Webrádió

Webrádió hírek

Lázár János: konstruktív volt az egyeztetés Goran Vesic szerb miniszterrel

 Webrádió  |   2023. március 28., kedd - 17:09
Az építési és közlekedési miniszter konstruktívnak nevezte szerb kollégájával tartott keddi budapesti egyeztetését. Lázár János a Facebook-oldalára feltöltött videóban beszélt a tárgyalásokról, amelyeken Goran Vesic szerb építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter volt a partnere. A magyar miniszter kijelentette: Magyarországnak stratégiai célja, hogy három nagy átlépési pontot újjáépítsen a magyar-szerb határon: Hercegszántónál, Kelebiánál, valamint Röszkénél. Azt mondta, alaposan átbeszélték a szerb közúti közlekedési és vasúti projekteket is. A közúti közlekedésben az autópályák összekapcsolása a legfontosabb, a vasútnál pedig megépíteni a gyorsvasutat Budapest és Belgrád között, valamint összekötni Szegedet Szabadkával, Szabadkát pedig Bajával - emelte ki Lázár János. Közölte: Goran Vesic délután még találkozik magyar üzletemberekkel, mások mellett Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával. Beszélnek majd a Duna hajózhatóságáról, a dunai áruszállítás lehetőségeiről. Magyarországnak és Szerbiának az áru- és személyforgalom bonyolításáért stratégiai szövetséget kell kötnie, és minden mesterséges akadályt le kell bontani, legyen az jogszabály vagy határ - jelentette ki Lázár János.
Forrás: Webrádió

Átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjait

 Webrádió  |   2023. március 28., kedd - 15:11
A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) Talentum-díjait - tájékoztatta a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány kedden az MTI-t. A Talentum-díjat 2013-ban hozta létre az alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatót az NTA szakmai vezetése és az alapítvány kuratóriuma választja ki. A díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan tudósok kapják, akik Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan a felfedezésükhöz kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték. Az elismerést idén négy kutató érdemelte ki. Csanády Lászlónak, a Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézete igazgatójának a testhőszabályozás agyi központjában hőmérőként működő ioncsatorna molekuláris mechanizmusainak vizsgálatáért, a hőmérsékletfüggő aktivitás biofizikai alapjainak tisztázásáért ítélték oda az elismerést. Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetemen Lendület Genomszerkezet és Rekombináció kutatócsoport vezetője, akinek fő kutatási területe az epigenetika, a genom stabilitása és a kromoszómák térszerkezete, a kromatin szerkezetével kapcsolatos kutatásai során bizonyította a Nodulin homeobox fehérje szerepét a transzpozonok csendesítésében és a DNS-metilációs rendszer működésében. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban működő Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatási igazgatóhelyettese, a Járványmegelőzési- és vizsgálati kutatócsoport vezetője magyarországi Screiber denevérekből (Miniopterus schreibersii) izolálta a fertőző Lloviu vírust. Manczinger Máté, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Rendszerimmunológiai Kutatócsoportjának vezetője a generalista HLA (humán leukocita antigén) molekulák a tumorellenes immunválaszban játszott szerepének vizsgálatáért kapta az díjat. Az NTA - a magyar kormány támogatásával megvalósuló - nemzetközileg is egyedülálló tehetséggondozó programjának célja az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő fiatalok felkarolása már középiskolás kortól, tudományos munkájuk támogatása, a tudós életpálya modell vonzóvá tétele, hosszabb távon az ifjú kiválóságok Magyarországon tartása. Az NTA immár huszadik alkalommal szervezte meg a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját, melynek idei vendége Bruce Beutler amerikai immunológus volt. Az évente két alkalommal megrendezett találkozók közül hagyományosan a tavaszin adják át a Talentum-díjakat.
Forrás: Webrádió

Neumann 120 – A Neumann család relikviáiból látható kiállítás a Fasori Evangélikus Gimnáziumban

 Webrádió  |   2023. március 28., kedd - 15:11
Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a világhírű matematikus családjának relikviáit bemutató kiállítás látható március 31-től a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A számos ritkaságot rejtő kollekciót 2023. április végéig öt alkalommal tekintheti meg a közönség Neumann János egykori alma materében - közölte a Neumann Társaság kedden az MTI-vel. A Neumann-miliő tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak egymással összefüggő rendszere mutatja be a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségét. Az enteriőrt a Neumann Társaság tablósora egészíti ki a világhírű tudós pályájáról. A festmények és relikviák Selmeczi György belsőépítész gyűjteményéből származnak, az ő kutatásai alapján ismerhetik meg a látogatók a művészetpártoló Neumann család világát. A gimnázium dísztermében elhelyezett tárlókban a Neumann János szülői és nagyszülői házából származó, iparművészeti értékű, eredeti relikviák mellett a Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti kiállításán szereplő dokumentumok nemesmásolatai is megtekinthetők. A Neumann János életét és életművét bemutató tablósorozatot a kiállítás után a budapesti BSZMC Neumann Technikumban, majd a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán láthatja a közönség. Emellett az év folyamán több vidéki városban, így Tatabányán, Balassagyarmaton, Szombathelyen, Egerben, Veszprémben is látható lesz a Neumann nevét viselő iskolákban és egyéb oktatási, művelődési intézményekben. A közlemény szerint a Neumann-miliő emlékkiállítást összesen öt alkalommal (március 31-én, április 14-én, 15-én, 21-én és 22-én) lehet megtekinteni a gimnázium titkárságán (titkarsag@fasori.hu) történő előzetes regisztrációt követően. A 2023-as emlékév eseményeiről részletes információ olvasható a www.neumann120.hu weboldalon.
Forrás: Webrádió

Bezárt az Árkád Szegedben található Jack’s Burger, Pizza Hut lehet a helyén?

 Webrádió  |   2023. március 28., kedd - 10:11
Információink szerint vasárnap végleg lehúzta a rolót a szegedi Árkádban található Jack's Burger. Kellemetlen meglepetés érte azokat a vásárlókat, akik hétfőn szerettek volna hamburgert venni az Árkád Szegedben található Jack's Burgerben, hiszen az étterem vasárnap nyitott ki utoljára, azután pedig bezárt. Azt nem tudjuk biztosan, hogy mi vezethetett a bezáráshoz, de az szinte borítékolható, hogy a bérleti díj sem csökkent, a rezsi árak pedig a tavalyi évben jelentősen megemelkedtek. A népszerű gyorsétterem közvetlenül a Burger King mellett volt, kedd reggel pedig már csak a gipszkartonfallal elfedett helyét lehetett megtalálni. A cég honlapján még ugyan szerepel a szegedi üzlet, de vélhetően hamar lekerül a térképről. A Jack's Burger étteremláncot egyébként Moldován András, a Cápák Között műsorból is jól ismert vállalkozó hozta létre, amely egyébként egybevág a profiljával is, 2002-ben alapította ugyanis a Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. -t, amely eleinte mangalicatenyésztéssel foglalkozott, majd áttért a fehér sertés hízlalásra. A cég honlapja szerint Budaörsön, valamint Dunakeszin maradt még étterme, mindkettő egy Auchan áruházban található.   Azt rebesgetik, hogy a Jack's Burger helyére nem akárki, egyes információk szerint a Pizza Hut érkezhet. Ez egyébként egybevágna az amerikai cég terjeszkedési stratégiájával, hiszen korábban portálunkon is megjelent a hír, mely szerint az amerikai pizzalánc Szegeden nyitna éttermet. Az étterem nyitás bizonyosan meg fog valósulni, hiszen a Pizza Hut már egy jó ideje online platformokon keresi az alkalmazottakat.   A Jack's Burger egyébként honlapjuk tanulsága szerint franchise partnereket keres, aki szeretne a most bezáró helyett egy újat nyitni, bizalommal fordulhat a céghez.  
Forrás: Webrádió

Nem akarták elrabolni a 12 éves szegedi kislányt

 Webrádió  |   2023. március 28., kedd - 10:11
Nem akarták elrabolni és nem is zaklatták azt a 12 éves szegedi kislányt, akinek a története napokig forgott a közösségi portálokon. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki, mely szerint a kislány a nyomozás során elismerte, hogy az eset nem történt meg. A szülök először az egyik közösségi portálon tették közzé történetüket, amelyet lányuk osztott meg velük. A rendőrséghez csak azután fordultak, hogy az iskola erre kérte öket. A Szegedi Rendőrkapitányság az édesanya feljelentése nyomán zaklatás vétsége miatt indított nyomozást. A rendőrök alapos munkát végeztek, több tanút is meghallgattak a hétvége folyamán. A bizonyítékok alapján azonban minden kétséget kizáróan kiderült, hogy senki sem szólt a villamoson a 12 éves kislányhoz és az általa leírt támadó sem utazott a villamoson, így a tömegközlekedési járműről senkit sem kellett leszállítani a gyermek védelme érdekében. A kislányt édesanyja jelenlétében hallgatták meg a nyomozók, aki végül elismerte, hogy nem követtek el ellene bűncselekményt.   A rendőrség a fenti eset nyomán is nyomatékosan arra kéri a szülőket, hogy amennyiben bűncselekmény gyanújáról szereznek tudomást gyermeküktől, a közösségi portálok helyett először a rendőrségtől kérjenek segítséget.
Forrás: Webrádió

Templomot építenek Körösújfaluban

 Webrádió  |   2023. március 28., kedd - 06:08
Várhatóan év végére elkészül a Békés vármegyei Körösújfalu temploma - közölte a Békési Református Egyházmegye esperese az MTI-vel. Demeter Ottó tájékoztatása szerint a református templom állami támogatással, 150 millió forintból épül meg. Bár felekezettől függetlenül használják majd, a református jelképek megjelennek a belső részében. A 300 négyzetméteres épület kivitelezője a mezőberényi székhelyű Borgula-Ép Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. A vállalkozóval már aláírták a szerződést, a munkálatok elkezdődtek, a befejezés idén decemberben várható - ismertette az esperes. Demeter Ottó közlése szerint a maroknyi gyülekezet most a kultúrházban találkozik, karácsonykor nagyjából harmincan vannak az istentiszteleteken. A mintegy négyszáz lakosú észak-békési településen több évtizedes álom válik valóra, ugyanis a falu 1955-ben vált önálló községgé, és mivel itt egykor tanyavilág volt, az elődök nem építtettek templomot - fogalmazott. Békés vármegyében legutóbb 2018-2019-ben, Tarhoson épült templom a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában.
Forrás: Webrádió

Különleges programsorozattal várja az érdeklődőket a Budapest Táncfesztivál a Nemzeti Táncszínházban

 Webrádió  |   2023. március 27., hétfő - 16:10
A 23. évfordulóját ünneplő Budapest Táncfesztivál idén is neves hazai és külföldi táncegyüttesekkel várja a közönséget április 27. és május 6. között a Nemzeti Táncszínházban, ahol árnyjáték és vonósnégyes, Jim Morrison dalai, Shakespeare, Bizet és Mozart operaadaptációk is szerepelnek a programban. A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az idei fesztivált április 27-én az olasz táncélet meghatározó alakja, a több mint 40 éve működő Aterballetto nyitja meg. A tizenhat tagú táncegyüttes Eyal Dadon, valamint a Diego Tortelli koreográfusok által jegyzett YELED / SHOOT ME című előadásával érkezik Budapestre, hogy egy különleges utazásra invitálja a közönséget a gyermeki egzotikum világába. Május 1-jén és 2-án az izraeli táncművészet nagykövete, a Vertigo Dance Company Noa Wertheim Pardes című új, spirituális alkotását mutatja be, melyet a pandémia okozta bezártság hívott életre. Az előadás zenéjét Itamar Doari, világhírű ütőhangszeres művész szerezte. Természetesen nincs fesztivál a magyar táncélet kiválóságai nélkül: április 29-én, a tánc világnapján közös gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. A program része "Az évad legjobb alkotója" díját elnyert koreográfus előadása mellett a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és már elismert előadóművészek, táncpedagógusok, neves alkotók - olvasható a közleményben. A fesztivál egyik különlegessége, hogy a hazai táncegyüttesek premier előadásokkal mutatkoznak be. Ilyen a siker kapujában című produkció, amelyben két sokoldalú, fiatal művész, Safranka-Peti Zsófia és Halász Gábor, itthon és külföldön egyaránt elismert, számos díjjal kitüntetett alkotó-koreográfus két-két egyedülálló és különleges koreográfiája lesz látható április 30-án. Május 3-án a PR-Evolution Dance Company Vörösmarty Mihály jól ismert drámai költeményét, a Csongor és Tündét mutatja be, Nemes Zsófia érzékeny és humoros koreográfiájával. Május 4-én a Nomád Nemzedék Társulat egyedülálló színpadi adaptációval mutatkozik be a fesztiválon, Mozart egyik legismertebb operája nyomán, melyet Novák Péter, a sokszínű alkotó-előadó álmodott meg. A Varázsfurulya című előadásban a magyar népdalé és a néptáncé a főszerep, de az összművészeti alkotásban helyet kap Csokonai Vitéz Mihály költészete, árnyjáték és egy vonósnégyessel kiegészülő folklórzenekari kíséret is - írják a szervezők. A közlemény szerint a Feledi János - Feledi Project különleges atmoszférát teremtő előadása Prosper Merimée Carmen című novellája nyomán született. A Car(wo)men című klasszikus és kortárs elemeket magában foglaló produkció öt női előadó tolmácsolásban kel életre a színpadon. A fesztivál zárónapját a Szegedi Kortárs Balett koronázza meg, legújabb Lear című darabjával. A tragikus shakespeare-i klasszikust az együttes művészeti vezetője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra.
Forrás: Webrádió

A kecskeméti bábszínház is részt vesz a 10. Színházi Olimpián

 Webrádió  |   2023. március 27., hétfő - 16:10
    Kecskemét, 2023. március 27., hétfő (MTI) -  Kecskemét és a Ciróka Bábszínház lesz az egyik helyszíne a húsvéttól Szent Iván éjjeléig tartó 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozónak - közölte az MTI-vel a kecskeméti bábszínház igazgatója. Kiszely Ágnes kiemelte: a "Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!" mottóval megrendezett 10. Színházi Olimpia célja lehetőséget biztosítani olyan nemzetközi színházi előadások bemutatására, amelyek segítik a szakmai fejlődést, és elindítják a párbeszédet a produkciók alkotói között. A tervek szerint a magyarországi olimpia 35 ország 200 társulatát fogadja, és 70 magyarországi helyszínen mintegy 550 előadás lesz látható. A nemzetközi eseménysorozat keretében a Magyarországi Bábművészek Szövetsége a tizenkét vidéki bábszínház összefogásával Bábművészeti Világtalálkozót szervez április 9-e és június 30-a között. A bábszínházak úgynevezett triolákba szerveződve 9 workshopot, 3 kiállítást, 6 alkotói projektet, 53 külföldi, 57 hazai és 7 határon túli báb- valamint utcaszínházi produkciót, összesen 332 előadást valósítanak meg. A Dél-alföldi régióban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a kecskeméti Ciróka Bábszínház és a szegedi Kövér Béla Bábszínház együttműködésében három blokkban szervezik az olimpia programjait. Az első a Figurák háza címet kapta. Kuthy Ágnes, a Ciróka Bábszínház művészeti vezetője elmondta: a New York Timesban akadt rá az izraeli Yael Rasooly Paper cut című darabjának ajánlójára, és úgy gondolta, örömmel fogadná az előadást a kecskeméti közönség. A szakma 2010-ben már láthatta Magyarországon a produkciót a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválon, ahol el is nyerte a legjobb koncepció és megvalósítás díját. Az egyszerre abszurd, fájdalmas és humoros előadás főszereplője egy 60-as években élő titkárnő, aki szerelmes a főnökébe. A darabot áprilisban Kecskeméten, Szegeden és Békéscsabán is láthatja a közönség, majd workshopot is tartanak a szakma számára. A második, Határtalanul című blokk vendége a felvidéki Écsi Gyöngyi lesz, Szőlőszem Kálmán című, gyermekeknek szóló előadásával. A szőlőtermesztési és a szüreti szokásokra épülő bábjáték egy szőlőszemből született szerelmes pár történetét mutatja be, interaktív módon - tette hozzá. Az előadást májusban Békéscsabán, Szegeden és Kecskeméten is bemutatják. A harmadik, Szervusztok, Pajtikák! címet viselő blokk keretében külföldi és hazai utcaszínházi produkciók érkeznek Kecskemétre, a legkülönfélébb műfajokban. A vásári bábjáték mellett, cirkuszi játék, egyszemélyes showműsorok, artista produkciók, gólyalábasok, bohócok tesznek majd izgalmassá három hétvégét. Kiszely Ágnes hangsúlyozta: a nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll. A bábművészet oldaláról a fejlődés, a találkozás, a kapcsolatépítés és természetesen a tudás átadása a cél, míg a nagyközönségnek a műfaj sokszínűségét, a minden korosztályhoz szólni tudó, értéket teremtő, minőségi előadóművészeti kategóriát kívánja bemutatni. Az igazgató szerint az együttműködés tovább erősíti a bábszínházi szakma közösségének erejét.
Forrás: Webrádió

Férfi kézilabda BL – A Szeged visszatéríti a veszprémi visszavágó jegyeinek árát

 Webrádió  |   2023. március 27., hétfő - 13:09
Az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata visszatéríti szurkolóinak a Bajnokok Ligája rájátszás első fordulójának csütörtöki visszavágójára szóló jegyek árait. A klub hétfőn honlapján közölte, hogy a csapat 340 drukkere váltott belépőt a Telekom Veszprém elleni meccsre, s nekik visszafizetik a jegyek árát, ugyanakkor a belépők érvényesek maradnak a veszprémi mérkőzésre. A szegediek döntésének előzménye, hogy az együttes a negyeddöntőért zajló párharc szerdai első meccsén hazai pályán kiütéses, 36-23-as vereséget szenvedett. A találkozó után a drukkerek azt kérték a játékosoktól, hogy vegyék le mezeiket, másnap pedig nyílt levélben kritizálták a pályára lépők hozzáállását.
Forrás: Webrádió

Tizennégy évre ítélték az alvó ismerőseit megölni próbáló férfit

 Webrádió  |   2023. március 27., hétfő - 12:10
Tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék hétfőn azt a férfit, aki alvó ismerősei - korábbi élettársa rokonai, köztük egy gyermek - életére tört 2021 elején a Csongrád-Csanád vármegyei Apátfalván. Az ítélet nem jogerős. A 37 éves tótkomlósi férfit több ember, részben 14. életévét be nem töltött, részben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében és magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. A bíróság döntése alapján a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra. A korábban többször büntetett, saját bevallása szerint húsz évig aktívan kábítószert fogyasztó férfi több alkalommal bántalmazta, illetve megfenyegette korábbi élettársát, emiatt távoltartást is elrendeltek vele szemben. A vádlottat ebben az ügyben zaklatás és más bűncselekmények miatt két és fél év börtönbüntetéssel sújtották. A nő ezért anyaotthonba költözött, amiről nem tájékoztatta a vádlottat, ezért a férfi 2021. január 20-án este - miután nyugtatókat és alkoholt fogyasztott - megjelent a nő rokonainak apátfalvi otthonában, és kérte, hogy ott maradhasson éjszakára. Ennek a kérésnek a sértettek nem tettek eleget, a bejárati kaput becsukták, lelakatolták és a kutyát is elengedték. A vádlott - miután többször hívta telefonon korábbi élettársa fivérét - röviddel éjfél előtt visszatért az épülethez, bemászott az udvarra és bement a házba. Az ingatlanban a nő testvére, annak élettársa és közös gyermekük egy ágyban aludt. A vádlott "megölöm a fiadat, meghaltok" felkiáltással hozzájuk lépett és egy - a házban magához vett - konyhakéssel az alvó gyermek felé szúrt. A gyermek édesapjának a szúrást sikerült kezével fölfognia, míg a gyermeket az édesanyja kirántotta az ágyból. A vádlott ezután többször - a szakértői vélemény szerint legalább ötször - megszúrta az édesapát, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. A szúrások a férfi mellkasát, hasát, végtagjait érték, megsérült a mája, eltörött az egyik bordája; légmell alakult ki nála, életét csak a rokonai nyújtotta elsősegély és az elvégzett műtétek mentették meg. Az egyik szúrás olyan erejű volt, hogy majdnem leszakította a sértett karját. Végül az édesanya kiabálására a másik szobában alvó egyik hozzátartozó felébredt, és - bár a vádlott őt is meg akarta szúrni - sikerült megfékeznie a férfit, aki elmenekült a házból. A bíróság előtt a férfi elismerte, hogy megszúrta korábbi élettársa fivérét, azt azonban következetesen tagadta, hogy a gyereket is meg akarta ölni. Az ügyészség súlyosítás, a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.
Forrás: Webrádió

Ismét Bödön Piacra várták az érdeklődőket

 Webrádió  |   2023. március 26., vasárnap - 20:09
Március 26-án, vasárnap tartották a Bödön Piac soron következő rendezvényét, amelyen a húsvéti készülődés játszotta a főszerepet. Tekintse meg a soron következő Bödön Piacon készített fotóinkat is! Rendkívüli népszerűségnek örvend a Bödön Piac, amelynek hagyományosan a Szeged Plaza biztosítja a helyszínt. Március 26-án több mint 80 árus, több mint 30 termékkategóriával várta az érdeklődőket. Sőt a vasárnapi bödönön a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete biztosított véradási lehetőséget. A március 26-i Bödön Piacon természetesen minden a közelgő Húsvét körül forgott. Az érdeklődők húsvéti dekorációt, ételeket és kiegészítőket is vásárolhattak.  A kéthetente megrendezésre kerülő Bödön Piac soron következő rendezvénye legközelebb két napon keresztül, április 7-én és 8-án várja az érdeklődőket.
Forrás: Webrádió

Évadnyitó Márkafüggetlen Garage Autós és Motoros Találkozó hatodszor

 Webrádió  |   2023. március 26., vasárnap - 00:07
Idén immár hatodik alkalommal rendezte meg a Márkafüggetlen Garage a már hagyományosnak számító autós és motoros találkozóját, amelyre a szegedi Auchan parkolójában került sor. Tekintse meg a találkozón készített fotóinkat is!  Az előzetes várakozásoknak megfelelően több száz autós látogatott el a Márkafüggetlen Garage évadnyitó rendezvényére, olyan sokan, hogy szinte a szegedi a Auchan parkolójának mintegy harmadát elfoglalták az épített, illetve a rendezvényre kicsinosított járművek. Az ingyenes rendezvényt 15 órára hirdették meg, de egy órával később már egy gombostűt sem lehetett volna leejteni az Auchan lekerített parkolójában, annyian tették tiszteletüket a rendezvényen. Még csak felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi igényesen megépített vagy karban tartott autó volt a találkozón, azért néhány látványosabb darabbal teszünk némi kivételt. A szegedi Cars&Coffee "treffen"-ről is megjelentek jó néhányan, így számos autó ismerős lehetett azoknak, akik minden hónap első vasárnapján kilátogatnak a Szeged Plaza parkolójába. A teljesség igénye nélkül volt a találkozón patika módon versenyzésre megépített E30-as BMW bukókerettel és olyan tiszta motortérrel, amelyről enni lehetne, számos Golf, köztük jó néhány GTI-vel, sőt még 4 darab Nissan 350Z is szerényen parkolt egymás mellett. Ha találkozón lett volna ilyen elismerés, a leghangosabb autó címet bizonyosan az a Vw Golf III nyerte volna meg, amelyet tulajdonosa most készített el és még nem készült el a projekttel. A fülszaggató basszusról több ezer watt gondoskodott, tulajdonosa szerint több milliójába került a rendszer, de egyáltalán nem bánja, a lényeg, hogy nagyot szól.   A találkozón számos szépen megépített Audit, valamint BMW-t lehetett látni, a retro vonalat pedig egy Opel Rekord, az NDK életérzést pedig egy kék farostlemezes kétütemű Trabant képviselte, valamint egy hatalmas csónak, egy Lincoln Continental-t is megtekinthettek a nézelődők, akikből nem volt hiány. Az amerikai hodállyal biztosan nem könnyű úton maradni. A szépen megépített Mercedesek mellett egy mutatós optikai tuninggal ellátott KIA Ceed GT-t is megtekinthettek az érdeklődők. Sőt, a rendezvényen még a ritka Wankel-motoros autók szerelmesei is képviseltették magukat, hiszen néhány Mazda RX8-at is lehetett látni a sorok között. De elég is a szócséplésből, következzenek inkább a képek , amelyek sokkal beszédesebbek.  
Forrás: Webrádió

Férfi vízilabda ob I – Simán nyert a Vasas

 Webrádió  |   2023. március 25., szombat - 23:07
A Vasas öt góllal nyert fővárosi riválisa, a BVSC vendégeként a férfi vízilabda ob I alapszakaszának szombat esti mérkőzésén. Eredmények, alapszakasz, 19. forduló: BVSC-Zugló - A-Híd VasasPlaket 9-14 (2-4, 1-4, 3-4, 3-2) korábban: EPS-Honvéd - Kaposvári VK 17-4 (1-1, 6-0, 3-1, 7-2) Metalcom Szentes-Genesys OSC Újbuda 7-20 (1-6, 1-5, 2-4, 3-5) Zue.hu Szegedi VE - PVSK-Mecsek Füszért 19-7 (5-3, 5-2, 5-1, 4-1) Szolnoki Dózsa-UVSE 18-8 (3-1, 4-1, 5-3, 6-3) KSI SE - Tigra-ZF-Eger 6-13 (1-4, 2-3, 1-4, 2-2) A tabella: 1. FTC Telekom Waterpolo 18 18 - - 271-121 54 pont 2. Genesys OSC Újbuda 19 17 - 2 290-153 51 3. A-Híd VasasPlaket 19 15 - 4 272-157 45 4. Szolnoki Dózsa 19 14 1 4 217-151 43 5. EPS-Honvéd 19 14 - 5 222-153 42 6. Tigra-ZF-Eger 19 11 1 7 209-201 34 7. BVSC-Zugló 19 9 1 9 230-208 28 8. ZUE.hu Szeged 19 6 4 9 186-212 22 9. Kaposvári VK 20 5 5 10 184-252 20 10. PannErgy-Miskolci VLC 18 5 2 11 159-223 17 11. UVSE 19 5 1 13 155-241 16 12. PVSK-Mecsek Füszért 19 3 2 14 164-260 11 13. Metalcom Szentes 19 1 1 17 153-251 4 14. KSI 20 - 2 18 155-284 2
Forrás: Webrádió

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon

 Webrádió  |   2023. március 25., szombat - 22:08
Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon, 15-20 perccel nőhet a menetidő - közölte a Mávinform szombaton este a Facebook-oldalán. A tájékoztatás szerint a Szegedről a Nyugati pályaudvarra tartó InterCity elgázolt egy embert Pilis és Monor között. A helyszínelés végéig csak egy vágányon közlekedhetnek a vonatok ezen a szakaszon. A szerelvény utasai a katasztrófavédelem munkatársainak segítségével szálltak át egy másik, a Nyugati pályaudvarra tartó járatra.
Forrás: Webrádió

Női vízilabda Eurokupa – A Ferencváros nyerte a magyar döntő első felvonását

 Webrádió  |   2023. március 25., szombat - 22:08
A Ferencváros nagy csatában 9-8-ra nyert az UVSE vendégeként a női vízilabda Eurokupa döntőjének első, szombati mérkőzésén. A visszavágót szerdán rendezik. Női Eurokupa, döntő, első mérkőzés: UVSE - FTC-Telekom Waterpolo 8-9 (2-2, 2-3, 2-1, 2-3) ------------------------------------------------------ gólszerzők: Szegedi 2, Baksa, Faragó, Irmes, Szücs, Rybanska, Tiba 1-1, illetve Gurisatti, Kuna, Illés 2-2, Tóth-Csabai, Leimeter, Pőcze 1-1 A párharc esélyesei a korábbi évek UVSE-dominanciájával ellentétben ezúttal a zöld-fehérek voltak, akik ebben az idényben mind a négy mérkőzésüket megnyerték a nagy rivális ellen. Gerendás György vezetőedző együttese a kupadöntőben (9-5), az Eurokupa csoportküzdelmei során (10-8), valamint mindkét szezonbeli bajnokin (13-6 és 9-7) legyőzte az UVSE-t. Az első két negyed rendkívül kiegyenlített küzdelmet hozott, viszont sok volt mindkét oldalon a kihagyott helyzet. Az FTC a nagyszünetben egy góllal vezetett (4-5). A fordulást követően egyenlíthetett volna a hazai csapat, de Faragó ötméteresét Neszmély hárította, a túloldalon pedig Leimeter büntette a hibát egy remek ejtéssel. Az UVSE szépítése után a két edző "sakkjátszmája" következett, Gerendás és Benczur Márton is időt kért egy emberelőny előtt, végül utóbbi figurája bizonyult sikeresnek, így újra egyenlő volt az állás. Az utolsó nyolc perc ferencvárosi góllal indult - Pőcze fórból talált be -, de az UVSE Tiba révén 15 másodperc múlva válaszolt, szintén létszámfölényből, a következő fórjából azonban még lövésig sem jutott el. Két és fél perccel a vége előtt újabb ötöst harcolt ki az UVSE, Szegedi kíméletlen végrehajtónak bizonyult, de Illés a túloldalon egy remek pattintással gyorsan egalizált. A Ferencváros 74 másodperccel a vége előnyt emberelőnybe került, Gerendás kikérte második idejét is, azonban Gurisatti lövését Magyari hárította. A labda a vendégeknél maradt, Illés pedig betalált. Az UVSE-nek gyakorlatilag egy támadásra maradt ideje, előnyt nem kapott, ám a helyzete így is megvolt, de Hajdú lövése a keresztlécről lepattanva a vízről nem befelé, hanem kifelé csorgott. (+ FOTÓ)
Forrás: Webrádió

Férfi kézilabda NB I – A Telekom Veszprém döntetlent játszott a NEKA-val

 Webrádió  |   2023. március 25., szombat - 21:09
A Telekom Veszprém óriási meglepetésre 29-29-es döntetlent játszott a NEKA balatonboglári otthonában a férfi kézilabda NB I szombati játéknapján. A Magyar Kupa címvédőjénél Ilic Zoran hét, Manuel Strlek öt gólt lőtt. A Nemzeti Kézilabda Akadémia csapatában Palasics Kristóf 17 lövést védett, Sztraka Dániel hatszor, Szilágyi Benjámin ötször talált be. A vendégek csapatkapitánya, Rasmus Lauge Schmidt három másodperccel a vége előtt megszerezhette volna a győztes gólt, ám a válogatott kerettag Palasics védeni tudott. A Bajnokok Ligája rájátszásában szerdán Szegeden 13 góllal nyerő Veszprém első alkalommal veszített pontot az NB I mostani idényében. Eközben a Szeged két találattal győzött Tatabányán, Mirko Alilovic 12 védéssel zárt, Bogdan Radivojevic pedig mind a 12 lövését gólra váltotta. Eredmények: MOL Tatabánya KC - OTP Bank-Pick Szeged 31-33 (15-18) HSA NEKA-Telekom Veszprém 29-29 (15-13) Budai Farkasok-Rév Group - Ferencvárosi TC 35-37 (17-20) Csurgói KK-Dabas KC 25-26 (13-14) Sport36-Komló - Balatonfüredi KSE 19-32 (7-14) Fejér B.Á.L.-Veszprém - HE-DO B.Braun Gyöngyös 24-30 (10-14) korábban: CYEB-Budakalász - HÉP-Cegléd 26-20 (13-12) A tabella: 1. OTP Bank-Pick Szeged 20 19 - 1 725-557 38 pont 2. Telekom Veszprém 19 18 1 - 744-539 37 3. MOL Tatabánya KC 19 12 1 6 589-533 25 4. Ferencvárosi TC 19 11 1 7 638-600 23 5. Balatonfüredi KSE 19 10 2 7 538-517 22 6. Csurgói KK 19 10 2 7 526-523 22 7. HSA NEKA 19 8 3 8 510-518 19 8. CYEB-Budakalász 19 8 3 8 516-560 19 9. HE-DO B.Braun Gyöngyös 19 8 2 9 528-543 18 10. Dabas KC 19 7 1 11 532-592 15 11. Sport36-Komló 19 6 2 11 512-559 14 12. Fejér B.Á.L.-Veszprém 19 4 - 15 528-627 8 13. HÉP-Cegléd 19 3 - 16 471-566 6 14. Budai Farkasok-Rév Group 20 1 - 19 571-694 2
Forrás: Webrádió

Férfi vízilabda ob I – Honvéd-siker nagy különbséggel

 Webrádió  |   2023. március 25., szombat - 21:09
A Honvéd házigazdaként 17-4-re verte a Kaposvárt a férfi vízilabda ob I alapszakaszának szombati játéknapján. A fővárosiaknál Ekler Zsombor és Sebastian Hessels is négy góllal járult hozzá a sikerhez. Eredmények, alapszakasz, 19. forduló: EPS-Honvéd - Kaposvári VK 17-4 (1-1, 6-0, 3-1, 7-2) korábban: Metalcom Szentes-Genesys OSC Újbuda 7-20 (1-6, 1-5, 2-4, 3-5) Zue.hu Szegedi VE - PVSK-Mecsek Füszért 19-7 (5-3, 5-2, 5-1, 4-1) Szolnoki Dózsa-UVSE 18-8 (3-1, 4-1, 5-3, 6-3) KSI SE - Tigra-ZF-Eger 6-13 (1-4, 2-3, 1-4, 2-2) később: BVSC-Zugló - A-Híd VasasPlaket 21.00
Forrás: Webrádió

SUP és utánpótlás gyorsasági kajak-kenu Eb is lesz Szegeden

 Webrádió  |   2023. március 25., szombat - 20:08
Az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) krétai kongresszusán hivatalossá vált, hogy a 2026-os ifjúsági és U23-as gyorsasági Európa-bajnokságot a Maty-éren fogják megrendezni. Az is eldőlt, hogy a 2024-ben esedékes, szintén szegedi gyorsasági és para kajak-kenu Európa-bajnokság keretein belül a SUP szakág első kontinensviadalát is lebonyolítják. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján olvasható beszámoló szerint a kongresszuson Kárai Péter, az ECA Board tagja, az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke, Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója, Horváth Noémi, a nemzetközi szövetség SUP bizottságának elnöke, az ECA SUP technikai delegáltja és az MKKSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa, valamint Vida Gergely, az MKKSZ szervezési és marketing igazgatója képviselte Magyarországot. "A Board döntése értelmében Magyarország, pontosabban Szeged rendezheti meg 2024-ben az első ECA SUP Európa-bajnokságot, valamint a 2026-os ECA ifjúsági és U23-as gyorsasági Európa-bajnokságot is" - mondta Kárai Péter. "Mindkét esemény rendezési jogát elsöprő többséggel adta nekünk a Board. Ifjúsági és U23-as gyorsasági Eb legutóbb 2008-ban volt Szegeden. A SUP Eb kapcsán korábban az volt a Board terve, hogy 2025-től kétévente rendeznék meg, mi viszont felajánlottuk, hogy megcsinálnánk már jövőre Szegeden a gyorsasági és para Eb-vel egyidőben." A gyorsasági és para Eb-vel együtt 2024-ben így két szakágban rendez egy időben és egy helyen kontinensviadalt Magyarország, ami Szakács Bálint szerint több szempontból is komoly sikert jelent. "Egyrészt a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséggel (ICF) jó ideje folytatunk tárgyalásokat egy multisportesemény megrendezéséről, jövőre pedig bizonyíthatjuk is ennek a létjogosultságát. Emellett Horváth Noémi számára is egy jó lehetőség ez, hiszen ha jövőre egy sikeres Eb-rendezést követően ősszel az ICF-ben újra megválasztják, immár teljes jogú Board-tag lenne, amire Vaskuti István óta nem volt példa a magyar kajak-kenu sport történetében" - fogalmazott az MKKSZ ügyvezető igazgatója. Az idén 30 éves szervezet kongresszusán történelmi tisztújítás is történt, hiszen az ECA-t a kezdetek, vagyis 1993 óta elnökként irányító brit Albert Woods 21-15 arányban elvesztette az elnökválasztást a francia szövetséget vezető 66 esztendős Jean Zoungrana-nal szemben, így három évtized után új időszámítás kezdődik az európai kajak-kenu sport életében.
Forrás: Webrádió

Férfi vízilabda ob I – Az OSC simán nyert Szentesen

 Webrádió  |   2023. március 25., szombat - 20:08
Az OSC 20-7-re nyert a Szentes otthonában a férfi vízilabda ob I alapszakaszának szombati játéknapján. A fővárosiaknál Angyal Dániel négy góllal járult hozzá a sikerhez. Eredmények, alapszakasz, 19. forduló: Metalcom Szentes-Genesys OSC Újbuda 7-20 (1-6, 1-5, 2-4, 3-5) korábban: Zue.hu Szegedi VE - PVSK-Mecsek Füszért 19-7 (5-3, 5-2, 5-1, 4-1) Szolnoki Dózsa-UVSE 18-8 (3-1, 4-1, 5-3, 6-3) KSI SE - Tigra-ZF-Eger 6-13 (1-4, 2-3, 1-4, 2-2) később: EPS-Honvéd - Kaposvári VK 19.00 PannErgy-Miskolci VLC - FTC-Telekom Waterpolo 19.00 BVSC-Zugló - A-Híd VasasPlaket 21.00
Forrás: Webrádió

Férfi vízilabda ob I – Fölényes szegedi siker

 Webrádió  |   2023. március 25., szombat - 19:09
A Szeged házigazdaként 19-7-re nyert a Pécs ellen a férfi vízilabda ob I alapszakaszának szombati játéknapján. A hazaiaknál Tóth Gyula és Lakatos Soma, a vendégeknél Lajkó Márton jutott el három gólig. Eredmények, alapszakasz, 19. forduló: Zue.hu Szegedi VE - PVSK-Mecsek Füszért 19-7 (5-3, 5-2, 5-1, 4-1) korábban: Szolnoki Dózsa-UVSE 18-8 (3-1, 4-1, 5-3, 6-3) KSI SE - Tigra-ZF-Eger 6-13 (1-4, 2-3, 1-4, 2-2) később: Metalcom Szentes-Genesys OSC Újbuda 18.00 EPS-Honvéd - Kaposvári VK 19.00 PannErgy-Miskolci VLC - FTC-Telekom Waterpolo 19.00 BVSC-Zugló - A-Híd VasasPlaket 21.00
Forrás: Webrádió
343 oldal összesen. A régebbi tartalmakhoz használja a keresőt!