nepszava.hu

Népszava politikai napilap

„Szia, ispán uram! Vármegye érdekel?” – Kreatív kiút lett a vállalkozói katasztrófából

 nepszava.hu  |   2023. február 12., vasárnap - 16:06
A 25 éves, Szegeden élő Fodor Bernadett mindig is szeretett barkácsolni. Az alkotás öröméért, és mert ezzel másoknak is örömet szerezhetett. Kamaszként saját Facebook-oldalt, a nagykorúságot elérve vállalkozást alapított, Betti műhelye néven egyedi és kis szériás kézműves ajándéktermékeket árul saját kezűleg összerakott webshopjából. Ám amikor úgy döntött, ez lesz a főállása, pár napra rá jött a kata eltörlése, a rekordinfláció, a forint mélyrepülése, majd a posták bezárása. A nehézségekből származó frusztrációját kreatívan élte ki, frappánsan ironizáló, politikai tematikájú termékcsokrot tervezett. Ez hozta meg számára az üzleti sikert, mi is innen figyeltünk fel rá.
Forrás: nepszava.hu

„Saját jelentőségünk növelésének fikciója” Se a Nyugatnak, se a Keletnek nem kell, hogy Orbán Viktor közvetítsen közöttük

 nepszava.hu  |   2023. január 29., vasárnap - 13:05
A valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy a tízmilliós Magyarország megtalálja a maga különútjait, amennyiben a világkereskedelemben a Nyugat és a Kelet frontja bemerevedik – állítja Farkas Beáta közgazdász. A Szegedi Tudományegyetem gazdasági karának professzora, egyben az Eötvös Csoport tagja Orbán Viktor tavaly év végén zárt körben elmondott külpolitikai víziójának gazdasági és külgazdasági elgondolásairól mondja el markáns véleményét, szakadékot lát a víziók és a napi politikai cselekedetek között.
Forrás: nepszava.hu

„Ajándékot oszt, munkát kínál” – Varsányi Annával Az eprésző kislányról

 nepszava.hu  |   2023. január 28., szombat - 15:06
Egész életében színházban akart dolgozni. Angol–olasz szakot, majd divattervezést végzett. Dramaturg lett a Szegedi Nemzeti Színházban, de jelmezt és díszletet is tervez. És drámát ír, körülbelül húszat ez idáig. Most egyiket Alföldi Róbert megrendezte a Budaörsi Latinovits Színházban. Az eprésző kislány szórakoztató látlelet a birkaságról, a hatalommal való viszonyról. Mert nem a polgármester bűne a legnagyobb itt, hanem ahogy a környezete szemet huny fölötte és tűri keresztapaságát. A darab szerzőjével, Varsányi Annával beszélgettünk.
Forrás: nepszava.hu

A honfoglalók genetikai öröksége nem veszett el

 nepszava.hu  |   2023. január 14., szombat - 20:06
A honfoglalók első generációs csoportja leginkább a mai baskírokhoz hasonlított – állítja Török Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara Genetika Tanszékének egyetemi docense. A magyarság őstörténetének neves kutatója szerint a honfoglalók genetikai örökségének körülbelül 4-5 százalékban ma is megvan bennünk.
Forrás: nepszava.hu

Míg a tankerületi vezetők milliós jutalmakat kaptak, addig a tanároknak 2000 forint jutott

 nepszava.hu  |   2022. december 16., péntek - 13:06
A szegedi tankerület 57 köztisztviselője tavaly 36 millió forint jutalomban, céljuttatásban és projektjutalomban, 24 milliós béren kívüli juttatásban és 15 millió „egyéb személyi juttatásban” részesült, a munkabérük összesen 336 millió forint volt. A többi között ez derül ki abból a válaszból, amelyet a Szegedi Tankerületi Központ adott a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja (STEP) félszáz kérdést tartalmazó közérdekű adatigénylésére. Azt, hogy az egyes tankerületi vezetők mennyi „motivációs elismerést” kaptak tavaly, Tóth Endre momentumos politikus gyűjtötte össze és hozta nyilvánosságra.
Forrás: nepszava.hu