A település mobilitási helyzete részét képezi a lakosság életminőségének, és a gazdaság fejlődésének is tényezője, a technológiai cégek szempontjából a környezetbarát közlekedés vonzerőt jelent. Ugyanakkor a feladat jelentős és növekvő pénzügyi terhet is jelent az önkormányzatnak. A fenntartható közlekedés versenyhelyzetbe került, a 90-es évek óta a gépjármű állomány jelentősen nőtt Magyarországon, az országos statisztika szerint több mint egyharmadával. [...] Bővebben!

Az életünkbe a politika

 Szabad Város Blog  |   2016. február 14., vasárnap - 09:39
Két és fél éve, a választások előtt Bátyai Edina képviselőjelölt (Együtt) azt mondta: „A politika beleszólt az életembe, hát most én szólok bele a politikába.” Ezt akár a tanárok és nővérek is mondhatnák, még ha Lázár János miniszter és Palkovics László meg is róná őket ezért. Hiszen Lázár megüzente a szakszervezet vezetőjének, hogy „reméli, … nem politikát akar csinálni az iskolában.” És Palkovics sem volt rest kijelenteni, hogy „a szombati budapesti pedagógus tüntetés egyrészt erősen politikai indíttatású, másrészt okafogyott volt.” [...] Bővebben!

Közösségi közlekedés: az Állam visszavonul

 Szabad Város Blog  |   2016. február 28., vasárnap - 13:10
Miközben a közösségi közlekedés költségei folyamatosan növekednek, az utasokra terhelhető díjak nem növelhetők tovább és az Állam is egyre kevésbé érzi feladatának a helyi közlekedés finanszírozását. Ennek eredménye az önkormányzatok terheinek növekedése. [...] Bővebben!

Két dolog: a fontos, meg a „font”-os

 Szabad Város Blog  |   2016. június 24., péntek - 11:28
Két fontos dolog zajlik a napokban: az egyik – a néplélek ismeretében nyilvánvalóan – a foci EB, a másik a brit kilépés eldöntése. A józanul gondolkodó hazánkfiai – nem csekély önbizalommal magamat is közéjük sorolom – az elsőben elért magyar sikereknek nagyon-nagyon örülnek, de nem tudnak felhőtlenül örülni, a másodikban bekövetkezni látszik a „brexit”, amit nagyon súlyos és veszélyes fejleménynek tartanak, de nem tudnak rá úgy tekinteni, mint az Egyesült Királyság kizárólagos ballépésére… És itt jön be a képbe minden idők legorbánviktorabb magyar miniszterelnöke. Az elsővel érdemtelenül fog dicsekedni, úgy hogy köze sem lesz hozzá, a másiknál úgy fog szemforgatóan sajnálkozni, mintha semmi köze sem lenne hozzá, pedig ő is ártott benne éppen eleget. Foci-örömünkbe stadion-üröm, pénzszórás-üröm és demagóg csúsztatás-üröm is bőven vegyül. Hiába tudjuk, hogy a csoportelsőség, a kitartó hajtással elért sikerek a válogatott focistáink, az utóbbi két szövetségi kapitányunk és segítőik, meg a 10-15 éve utánpótlást nevelők érdeme, ott van a keserű szájíz: napnál világosabb, hogy az orbáni propagandagépezet rá fog ülni. Megpróbálja majd maximálisan kisajátítani, és újabb sok milliárd forint közpénz szétszórásával le fogja nyomni a jónép torkán a habonygombócokat, hogy ezt mind drága jó Vityókánknak köszönhetjük, aki az elmúlt hat évben olyan „jól, okosan és hatékonyan költötte a közpénzt, térítette nemes célokra a TAO pénzeket” és végre „a stadionokba invesztált milliárdok meghozták megérdemelt gyümölcsüket”. Ugyanis az, hogy ez nem igaz, hogy ez nettó hazugság, hogy a kettő között nincs ok-okozati kapcsolat, az őket nem érdekli. Csak az a pár százalék számít, amit tömegtámogatásban ettől megnyerhetnek. És nem lesznek gátlásaik, és nem fognak szégyenlősködni ebben sem. Abban pedig, hogy a briteknél a kilépés mellett lévők kerültek többségbe, Vityónak és sleppjének jelentős szerepe van. Még akkor is, ha nem akarta, de ha igen, akkor csak még nagyobb a felelőssége az unió elleni kártételben. Azt nem tudom megítélni, hogy az a mostani ostoba, röhejes és kontraproduktív reklám hány százalékkal, vagy akár csak tizedszázalékkal amortizálta a bennmaradni akarók táborát, de abban biztos vagyok, hogy az elmúlt hat év hepciáskodó, erősködő és „tartom a markom, de közben szemen köplek” magyar uniós politikája szembeszökő, durva példát adott a kilépés mellett érvelők kezébe. Nem mintha Vityó egy befolyásos, meghatározó európai politikus lenne – csak egy közepes, jobb sorsra érdemes ország magát mindenbe beleártó krakéler vezetője – de arra éppen elég jó példa, hogy miért ne akarjanak a britek az unión belül ilyenekkel vergődni. Ahogy Vityóék rossz példája is ragadós lett az unión belül, úgy a brit kilépés is egy nagyon baljós precedens. Hogy mit hoz a jövő, nem tudom, de aggódom, és ezt megérdemelt focisikerek sem tudják feledtetni... :(

Tarján megújul, akkor is ha a Fidesz csak gyalázkodni tud

 Szabad Város Blog  |   2018. november 09., péntek - 08:45
Napirend előtti felszólalás, 2018. november 9. Tisztelt Közgyűlés! Idén volt 50 éves a Tarjáni lakótelep, és a terület egyik képviselőjeként elégedetten nyugtázhatom, hogy elindult a városrész nagyon időszerű rekonstrukciójának második fázisa, hiszen a Budapesti körúton kívül eső területet már évekkel ezelőtt rendbe tette a város. A városrész megújulása három projektben, több lépésben zajlik. Folyik az út- és járdarekonstrukciós program, amiben végre lehetőségünk van a tömegközlekedés által használt utakon kívül mellékutcák, szervizutak megújítására is és jelentős mennyiségű járdát is rendbe tudunk tenni. A bontásokkal megkezdődtek a zöld város program tarjáni munkái, ennek egyik eleme a zöldterület rekonstrukciója: 3,6 hektáron lesz gyepesítés, 1100 négyzetméter cserje és évelő, és 224 fa kerül telepítésre. A másik fontos cél a rekreációs tevékenységek fejlesztése: új játszótér kerül az Erős János utcába, ahova akadálymentes játszóeszközt is tervezetünk, bővül a Piroska téri, a Pósz Jenő utcai tömbbelsőben és a Retek utca 16-nál található. A lakosság kérésére két új kutyafuttató kerül kialakításra, de megújul négy sportpálya új aszfaltozással, a hálók cseréjével, és telepítésre kerül egy kültéri fitnesz park is a Pósz Jenő utcai tömbbelsőben. A Hajlat utcai sportpálya helyén gyermek KRESZ pálya lesz, és három helyen tervezünk közösségi kerteket megvalósítani. 66 új parkoló épül az Erős János utcában, és 25 Építő utcában, és tervezzük a Csongor téri távhő épület elbontása után legalább 40 parkoló kialakítására annak a helyén is. Az Építő utcai iskola és a Csongor tér környezetének gyalogos zónáiban megújul a térburkolat, és kialakításra kerül egy asztalos kispiac a Retek utca 16. közelében. Jövőre indul a kerékpáros és közösségi közlekedés fejlesztése, ennek részeként két 30-as zóna kerül kialakításra, biztonságosabb kerékpáros létesítmények készülnek, és megújul a Szamos utcai kereszteződésnél a tömegközlekedési megállópár. Nem a közterület megújítás része, de érdemes megemlíteni, hogy jövőre felújítjuk a területen található Kemes utcai óvodát is. A Tarjánban folyó munka csak egy kis része annak a több mint 100 projektnek, amit jelenleg a város fejlesztése érdekében végzünk. A szegediek láthatják, hogy a város halad előre, akkor is, ha közgyűlésben vannak olyanok, akik ehhez hozzátenni nem tudnak és nem is akarnak. Ha a Fidesz és a KDNP csak azzal foglalkozik, hogy a város rossz hírét keltsék, ha nincs ötletük a város fejlesztésére, csak a legváltozatosabb gyalázkodásra, mi akkor is végezzük a dolgunkat, következetesen szolgálva a város jövőjét, a szegediek boldogulását! facebook.com/nagy.sandor.szeged   

5 év mérlege

 Szabad Város Blog  |   2019. június 21., péntek - 10:16
Napirend előtti felszólalás, 2019.06.21. Tisztelt Közgyűlés! Mérleget vonva az elmúlt öt évről, megállapíthatjuk, hogy Szeged továbbra is sikeresen pályázik EU-s és hazai forrásokra, és ezeket a város önerejével kiegészítve jelentős beruházásokat tudtunk végrehajtani. A turisztikában elkészült a Vadasparkban az elefántház és további három nagy projekt (mozi, Partfürdő, múzeum) zajlik 3,5 milliárd forint értékben. Az összességében 4 milliárdos Zöld Város projektek közül elkészültek a Liget és Odessza, fol ...

Csongád megye (és benne Szeged) gazdasági kilátásai kiválóak

 Szabad Város Blog  |   2019. május 27., hétfő - 09:16
az MNB lakáspiaci jelentése alapján A néhány napja megjelent 2019-es lakáspiaci jelentés megyei szinten összegzi, hogy mennyi lakás fejlesztése zajlik, és egyértelműen megállapítja, hogy a jó gazdasági kilátásokkal rendelkező területeken intenzív a lakásépítés. A fejlesztések alapvetően az üdülőövezetekben és a megyeszékhelyeken zajlanak. Ezt nem is nagyon kell magyarázni, hiszen lakásépítésbe ott érdemes invesztálni, ahol lesz vevő, aki majd kifizeti (illetve előleg formájában részben már előre kifizette) ...

Szeged (is) 15 éve az Európai Unióban

 Szabad Város Blog  |   2019. április 26., péntek - 09:46
Napirend előtti felszólalás, 2019. április 26. Tisztelt Közgyűlés! Május 1-jén lesz 15 éve, hogy a Magyar Köztársaság csatlakozott az Európai Unióhoz, azt követően, hogy egy évvel korábban elsöprő többséggel, érvényes népszavazáson döntöttünk a csatlakozásról. Meggyőződésem, hogy 2003-ban ebben a döntésben nem a várható uniós támogatások motiválták minket elsősorban, hanem az a meggyőződés, hogy a magyar történelem az európai népek közösségéhez köt minket, hogy kultúránkat, gazdaságunkat ezer szál köti a ...

Csuvacs

 Szabad Város Blog  |   2019. március 31., vasárnap - 13:31
Ez jutott azonnal eszembe erről a hírről, hogy vészesen megfogyatkozott a kuvasz-állomány, csökken a szaporulat és a tenyésztők egyesülete kongatja a vészharangot. Aki nem tájékozott a kutyafajták világában, azoknak elárulom: a csuvacs a szlovákok hosszú, fehér szőrű, nagy termetű, bátor, hűséges nyájőrző pásztorkutyája... Nehéz lenne jelentősebb eltérést találni közte és a kuvasz között, mint neveik első és utolsó betűje. Egy kis - forráskritikus - ráguglizással bárki utánanézhet: hivata ...

Igen, jogom van tudni, hogy mire készül Brüsszel!

 Szabad Város Blog  |   2019. március 07., csütörtök - 11:01
És ha ezzel a jogommal élni akarok, akkor nézem, olvasom, hallgatom az EU saját híreit, közleményeit és azokat a hírforrásokat, amik NEM állnak pártok és bűnbandák irányítása alatt, mert hülye azért nem vagyok. Egy normális országban ebbe a körbe tartozna a közszolgálati média is, miként ez a nevéből is következik, hiszen a közt – önöket, minket, engem – kellene szolgálnia. De egy Abszurdisztánban, ahol „feudál-fasisztoid klerikális kleptokrácia” van, mégpedig a közmédia által is hazudot ...

Szegednek van ipara

 Szabad Város Blog  |   2019. február 15., péntek - 09:45
Napirend előtti felszólalás, 2019.02.15 Az elmúlt években a nagy munkahelyteremtő beruházások, az informatikai és az üzleti szolgáltató szektorhoz kötődtek, ahol BP, az ITSH vagy az EPAM mellett számos kisebb cég bővül folyamatosan, szegediek ezreinek nyújtva minőségi munkakörülményeket, és minőségi juttatásokat. Nem mellesleg, ezek az iparágak másodlagos hatásként további szegediek munkáját is biztosítják, hiszen ezek a dolgozók sok szolgáltatást vesznek igénybe a városban. Ugyanakkor Szeged ma is ipar ...

Sorvezető az akadémiai cirkusz megértéséhez

 Szabad Város Blog  |   2019. február 10., vasárnap - 15:30
Miközben dőlnek a rosszabbnál rosszabb hírek a Magyar Tudományos Akadémia intézethálózatának szétveréséről, elég sok tévhit kering a köztudatban. Megpróbálom röviden, pár pontban összeszedni a legfontosabb tudnivalókat az ügyről. Ami felejtős: -          A kormánynak eszében sincs jobb, hatékonyabban működő, innovatívabb kutatóhálózatot létrehozni. Ez csak üres lózung, divatosan fogalmazva „politikai termék” a habony-rogán-művektől. A már megtett és tervezett intézkedések egyike sem fogj ...