Szeged 365

Szeged független, lokálpatrióta hírportálja, szegedieknek. Friss hírek, közélet, programok, sport, szegedi arcok, városi legendák, időjárás, régió fejlesztések, közlekedési információk, szórakozás.

Borfeszt365: utolsó napjához érkezett a Borfesztivál, ma még pörög tovább a Hídivásár, ezek a programok várnak rád vasárnap

 Szeged 365  |   2022. május 22., vasárnap - 10:09
Utolsó napjához érkezett a 26. Szegedi Borfesztivál, ma még kiélvezheted a jó borokat és a színes programokat a Széchenyi téren, a Dugonics és a Dóm tereken, de pörög tovább a Hídivásár is. A színpadra érkezik Betty Love, Belmondo, Szakonyi Milán és Romhányi Áron, valamint az Ocho Macho is. Vesd bele magad utoljára a Széchenyi tér forgatagába, meghoztuk az összes programot vasárnapra. SZÉCHENYI TÉRPRÁGAI BOUTIQUE OPTIQUE SZÍNPADPINGVIN PATIKA SZÍNPADPIZZA MONKEY SZÍNPADKINCS TÉR PROGRAMJA A DUGONICS TÉRENDÓM TÉRI KAVALKÁDHÍDIVÁSÁRBELVÁROSI HÍD – HÍD UTCA – OSKOLA UTCA
Forrás: Szeged 365

Halálos baleset történt Szentesnél, fának ütközött egy autó (frissítve)

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 07:09
Árokba hajtott és fának ütközött egy személyautó a 45-ös főút 22-es kilométerénél, Szentes térségében – írta a katasztrófavédelem. A beszámolójuk alapján a járműből a szentesi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki a sofőrt reggel 6 után pár perccel. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.Hatósági forrásainktól úgy értesültünk, hogy a kiszabadított sofőr a helyszínen életét vesztette. Az ütközés ereje akkora volt, hogy kidőlt a fa.Cikkünk megjelenését követően kaptunk hírt egy másik, hasonló, de nem tragikus kimenetelű balesetről, az utóbbi vasárnap késő este történt Szatymaz térségében, ott is fának hajtott a sofőr. Szeged felől haladt az autó, amikor elé szaladt a patás, a vezető megpróbálta kikerülni, de elütötte a vadat, a kocsi áttért a főút másik oldalára, ahol egy fának csapódott. A totálkárosra tört autóból a szegedi és a sándorfalvi tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki a sofőrt, akit a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Forrás: Szeged 365

Novák Katalin aláírta, kedden hivatalosan is megalakulhat Magyarország új kormánya

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 17:08
Egy nap múlva hivatalosan is megalakul Magyarország új kormánya. Orbán Viktor miniszterelnök egy rövid beszédben mutatja majd be az ötödik kabinetjét, ezután a miniszterek leteszik az esküjüket. Az ehhez szükséges köztársasági elnöki aláírására sem kell már várni, hiszen Novák Katalin hétfőn megtette ezt, és elrendelte a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény kihirdetését.Mint már tudjuk, az új kormánynak 14 minisztere lesz, köztük van Lázár János is. Ezek közül 11-en minisztériumot vezetnek majd, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak majd el. Az Áder Jánost május 10-én váltó Novák Katalin első köztársasági elnöki aláírására sem kell már várni: Magyarország első női, és egyben szegedi államfője hétfőn tette közzé hivatalos Facebook-oldalán, hogy ma aláírta, és el is rendelte a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény kihirdetését. “Azt remélem, hogy a világjárványokra, a biztonsági fenyegetésekre és a gazdasági kihívásokra adott megfelelő válaszok mellett jut, marad erő a további építkezésre is. Az új minisztériumok ezeket a célokat is segíthetik” – fogalmazott a posztban. A tervek szerint egyébként kedd délután az Országgyűlésben Novák Katalin köztársasági elnök rövid levelének ismertetése után Orbán Viktor hivatalosan is bemutatja majd új kabinetjét. A miniszterelnök rövid beszéde után a tárcavezetők leteszik az esküt, amivel hivatalosan is megalakul majd Magyarország új kormánya.
Forrás: Szeged 365

Kiderült, mikor lesz a Veszprém-Szeged bajnoki döntő időpontja!

 Szeged 365  |   2022. május 22., vasárnap - 11:09
Véglegessé váltak a Telekom Veszprém és a Pick Szeged bajnoki döntő mérkőzéseinek időpontjai a férfi kézilabda NB I-ben – olvasható az origo.hu hasábjain. Mi pedig természetesen megírjuk Nektek, hiszen együtt készülhetünk, szurkolhatunk nemsokára!A Telekom Veszprém NEKA otthonában aratott győzelmével eldőlt, hogy a bakonyi együttes nyerte az alapszakaszt a K&H férfi ligában. Ezzel véglegessé vált az oda-visszavágós bajnoki döntő programja is: a párharc első találkozójára június 3-án, pénteken kerül sor Szegeden, míg a visszavágót június 11-én, szombaton játsszák Veszprémben.A K&H férfi kézilabda liga döntőjének programja:
Forrás: Szeged 365

Egy ligában Rácz Jenővel és Széll Tamással: szegedi étterem tarolt a Dining Guide TOP 100 listáján

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 09:08
Taroltak a vidéki éttermek, akik közül 45 került fel a Dining Guide TOP 100 – as listájára, írja a Vidéki Élet. A legjobbak között a szegedi Alkimista is ott van, az apró, 16 férőhelyes vacsoraéttermet a Dining Guide már többször is a TOP 7 legjobb progresszív magyar konyha közé sorolta, ez pedig az idén sem alakult másképp. Mint a szegedi étterem Facebook oldalán a napokban közzétette, Az idén a legjobbak között is legjobb Szulló Szabina és Széll Tamás Stand éttermét és az abszolút első Rumour by Rácz Jenőt követve, máris a második helyen egy vidéki éttermet találunk, mely nem más, mint a tatai Platán Gourmet Étterem, aminek névadója a festői Öreg-tó partján egy hatalmas platánfa.Ha a TOP100-ban szereplő 45 vidéki éttermet elhelyeznénk Magyarország térképén, azt látnánk, hogy szinte nincsen olyan régió az országban, ahol ne lenne legalább egy olyan hely, mely szerepel ezen az előkelő listán. Több név talán kiváló boraikról csenghet ismerősen, mint például a somlóvásárhelyi Kreinbacher, az etyeki Rókusfalvy Fogadó vagy a villányi Sauska 48. A megyeszékhelyek közül Egerben a Macok Bisztró, Győrben a Révész, Miskolcon a Végállomás, Pécsett a Morzsa, Szegeden pedig az Alkimista került fel a rangos listára. “Megőriztük vezető pozíciónkat a dél-alföldi régióban, de aminek az országos figyelem mellett mégis a legjobban örülünk az a helyi alapanyagért és főzési metódusokért tett erőfeszítéseink jutalma: az ország 7 legjobb magyar progresszív konyhát vivő étteremének egyike az Alkimista, s nem is akármilyen társaságban!” – írta posztjában a szegedi fine dining műhely, akik 83 ponttal kerültek fel a lista 55. helyére, sőt, a legjobb 20 vidéki étterem közé is bekerültek.
Forrás: Szeged 365

Sír a lelkünk: sörben úszik az M43-as a Nagybani Piacnál, az úton landolt az egyik teherautó rakománya

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 18:09
Nem tudjuk, hogy mi a frász folyik itt Szeged környékén, hiszen a múlt heti csaknem két tonnányi szotyi után hétfőn délután a sört szállító kamionnak nem volt szerencséje, így a rakomány egy része beterítette az M43-as autópálya leállósávját a Nagybani Piacnál. Az ominózus esetre egyébként hétfőn délután öt óra környékén az M43-ason kocsikázó Dávid nevű olvasónk hívta fel a figyelmünket. Mint az általa küldött fotókon is látszik, most szotyi helyett sör került az útra: Azt, hogy Dávid olvasónk milyen szavakat fűzött az eseményhez inkább nem írjuk le, de azért lehet sejteni, vagyis, ahogy a mondás tartja: “inkább a k… vére folyjon ki”. Mindenesetre, vezessetek óvatosan ha arra jártok, ez így elég veszélyes! Tamástól egy videót is kaptunk a helyszínről:Dávidnak, és Tamásnak is köszönjük szépen a gyors információt! Mindeközben az Útinform azt írja, hogy a kiborult kamion rakománya miatt aki az M5-ös autópályán Budapest felől érkezik, az jelenleg csak egy sávon tud ráhajtani az M43-as autópályára Makó irányába.“Szotyiban úszik a Kálvária sugárút, több mázsa ömlött az útra” – írta múlt csütörtökön valamivel 12 óra után Laci nevű olvasónk, aki hozzátette, hogy a madarak már akkor meglepték az ingyen ebédet a helyszínen. Mint kiderült, a Magyar Közút szakemberei egész délután azon dolgoztak, hogy összelapátolják a két tonnányi napraforgómagot.
Forrás: Szeged 365

Először nyert bajnokságot a szegedi Gorillák rögbicsapat

 Szeged 365  |   2022. május 22., vasárnap - 11:09
Először nyert bajnoki címet a szegedi Fit World Gorillák rögbicsapata, amely a sorozat szombati döntőjében 32-19-re legyőzte a 15-szörös aranyérmes Esztergomi Vitézek gárdáját a Budapesti Rögbi Centrumban – tudtuk meg az MTI által kiadott közleményből.Az először döntőbe jutott szegediek a fordulatos mérkőzésen válogatott tolongásembereikre építve juttatták érvényre akaratukat, és hatástalanították a nemzeti együttes háromnegyedében számításba vett esztergomi játékosokat. A végeredményt illetően döntőnek bizonyult, hogy az esztergomiak az első és a második félidő közepén is létszámhátrányba kerültek, amit mindkétszer két percen belül céllal büntetett a Szeged.A bronzmeccsen a Battai Bulldogok hullámzó teljesítménnyel is magabiztosan kerekedett a Budapest Exiles fölé: az összecsapáson az állás 19-0 után lett 19-14, majd a vége 48-19.Az élvonal alapszakaszában utolsó helyezett DEAC Huszárok, illetve a másodosztályban bajnok Honfoglalók az NB I-es tagságért játszott egymással osztályozós meccset, amelyen utóbbiak az első félidő végén már 17-0-ra elhúztak, majd végül kiharcolták a feljutást.
Forrás: Szeged 365

Bortér, hol vagy már? Akkora krafttal zárt az Ocho Macho, hogy majdnem szétesett tőlük a Dóm tér

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 09:08
Véget ért a XXVI. Szegedi Borfesztivál és a 2022-es Szeged Napja Ünnepségsorozat, bennünk pedig mindössze egyetlen kérdés maradt meg: Hamarosan érkezünk egy komplex fesztiválértékeléssel, előtte viszont következzen pár sor a 10 napos őrület utolsó akkordjáról. A szegediek nem hazudtolták meg magukat, közel telt házzal ment a Szegedi Borfesztivál utolsó napja, ráerősítve az örök igazságra: a Széchenyi téren a vasárnap este is szombat este. A Dugonics téren este 8-tól a Fire Fantasy Tűzzsonglőr Show lépett fel, a tüzeskedés helyszíne a deszkákkal beborított szökőkút volt, az ütemet pedig a Kalangu Ütősegyüttes szolgáltatta. Ha nem láttál még szegedi lányt lángoló szoknyában tüzet dobálni, ezt a videót neked vettük fel. Ha már igen, akkor is, látnod kell, zseniális volt a produkció: Ha nem lett volna elég a fenti program, kiugrottunk egy kis vasárnap esti Ocho Macho – ra és ismét rájöttünk: a kőszegi srácokban annyi kraft van, mint a pénteki Vad Fruttikban és a szombati majdnem LGT – ben együtt véve, pedig az utóbbi kettő sem volt lagymatag produkció. A reggae, a ska, a punk és a latin keveredéséből született, általuk „huppogásnak” hívott muzsika még mindig ugrálásra készteti az embert, a színpadot majd’ szétvetette az együttesből áradó, hol laza, hol energikus életerő, viszont a nézőtéren azért már látszott, hogy egyrészt vasárnap este van, másrészt pedig az Ocho Macho (már) nem akkora közönségmágnes, mint a velük együtt említett másik két banda. Ha már a Dóm téren fejeztük be az idei, fenomenálisan sikerült rendezvénysorozatot, adott a cikkünk címében feltett kérdés, amelyre illene végre válaszolnunk.Íme:
Forrás: Szeged 365

Minden korábbi rekordot megdöntött a Borfesztivál látogatói száma: több mint 400 ezren vettek részt a rendezvényen – Rácz Attila főszervezővel értékeltünk

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 19:08
Tíz nap őrületes bormámoros nap után vasárnap véget ért a Szegedi Borfesztivál, mely régen nem látott tömegeket mozgatott meg városunkban. Finom borok, rengeteg program, koncertek, látványos show-k övezték a Szeged Napja ünnepségsorozatot, melyről Rácz Attilával, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, értékeltük a fesztivált. Óriási nagy várakozás előzte meg a Szeged Napja Ünnepségsorozatot, hiszen a Covid óta ez volt az első nagy ingyenes gasztrofesztivál az országban. “Kollégáimmal, borászokkal és a vendégekkel beszélgetve úgy gondoljuk, hogy nagyon jól sikerült az ország fesztiváléletének újraindítása. Ezzel magasra tettük a mércét mindenki és saját magunk számára is. Én azt gondolom, hogy Szeged újra megmutatta, hogyan kell 10 napig maximális fordulatszámon, de mégis kulturált módon fesztiválozni ” – mondta el Rácz Attila.A Szeged Napja Ünnepségsorozat csúcspontján, szombat este, a Széchenyi tér, a Dugonics tér, valamint a Belvárosi híd egyszerre volt teli borozó, koncertet hallgató, vagy épp sétáló vidám emberekkel. “Hál Istennek jó időnk is volt, kedden volt egy kis szórványos zivatar, de azon kívül mindennap kellemes, nyárias időjárás várta a vendégeket. Úgy gondolom, hogy ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem voltak üresjáratok, még hétköznap is az ülőhelyek délután 5-6 óra körül elfogytak. A zárórák pedig bőven kitolódtak, hétköznap volt olyan borászat, amely hajnali kettőkor zárt, a hétvégén pedig volt olyan, amely csak hajnali ötkor tudott bezárni” – árulta el az ügyvezető.Mint mondta, jelenleg még pontos számokat nem lehet tudni, mennyien látogattak ki a rendezvényre összesen a 10 nap alatt, de az eddigi adatok alapján a korábbi csúcsokat megdöntve több mint 400 ezer érdeklődő fordult meg a Borfesztiválon. Szombat este például az LGT koncert és a tűzijáték alatt soha nem látott tömeg gyűlt össze a Dóm téren, de nemcsak a szegediek élvezték ki a bormámoros estéket, Soprontól Debrecenig, Nyíregyházától Salgótarjánig mindenhonnan, az ország különböző részeiről szép számmal érkeztek a vendégek, sőt nagyon sok szerb és román látogató is átjött a határon. Hódmezővásárhelyen 5-6 óra magasságában alig lehetett a tram-train-re felférni, teltházzal robogott be Szegedre a vasútvillamos, ugyanúgy, ahogy este 11 órakor is tömött sorok várták a szerelvény érkezését a nagy posta előtt, hogy hazajuthassanak.Rácz Attila azt is elárulta, a Borfesztivál alatt minden munkatárs az elvártnak megfelelően teljesített és maximálisan helytállt, legyen szó a faházépítőkről, áramkiépítőkről, a vízvezetékszerelőkről, őrzés-védelemről, a takarító személyzetről, annak ellenére, hogy két év kihagyás után nagyon sok új emberrel dolgoztak. “Nagyon kevés az a kiállító, aki azt mondta, hogy ő jobb forgalomra számított, de véleményem szerint attól is függ, ki, mit árul. Lehet, hogy valami nem annyira passzol ennek a fesztiválnak a profiljába, de olyan borásszal én nem találkoztam, aki ne lett volna elégedett, ne ért volna fülig a szája. Volt olyan kisebb pincészet a mellékátjáróban, ahol azt mondták, hogy a 2019-es forgalom háromszorosát árulták akár egy hétfő, vagy keddi napon is” – avatott be bennünket a részletekbe Rácz Attila, majd hozzátette, több évek óta visszajáró borász is azt mondta, hogy az egész országban soha nem volt még ilyen nagyforgalmú fesztivál, mint most ez a 10 napos Szegedi Borfesztivál. Sőt, a borászok szerint, ha valaki itt nem tudott jó forgalmat csinálni, akkor az a borász gondolkozzon el azon, hogy jó – e az a termék, vagy esetleg a kiszolgálás minőségén kell javítania. A Szegedi Borfesztivál véget ért, de nem maradunk sokáig borünnep nélkül, szeptember 14-18. között ugyanis érkezik majd a Dóm térre a Bortér, ahol újra együtt tölthetjük el a mámoros estéket.
Forrás: Szeged 365

Nem csak a postás, a villamos is kétszer csengetett Szegeden, már másodjára a héten

 Szeged 365  |   2022. május 22., vasárnap - 11:09
Egy kedves Olvasónk arról értesített bennünket szombaton késő este, hogy a József Attila sugárúton a Rózsa utcai megállónál hangos csilingelésbe kezdett a villamos, majd megállt, nem mozdult. Észrevételét fotóval is megörökítette, melyet ezúton is nagyon köszönünk!A hír kapcsán József Attila Altató című verse, illetve annak egy részlete jutott eszünkbe: A villamos is aluszik,– s mig szendereg a robogás –álmában csönget egy picit –aludj el szépen, kis Balázs.Persze, a szóban forgó történet korántsem ilyen békés, hiszen egy hét leforgása alatt ez már a második ilyen csörömpölés, mely megzavarja a pihenni vágyó lakók nyugalmát. Nem beszélve a meghibásodásról, melynek következtében a villamos valóban elaludt…
Forrás: Szeged 365

Egységben az erő: összefogott Tiszasziget, eltakarították a tűzeset romjait

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 09:08
Szűk két hete égett porig a tiszaszigeti Johan család könnyűszerkezetes faháza, akiknek megsegítésére széles körű összefogás indult. Mint Ferenczi Ferenc, a Szeged melletti település polgármestere beszámolt róla, szombaton a helyi gazdakör tagjai elvégezték a romeltakarítás fáradságos munkáját. “Két kezükkel és gépekkel kezdtek neki a munkának reggel nyolckor, melyet kora délutánra be is fejeztek” – írta közösségi média oldalán a község első embere. A Tiszaszigeti Gazdakörtől úgy tudjuk, a közösség nem szervezett külön gyűjtést a család részére, hanem azt vállalták, hogy kétkezi fizikai munkával segítik a családot. A biztosító társaság a múlt héten felmérte kárt, a tűzoltóság befejezte a tűzvizsgálatot, így a hétvégén megnyílt a lehetőség a romok eltakarítására, amelyet a civil szervezet tagjai kalákában végeztek el.Ferenczi Ferenc polgármester fotói, a szombati napról: A tűzesetben érintett Zsolt, a helyi iskola tanára és Zsuzsi, egy állatvédő alapítvány tagja, még magukhoz sem tértek az első sokkhatásból, de a település lakói máris egy emberként melléjük álltak: otthont nyújtottak nekik és fiuknak, három kutyájuknak és öt lovuknak, valamint azonnal gyűjtésbe kezdtek, hiszen a család minden tulajdona egy szempillantás alatt hamuvá lett.A tiszaszigetiek mellett távolabbról is kaptak segítséget,Mint a település polgármesterétől megtudtuk, ha minden jól megy, karácsonyra már az új otthonukban lakhatnak Zsuzsiék. Az eredetileg Somogy megyéből érkezett pár Fülöp Tímea kolléganőnknek elmondta, mindig is nagyon szerettek Tiszaszigeten élni, szerették a tűzben odalett házukat is, és a történtek ellenére fel sem merült bennük, hogy máshova költözzenek, itt képzelik el a jövőjüket és céljuk, hogy újra felépítsék otthonukat. A gyűjtés tovább folytatódik, a felajánlásokat az alábbi számlaszámra várja a bajba jutott család:Korábbi cikkeink a témában:
Forrás: Szeged 365

Kedden már megdörrenhet az ég: záporokkal, zivatarokkal indulhat a nap Szegeden

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 19:08
Keddre virradó éjszaka, és hajnalban is záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk. Az előrejelzések szerint napközben felhős-napos lehet az ég, és a délután második felében nyugat felől ismét záporok, zivatarok érkezhetnek az országba. Többfelé élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 24 és 31 fok között alakulhat Szegeden. Szerdára virradóan ismét számíthatunk záporokra, esetleg zivatarokra, viszont a nap legnagyobb részében napos-gomolyfelhős időre készülhetünk. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a délnyugati szél, zivatarok környezetében viharos széllökések lehetnek. Délután 27 és 35 fok közé emelkedik csúcshőmérséklet. Délen, délkeleten lesz a legmelegebb.
Forrás: Szeged 365

Isten éltessen, Szeged! Bődületes telt házzal pörgött a Presser-mentes, tűzijátékos LGT buli

 Szeged 365  |   2022. május 22., vasárnap - 13:09
Valamikor, 2015 környékén volt egy Szeged Napjára szervezett Quimby-koncert, nagyjából 10 ezres tömeggel a Dóm Téri Kavalkádon, amelyet követően az volt a mondás a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft-nél, hogy annyian még sosem voltak egyszerre a fogadalmi templom előtti téren. Kiugrottunk a szombat esti tűzijátékra, egyben a Presser-mentes LGT koncertre és megállapítottuk, hogy a fenti tézis megdőlt. Furcsa egy dolog az LGT-féle zenevonatosdi. Adott az 1971-ben alapított Locomotiv GT, röviden LGT (becézve Loksi) a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttese, amely gyakorlatilag megszűnt 2016-ban.2016. július 19-én Somló Tamás hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt, kicsivel később, szeptember 4-én Karácsony János, Presser Gábor és Solti János pedig hivatalosan is bejelentették, hogy az LGT ezután nem folytatja működését. Ennek dacára a mai napig fellép a “Zenevonat szuperkoncert az LGT sztárjaival” nevű formáció, amelyben Presser már nem énekel, Somló pedig, mint fentebb írtuk, már nem él (sajnos). A Presser és Somló mentes LGT elsőre kimondva úgy hat, mint egy labda nélküli focimeccs, a gyakorlatban viszont mégis működik. A dalokat ezúttal a Pa-Dö-Dö-s Falusi Mariann, az Ivan & The Parazol énekese, Vitáris Iván és a Roy és Ádám féle Roy énekelte, mögöttük az LGT megmaradt zenészeivel. Nagyjából 4-5 track-et hallgattunk végig (ezt követően szólított a kötelesség, vagyis, a haverjaink a Széchenyi térről), az összhatás abszolút minőségi volt, furcsa, de valahogy nem hiányzott a színpadról az Artisjus-guru (sic) Presser Gábor. Ahogy elnéztük a tömeget, másnak sem. A második napja pörgő (azóta már harmadik) Dóm Téri Kavalkád folytatta a 2019-ben bevált receptet, Szeged Napján este 8-kor indul egy nagykoncert, amit fél 10-kor megszakít egy tűzijáték, majd jön egy 20-25 perces ráadás. Remek koreográfia, bejött a Quimby-nél, a Wellhello-nál, Ruzsa Magdinál és a Honeybeast-nél is, most is működött, a tömeg nem ment “haza”, tényleg telt házzal ment a buli. A szervező Facebook oldalán 20 ezres tömegről írtak, hogy konkrétan mennyien voltunk, hivatalosan nem lehet tudni, a telt ház jelző azonban megkérdőjelezhetetlen. Íme egy tűzijáték-videó a Szegedi Borozós blog jóvoltából, a Szeged365 Társalgó csoportból:A 10 napos, boráztatta dzsembori ma este folytatódik, az utolsó nap programjait itt találod:
Forrás: Szeged 365

A Borfeszt után sem áll meg az élet Szegeden: a hétvégén szabadtéri mozivá változik a Széchenyi tér!

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 10:09
Tíz nap pörgés után véget ért a XXVI. Szegedi Borfesztivál, viszont ahogy felszáradt Szeged, már érkezik is a következő esemény: keddtől jön a VI. Zsigmond Vilmos Filmfesztivál, melynek örömére a Belvárosi Mozi szabadtéri filmvetítéseket szervez a Széchenyi térre. Ne fütyülj! Unatkozni, Szegeden? Nem létezik. A dátum 2022. május 26-27-28., avagy e hét csütörtök-péntek-szombat, a repertoár egy Jancsó-klasszikussal indít, benne a legendás Mucsi-Scherer duóval és a még legendásabb “ne fütyülj!” jelenettel, jön egy zseniális Törőcsik Mari film, a rendezői székben a magyar film egyik élő legendájával, Mészáros Mártával, a végén pedig Pálfi György örökérvényű romantikus története, a Final Cut. 05. 26. csütörtök 21:00NEKEM LÁMPÁST ADOTT A KEZEMBE AZ ÚR PESTENR. Jancsó Miklós, o. Grunwalsky FerencSz. Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szarvas József, Jancsó Miklós, Hernádi Gyula, Vasvári Emese05. 27. péntek 21:00AURORA BOREALIS – ÉSZAKI FÉNYR. Mészáros MártaSz.Törőcsik Mari, Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska05. 28. szombat 21:00FINAL CUT – HÖLGYEIM ÉS URAIM100% recycled movie: 450 film, 600 színész és 1400 snitt.
Forrás: Szeged 365

Drogdílernek hitték, ezért ártatlanul börtönbe zárták Olaszországban a hódmezővásárhelyi modellt

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 20:08
74 napot töltött ártatlanul börtönben Olaszországban a hódmezővásárhelyi fiatal modell, Gila Gréta, miután ártatlanul megvádolták kábítószer-kereskedelemmel. A bíróság most 22200 eurós, azaz 8,7 millió forintos kártérítést ítélt meg Grétának, azonban a lány az átélt borzalmak miatt továbbmegy, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul ügyvédjével, írta a Bors. Gila Gréta ígéretes modellkarrier előtt állt, amikor egy olaszországi szállodában, 2019 márciusában letartóztatták drogkereskedelem vádjával. A hódmezővásárhelyi lány azért tartózkodott Rómában, hogy onnan Tokióba induljon tovább egy fotózásra. Szállodai szobájában azonban letartóztatták nemzetközi drogkereskedelem vádjával. Állítása szerint először azt hitte, hogy emberrablók törtek rá a hotelszobájában, mert eszébe sem jutott, hogy bűncselekménnyel vádolják. Néhány órával később már egy börtöncellában ült egy idegen országban, és semmit sem értett abból, ami történt körülötte, olvasható az nlc.hu cikkében.Az ellene indult eljárást egy a római reptéren droggal lebukott nő azon állításaira alapozták, hogy az egykori magyar szépségkirálynő a dílere. Hiába bizonygatta Gréta az ártatlanságát, sokáig nem hittek neki, majdnem három hónapig tartották előzetesben, durván bántak vele, s a börtönben töltött idő rémálmai a mai napig kísértik a lányt, aki úgy érzi, a lelki sebei sosem gyógyulnak be. “Bár három év is eltelt a történtek óta, még mindig rossz érzéssel tölt el, ha visszagondolok a börtönben töltött napokra. A lelki sebeim sosem gyógyulnak be” – mondta a Borsnak. A lány jogi képviselője, Massimiliano Scaringella közölte, az olasz bíróság kimondta, Gréta semmilyen hibát nem követett el. “Teljesen alaptalanul vonták bele a kábítószerügybe. A kártérítés mértékét a gyakorlatban naponként 250 euróban (93 ezer forint) szokták megállapítani, de az ügyfelem esetében ezt megemelték 300-ra (112 ezer forint) – mondta a jogász, és hozzátette: Gréta példája azt bizonyítja, hogy az olasz jog nem működik tökéletesen, ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.
Forrás: Szeged 365

Eper, te drága – avagy lassan luxuscikké válik Szegeden is az egyik kedvenc gyümölcsünk?

 Szeged 365  |   2022. május 22., vasárnap - 14:09
Mint minden magyar gyümölcs, sajnos az eper is évről évre drágul, ezt mindannyian tapasztalhattuk. A magas ár ide vagy oda, mégis vásároljuk minden évben, hiszen csak ilyenkor ebben a késő tavaszi-kora nyári időszakban örülhetünk neki, de készülhet belőle szörp, lekvár, de egy ínycsiklandó epres sütemény is. A Pénzcentrum hosszan taglalta, vajon miért kerül egyre többe eper, és miért okoz egyre több fejtörést az, hogy megengedhetjük-e magunknak ma is, ha a tegnap vásárolt tányérnyi adag már elfogyott. Nyilvánvaló, hogy a gyümölcstermesztést minden évben befolyásolja a tavaszi időjárás, ami idén extrém száraz volt, az árakat pedig az is befolyásolja, hogy mennyire haladtunk már előre a szezonban. Míg a magyar gyümölcsök a 12. hét környékén még többszörösébe kerülhetnek és kerülnek is (több mint 6.000 Ft/kg), addig a 20. hét után annak akár harmadát kell már csak kifizetnünk (tavaly már 2.000 Ft/kg alatt volt).A hellovidek.hu fejtegetése szerint az árakat nagyban befolyásoljaEgy szó, mint száz: az eper idén is horroráron kapható, ennek ellenére azért készülhet belőle pár üveg szörp vagy lekvár is.
Forrás: Szeged 365

Vigyázz, dől a fa! Az Erzsébet-liget rekortán pályáján landolt egy méretes növény

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 10:09
“A futópályára szakadt egy fa az újszegedi ligetben” – írta Attila nevű olvasónk, akitől a cikkünkben lévő fotókat is kaptuk. Az ügyben rákérdeztünk a rendőrségnél is, mint Kerepes Tamás őrnagytól megtudtuk, Az olvasói felvételeket elnézegetve még jó, hogy senki sem kocogott éppen arra: Cikkünk megírása közben kaptuk az infót: a tűzoltók már szorgalmasan darabolják a fát, ha minden jól megy, 1-2 óra múlva már ismét használható lesz a futókör.
Forrás: Szeged 365

Már éjféltől beindulhatnak a zivatarok, jöhet jégeső és erős szél is – elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 20:09
Éjjel megvastagszik a felhőzet, ezért több helyen várható zápor, zivatar. A csapadék környezetében megerősödhet a szél is – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Mint írják, kedden nagyobb, akár 3 centiméteres jégszemek is előfordulhatnak az intenzívebb csapadékgócokban, ezért elsőfokú figyelmeztető jelzést adtak ki az egész országra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint az éjféli óráktól előbb északnyugaton, majd a Dunántúl keleti felében és a Duna–Tisza közén is egyre többfelé lehetnek zivatarok, így könnyen megeshet, hogy Szeged sem marad ki a “jóból”. Az előrejelzések szerint napközben már gyengül a csapadék intenzitása, viszont bármikor kipattanhatnak újabb zivatarok, majd a késő délutáni óráktól újabb rendszer közelíti meg az Alpokalját – olvasható az előrejelzésben.
Forrás: Szeged 365

Már úton vannak az amerikai cowboyok a szegedi Móra Ferenc Múzeum felé

 Szeged 365  |   2022. május 22., vasárnap - 15:09
Már csomagolják a cowboy-kiállítás anyagát Amerikában, az oklahomai Cowboy és Western Múzeumban. A szakemberek nagy precizitással készítik elő a tárgyakat a közel tízezer kilométeres útra. A tárlatot a Múzeumok Éjszakáján nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban – értesültünk az intézmény szerkesztőségünknek elküldött közleményéből.Javában zajlanak a szegedi cowboy-kiállítás előkészítő munkálatai. A Móra Ferenc Múzeum tárlatának törzsanyaga Oklahomából, az Egyesült Államok legnagyobb cowboy múzeumából fog érkezni. Az amerikai szakemberek már megkezdték a tárgyak csomagolását, hogy minden készen álljon a hamarosan kezdődő szállításra.A tárgyak közel tízezer kilométeres út előtt állnak, földön és levegőben is utazni fognak. Emiatt a csomagolásra különleges figyelmet kell fordítaniuk az amerikai múzeum szakembereinek. Bizonyos tárgyaknak, például egy nyeregnek különleges szállítódobozokat is kellett készíteni a biztonságos szállítás érdekében.A szegedi Móra Ferenc Múzeumban június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján fogják megnyitni a vadnyugat-kiállítást, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a cowboyok és indiánok életével, mindennapjaival, legendáival.
Forrás: Szeged 365

Ujhelyi István interjú: “szerintem is elfogadhatatlan a mostani, hatodik szankciós csomag!”

 Szeged 365  |   2022. május 23., hétfő - 11:09
Elfogadhatatlan Magyarországnak a mostani szankciós csomag – mondta az MSZP vezetésére bejelentkező szegedi (egyébként jelenleg uniós képviselő) Ujhelyi István a HVG360-nak, aki szerint nem biztos, hogy rossz helyen van Pintérnél az egészségügy. A politikus többek között “Szerintem is elfogadhatatlan az országnak a mostani, hatodik szankciós csomag. Az unió vagy nem vette figyelembe Magyarország helyzetét, hogy a közeljövőben nem tud leválni az orosz olajról, vagy Orbán miatt döntöttek így” – magyarázta, majd hozzátette, hogy az nem zavarja, hogy a miniszterelnököt sarokba szorítják a tárgyalóasztalnál, de jó lenne, ha nem a magyar állampolgárok innák meg ennek a levét.A berettyóújfalui születésű, de az egyetemi tanulmányait már Szegeden elvégző, majd 1994–2002 között a Napfény Városában önkormányzati képviselőként dolgozó politikus rögtön, a beszélgetés elején bekapott egy erős kérdést (pedig ugye, a HVG legalább annyira szokott erőseket kérdezni baloldali politikusoktól, mint az Origo a Fidesz-KDNP karaktereitől): a riporter azt firtatta, hogy az MSZP átnevezése helyett, több mint 30 évvel a rendszerváltás után, nem lenne-e itt az ideje annak, hogy megszűnjön az MSZMP utódpártja? A beszélgetés során felvetődött az MSZP és a DK viszonya is, erre azt reagálta a politikus, hogy ők a “baloldal politikai közössége”, a Gyurcsány – féle párt viszont inkább egy liberális gyűjtőpárt. A választás során elkövetett bakikról azt nyilatkozta, hogy az ellenzék legsúlyosabb hibája, hogy az elittel kommunikáltak.
Forrás: Szeged 365
961 oldal összesen. A régebbi tartalmakhoz használja a keresőt!