Szeged 365

Szeged független, lokálpatrióta hírportálja, szegedieknek. Friss hírek, közélet, programok, sport, szegedi arcok, városi legendák, időjárás, régió fejlesztések, közlekedési információk, szórakozás.

Hármas karambol volt az algyői Tisza-hídnál, amit egyébként is lezártak félig (frissítve)

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 10:10
Kátyúzási munkálatokat végez az algyői Tisza-hídon a Magyar Közút Nonprofit Zrt., akik a reggeli forgalmi csúcs után láttak neki a feladatnak. A félpályás útlezárás mellé reggel 9 után pár perccel egy karambolt is kaptunk, Tamás nevű olvasónk tudósítása alapján három személyautó ment egymásba, utoléréses baleset történt. Úgy tudjuk, az esetben senki sem sérült meg, de a két tényező együttesen azt eredményezi, hogy alaposan beállt a híd környéke. Jelenleg tehát: Tamás helyzetjelentése mellé egy másik is befutott, Fruzsina cikkünk megjelenését követően, 09:37-kor azt írta, hatalmas a sor Szegedről Hódmezővásárhely irányába.Mint a csütörtök reggeli Szeged365 napi pakkban írtuk, szintén ma, csak éppen az esti órákban – 9-től péntek hajnal 4-ig – az Algyői út töltés felőli végénél aszfaltmarási munkákat is végezni fognak.
Forrás: Szeged 365

Eltűnt egy kisteleki férfi, a rendőrség a segítségeteket kéri

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 18:08
A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy 61 éves kisteleki férfi megtalálásában – adta ki a felhívást csütörtökön a rendőrség a hivatalos honlapján. Mint írják, a Kisteleki Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó Makai Antal eltűnésének ügyében.A rendőrségre érkezett bejelentés szerint a férfi 2022. szeptember 29-én hajnalban kisteleki munkahelyéről ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról. Makai Antal: Eltűnésekor kék farmert, rövidujjú, zöld, kockás inget és sötétkék széldzsekit viselt. Telefonon a névtelenség megőrzése mellett bejelentés tehető a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság 06/62/562-400-as hívószámán, továbbá a 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöldszámán, valamint a 112-es központi segélyhívó telefonszámon.
Forrás: Szeged 365

Nem kímélte a csütörtöki vihar Szegedet: kilyuggatott redőnyöket, kidőlt fákat hagyott maga után – estig dolgoztak a tűzoltók a megyében

 Szeged 365  |   2022. szeptember 30., péntek - 12:09
Csütörtökön délután fél négykor érte el Csongrád-Csanád megyét a zivatarzóna. Erős széllel és jéggel érkezett a vihar, amely fákat döntött ki, ágakat szakított le és redőnyöket tett tönkre. Non-stop vonultak a szegedi tűzoltók és irdatlan mennyiségű tudósítást, fotót és videót kaptunk tőletek! Volt, ahol a ház falára dobta fel a gyerekek trambulinját a vihar, László olvasónknak pedig redőnyét tette tönkre. Összetört kültéri elemeket, kilyuggatott redőnyöket, kidőlt fákat és repülő trambulint hagyott maga után a csütörtökön megyénkben átvonuló zivatar. László olvasónk sem úszta meg károk nélkül, tört-zúzott a jég otthonában:A katasztrófavédelem emberei non-stop dolgoztak a károk elhárításán, a hivatalos adatok szerint mintegy húsz, a viharral kapcsolatos lakossági bejelentést fogadtak a szegedi főügyelet munkatársai az esti órákig. A legtöbb segélyhívás Mórahalomról és Szegedről érkezett. A kidőlt fák több esetben is parkoló autókat rongáltak meg, vagy veszélyeztették az autósok és a gyalogosok forgalmát. Volt, ahol a távvezetékekre hasadt ágakat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a műszaki mentéseket este kilenc óráig folyamatosan végezték az egységek, címről címre haladva, minden káresetet rövid idő alatt felszámoltak. A munkálatokban a szegedi és a ruzsai hivatásos, valamint a mórahalmi önkéntes tűzoltók vettek részt. Személyi sérülésről nem érkezett hír a szegedi ügyeleti központba. Hogy milyen volt a vihar szegedi szemmel? Mutatjuk:Még több videó és fotó:
Forrás: Szeged 365

Happy end: épségben előkerült a Szegeden eltűnt 13 éves fiú

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 11:10
Épségben előkerült a kedden eltűnt 13 éves szegedi fiú – adta hírül a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a Hódpress kérdésére. A 13 éves Benedek még szeptember 27-én délután, szegedi tartózkodási helyéről ismeretlen helyre távozott, és egészen szerdáig életjelet nem adott magáról. Mint kiderült, a kisfiút tegnap megtalálták, épen és egészségesen, Nektek pedig hálás köszönet a rengeteg megosztásért, Szeged365 Family!
Forrás: Szeged 365

Pusztítást hagyott maga után a vihar: fák dőltek ki és egy vezeték is leszakadt az erős szél és a jégeső miatt Szegeden

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 18:08
Alaposan megtépázta a szinte semmiből jött vihar Szegedet. Folyamatosan kapjuk tőletek az infókat, hogy éppen hol járnak a katasztrófavédelmisek. Az erős szél és a jég megtette a hatását, Szeged szerte több helyen is fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le. A tűzoltók folyamatosan küzdenek, a károk elhárításán dolgoznak. Összeszedtünk egy jó nagy csokorra valót, hála Nektek! Mutatjuk, hol történt gubanc a vihar következtében:A tűzoltók és a katasztrófavédelem emberei jelenleg is dolgoznak a károk elhárításán. Mindeközben baleset van az M5-ösön is: Ilyen volt a mindent elsöprő vihar:
Forrás: Szeged 365

Napi szürreál: részegen szidta a rendőröket és a katonákat egy férfi a szegedi benzinkúton, majd a földre vetette magát és elkezdte rugdosni a vevőtér polcrendszerét

 Szeged 365  |   2022. szeptember 30., péntek - 13:09
A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki tavaly nyáron részegen egy szegedi benzinkúton garázdálkodott. A vádirat szerint a férfi tavaly július 9-én, kora este egy üveg borra a kezében ment ben a töltőállomás üzletébe, majd:A Szegedi Járái Ügyészség pontosan így számolt az esetről: a vádirat szerint a vádlott 2021. július 9-én, kora este egy üveg borral a kezében bement a töltőállomás üzletébe, majd az ott vásárló rendőr és katonai járőröket trágárul és becsületsértő módon szidalmazni kezdte. Mivel ezt többszöri felszólítás ellenére sem hagyta abba és magát igazolni sem volt hajlandó, a rendőrök az előállítása mellett döntöttek. Ennek közlésekor a férfi a kassza előtt földre vetette magát, és percekig ott feküdt, közben rugdalta a vevőtér polcrendszerét. A terheltet végül a helyszínre érkezett erősítés kíséretében bilincselték meg és vezették ki az üzletből, ezalatt azonban újra földre vetette magát és felrúgott egy bolti tárolókosarat is. A vádlottat az ügyészség garázdaság vétsége valamint becsületsértés vétsége elkövetésével vádolja. Az elkövető bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.
Forrás: Szeged 365

Fool Moon, fényfestés és versek délben – ilyen lesz az Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 11:10
Az egyetemi életet bemutató sajtófotó-kiállítással, koncertekkel és fényfestéssel kezdődik hétfőn a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Őszi Kulturális Fesztiválja, melyen hét héten át ötven helyszínen több száz, többségében ingyenes program várja az érdeklődőket – olvasható a kiküldött sajtóközleményben. A rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és a művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozzanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt.A szervezők kiemelték, hogy a rendezvénysorozatot évről-évre úgy állítják össze, hogy minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és lehetőség szerint minden korosztálynak, érdeklődési körnek megfelelő programlehetőséget nyújtsanak. A jól megszokott műfaji sokszínűség idén sem marad el: Bár a fesztiválmegnyitót hétfőn tartják, a programok már korábban elkezdődnek: szombaton a Fool Moon acapella együttes rendez minifesztivált, melyen a holland Back To Basic formációt látják vendégül az IH Rendezvényközpontban, a Grand Caféban pedig a V4 országainak vezető irodalmi folyóiratai tartanak konferenciát Lobbanékony utópiák címmel. Folytatódik a nagy sikerű Vers Délben programsorozat, amelyben minden hétköznap a déli harangszó után egyetemi és szegedi polgárok mondják el kedvenc verseiket a Rektori Épület előtt. A fesztivál megnyitójának napján Fendler Judit, az SZTE kancellárját hallhatja a közönség.A fesztivál vendégei a következő hetekben találkozhatnak – mások mellett – a Benedekfi testvérekkel és Fülei Balázs zongoraművésszel, Szokolay Dongó Balázs népzenésszel, Darvasi László íróval, Szirtes Edina Mókus énekes-zeneszerzővel, illetve Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós színművészekkel. Minden bizonnyal nagy sikert arat majd a Fábri Géza, Fábri-Ivánovics Tünde és Barta Márton alkotta Mentés Másként Együttes koncertje, vagy a több évtizedes múltra visszatekintő, generációk kedvencének számító Kaláka zenekar fellépése is a százéves Egyetemi Füvészkertben.
Forrás: Szeged 365

Migránsokkal csapódott a kerítésnek, majd a falnak egy furgon a Vadaspark lakóparkban

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 19:09
Az apokaliptikus vihar után nem kellett sokat várni a következő hajmeresztő hírre: migránsokkal teli furgon csapódott csütörtökön délután hat óra előtt nem sokkal a kerítésnek, majd a falnak a Vadaspark lakóparkban, a Kenguru közben. Bianka olvasónk arról számolt be, hogy 25-30 migráns lehetett a járműben. A helyszínen kint vannak a rendőrök és a mentősök is. Mint Bianka írta, a sofőr egy hölgy volt, aki a baleset után elfutott, míg az anyósülésen ülő férfit a rendőröknek sikerült elfogni. Az ügyben felkerestük a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Bianka és Viktória olvasónk is küldött fotókat a helyszínről. Köszönjük szépen! Gábor olvasónk is küldött jó pár fotót. Köszönjük szépen!
Forrás: Szeged 365

A makói önkormányzat segítségére siet a Continental, anyagi támogatást nyújtanak az energiaválság miatt

 Szeged 365  |   2022. szeptember 30., péntek - 13:09
A Continental aktív kapcsolatban áll a makói városvezetésével – írja a vállalat szerkesztőségünknek küldött levelében. Mint írják, a közelmúltbeli egyeztetések során értesültek az önkormányzat kihívásokkal teli helyzetéről, ezért anyagi támogatást nyújtanak: összesen 3 millió forintot.„A jelenlegi körülmények mellett kötelezettségünknek éreztük a város legnagyobb munkáltatójaként, hogy a mostani lehetőségeinknek megfelelően enyhítsük a város terheit. Ezt a döntést hozta vezetőségünk annak ellenére, komoly kihívásokkal küzdünk és a makrogazdasági környezet is nagy költségnyomást gyakorol az üzletmenetünkre” – mondta el Szűrszabó Levente, a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárigazgatója.A támogatást a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. a Makó Város Fejlődéséért Alapítványon keresztül juttatja el az önkormányzathoz. Ez a városi alapítvány biztosítja a rászoruló makói családok számára a tűzifaosztást, a nehéz sorsú családok támogatását és tartós élelmiszerek adományozását.A közleménybe azt is írják, hogy a Continental makói gyára hamarosan évközi béremelést tervez adni a dolgozóknak a reálbérek védelme érdekében. „Az energiaárak és a nyersanyagok mellett a logisztika is jelentősen drágul, mely hatásokat az elmúlt hónapokban elnyert új projektek és a munkatársak együttműködésének is köszönhető hatékonyságnövekedés sem tudta teljesen kompenzálni. Jó úton járunk, hogy a makói gyárunk stabilizálódjon, de egyre több irányból érkeznek a kihívások, még nem jelenthetjük ki, hogy megoldódtak a problémáink. Ilyen időkben az együttműködés kiemelten fontos, ezért a helyi önkormányzattal is szeretnénk erősíteni a kapcsolatunkat, össze kell fognunk a közös jövőnk érdekében” – összegezte az aktuális helyzetet Szűrszabó Levente, a makói ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárigazgatója.Az energiaválság miatt megszorításokra kényszerült a makói önkormányzat is. A legutóbbi testületi ülésen döntöttek ezekről a képviselők és egy szép hosszú a lista született, a sportlétesítményeinek jelentős részének bezárása csak a jéghegy csúcsa.
Forrás: Szeged 365

Elhivatottságból ötös: a szegedi Flórián családnál szinte mindenki tűzoltó

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 11:10
Példaértékű elhivatottságról ad tanúbizonyságot a szegedi Flórián család, hiszen náluk szinte mindenki tűzoltó. Ki Szegeden, ki Makón kóstolt bele a tűzoltói, kicsit sem veszélytelen hivatásba. Sőt, a család egy női tagja ma már Dél-Walesben szolgál hivatásos tűzoltóként. Őket mutatta be ma a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közösségi oldalán. Mint írják, a szegedi Flórián családban szinte mindenki tűzoltó. Flórián Sándor 60 éves, Szegeden ügyeletvezetőként dolgozik, de nem ő az egyedüli a családban, aki ennek a hivatásnak él:
Forrás: Szeged 365

“A benzin drágább, mint a bor, Ön dönt” – íme a hét legkreatívabb megállítótáblája, egy szegedi borszaküzlet ajtajából

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 20:08
Az utóbbi hetek csökkenő tendenciáját követően péntektől újra felfelé szöknek az üzemanyag-árak, mint napközben írtuk, a benzin és a gázolaj esetében egyaránt 4-4 forintos drágulásra lehet számítani, ígyAz egyik szegedi, belvárosi borszaküzlet már reagált is az emelésre, csütörtök délután az alábbi szöveggel várva a leendő vásárlóit: – tették fel a kérdést, ami egy kicsit a Szent András Sörfőzde Szegeden tucatszor előtt poénjára emlékeztet bennünket. A békésszentandrási kézműves sörös arcok ugyanis éveken át egy “Sétálgatunk, sétálgatunk, a söröd meg sehol?” táblával települtek ki a nagyobb szegedi rendezvényekre.Mivel ez nem egy PR cikk, nem írjuk meg, ki volt a kreatív elkövető, annyit azonban hozzátennénk, hogy a meglátás helytálló:
Forrás: Szeged 365

Kétmilliárdos lesz a villanyszámla a szegedi lézeres kutatóintézetben

 Szeged 365  |   2022. szeptember 30., péntek - 14:09
Az ország egyik legnagyobb energiafelhasználó tudományos intézménye a szegedi lézeres kutatóintézet. Az ELI-ALPS már tavaly is több száz millió forintot fizetett az áramért, és még nagyobb kiadás várható, de emiatt pénzügyi gondokra nem számítanak, a kutatások zavartalanul folyhatnak. A jövő évben új napelem-parkot telepítenek, ami a működéshez szükséges áram nagy részét helyben előállítja majd az intézetnek – szúrta ki a Telex.Mint írják, a lézeres kutatóintézetben az elmúlt évek során azért nőtt az energiafelhasználás, mert az újabb berendezéseket egymás után helyezték üzembe. Közben azért igyekeztek a takarékosságot is szem előtt tartani, így a vártnál kisebb mértékben emelkedett az áram költsége – válaszolta Dr. Szabó Gábor fizikus professzor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője a Telex kérdésére. Elmondta, hogy a legtöbb áramot nem is maguk a lézerek fogyasztják, hanem az épületgépészeti berendezések. Az áramszükséglet nagyságrendjéhez képest a gázfogyasztás szinte jelentéktelen mértékű, a villany árának mindössze a tizedét fizették érte.A villanyszámlájuk az elmúlt egy év alatt az ötszörösére nőtt, és még további, majdnem kétszeres emelkedésre kell számítani a következő évben – mondta Szabó professzor. A tavalyi, mintegy 280 millió forintos éves villanyszámla helyett jövőre már 2,6 milliárd forintot kell kifizetni. Ez azért nem okoz pénzügyi gondokat, mert az ELI-nek vannak tartalékai. A koronavírus-járvány idején kevesebb kutató érkezett, mint tervezték, és új berendezések beszállítására is várakozni kellett a járvány miatt, ezért voltak kisebbek a költségeik az előre számítottnál.A portál azt is írja, hogy a meglévő szerződések alapján az áramellátás az idén és jövőre is biztosított, azaz a kutatások továbbra is zavartalanul folyhatnak. A tervek szerint 2023-ban elkészülhet az intézet mellett az állami támogatással épülő, új napelempark, amely az áramfogyasztásnak nagy részét biztosítja majd. Ennek a közbeszerzését már elbírálták, a megépítése pedig nem marad el az állami kiadások általános csökkentése miatt. A napelemekkel lefedik majd a kutatóközpont melletti kis tavat, amely a csapadékból származó vizet tárolja, és a parkolóhelyek fölé is napelemeket telepítenek. A szegedi kutatóközpontban folyamatosan fenn kell tartani a kísérletekhez kedvező, állandó páratartalmat, mert az a lézerek működését befolyásolhatja. Ugyanígy szabályozzák a hőmérsékletet és a levegő tisztaságát is, mert akár egy rossz helyre került porszem is hatással lehet egy mérésre. A dolgozóknak pedig olyan védőfelszerelést kell viselniük, amiből csak a szemüveg szolgálja az ember megóvását, míg a ruházat a kísérleti hely tisztaságát védi. A laboratóriumba nem léphet be kívülről érkező személy, a látogatók képernyőkön keresztül nézhetnek be a laborokba. Az érdeklődőket például a kutatók éjszakájának programján is fogadják ma.
Forrás: Szeged 365

Gulyás Gergely: nincs kifizetési stop, az őszi szünet rovására hosszabb lesz a téli (frissítve)

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 12:08
Csütörtökön a Kormányinfón ismertetik azokat a döntéseket, amelyeket szerdai ülésen hozott meg a magyar kormány – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A témák között minden bizonnyal az energiaválság, a gyengülő forint, illetve a kifizetési stop is szerepelni fog.A szerdai kormányfőülésről már többször is beszámolt Orbán Viktor, és a miniszterelnök bejelentést is ígért szerdára. Végül a döntéseket illetően azonban a kormányfő már csak annyit árult el, hogy elindítják a nemzeti konzultációt az uniós szankcióról. Szentkirályi Alexandra bejelentése alapján a többi kormánydöntést csütörtökön, 11.30-tól ismertetik Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt. Ezzel kapcsolatban az már biztosnak tűnik, hogy a konzultáció mellett az energiaválságot érintő lépésekről is szó lesz, sőt, a kiszivárgott kifizetési stop elrendelését is érintheti Gulyás Gergely. Az eseményről adott MTVA élő stramet itt éred el, de a cikkünk is folyamatosan frissülni fog! Szentkirályi Alexandra köszöntött mindenkit, és ismertette, hogy szerdán ülésezett a kormány. Gulyás Gergely átvette a szót és kiemelte, hogy a tegnapi ülésen megtárgyalták, hogy elindítják a nemzeti konzultációt. Hozzátette: a magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja, hogy meghallgassák az emberek véleményét, és ezért indítanak nemzeti konzultációt. Magyarország a legnagyobb támogatási programot biztosítja a rezsi támogatásra, átlagosan 181 ezer forint jut egy háztartásara. A miniszter közölte, a szankciók kapcsán Brüsszel azt ígérte, hogy azok jobban fognak fájni Oroszországnak, és közelebb lesz a háború vége. Ennek pontosan az ellenkezője lett az igaz, mi pénzeljük Oroszországot – tette hozzá. Gulyás Gergely kiemelte: hosszabb lesz a téli szünet, december 22-től január 8-ig tart majd. Azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával. Ebben az időszakban kormányzati és igazságügyi szünet is lesz a takarékoskodás jegyében. Az érintett munkavállalóknak kötelező lesz szabadságot kivenniük erre a több mint kéthetes időszakra.Az önkormányzatok esetében Balla György feladata lesz, hogy koordinálja a tárgyalásokat a helyhatóságokkal a kiadáscsökkentésről főleg az energetikai területen. Minden önkormányzattal külön-külön fognak tárgyalni.   Újságírói kérdésekre válaszul a miniszter arról beszélt, hogy nincs kifizetési stop, tévesek az erre vonatkozó hírek. A költségvetési hiányt szeretnék csökkenteni, hektikus a világgazdasági környezet is, ezért egyes kiadásokhoz a Pénzügyminisztérium jóváhagyására van szükség. Gulyás kérdésre elmondta, semmilyen fizetőképességbeli problémája nincs az országnak. Komoly árfolyammozgások vannak, de a költségvetési hiányt 4,9 százalékon fogjuk tartani. A kormányszóvivő kiegészítette Gulyást, aki a bejelentésében elmulasztotta jelezni, hogy az őszi szünet rovására lesz hosszabb a téli szünet.Nemzetközi vizsgálatot kell elrendelni az Északi-Áramlat vezetékek elleni „robbantásokkal” kapcsolatban. Ha valaki ránéz a térképre, akkor azt látja, hogy Európa gázellátása Oroszország nélkül nagyon nehezen kivitelezhető. Kiváltképpen így van ez Közép-Európában. Magyarország ellátása biztosított, 72 százalékos telítettségen vannak a gáztározók.
Forrás: Szeged 365

Novák Katalin és Kövér László bejelentette, új nemzeti ünnepünk lesz: ezentúl április 24-én lesz az Aranybulla napja

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 21:08
Ezeréves államiságunk meghatározó eseményeként méltatta az Aranybulla nyolcszáz évvel ezelőtti kibocsátását a szegedi születésű köztársasági elnök csütörtökön Budapesten. Novák Katalin az önbecsülésünk egyik forrásának nevezte a II. András magyar király által az 1222-es székesfehérvári országgyűlésen kiadott, függőpecséttel ellátott királyi okiratot, amely először rögzítette a magyar nemesség jogait, az ünnepi ülés zárásaként pedig Kövér László bejelentette, hogy ezentúl április 24. lesz Aranybulla napja.Novák Katalin beszédében hangsúlyozta, az Aranybulla alkotmányos fejlődésünk alapja és hivatkozási pontja lett, “a ma magyarjainak is megerősítés és önbecsülésünk egyik forrása; megerősít bennünket abban, hogy méltók vagyunk atyáink örökségére és mások tiszteletére, arra emlékeztet, hogy nem elszenvedjük, hanem magunk is írjuk Európa történelmét”. Az Aranybulla a magyarok szabadság és törvényesség iránti történelmi elköteleződésének bizonyítéka, egyben kiállás az ország érdekeinek elsőbbsége mellett – fogalmazott a köztársasági elnök.Novák Katalin felidézte, az Aranybulla az első olyan törvény, amelyben az uralkodó hozzájárul jogai korlátozásához, “szerződés a királyi hatalom és az ország között”, de jelentős európai kordokumentum is, hiszen bizonyítja, hogy a magyar állam fennállása első századaiban “az élet legtöbb területén összhangban működött a keresztény Európa más országaival, sőt sokakat meg is előzött a jogfejlődés, a szabadságelvek és a politikai innovációk terén”.Mai példát hozva Novák Katalin köztársasági elnök kiemelte: az alaptörvényre tett eskü a hivatalt vállalók számon kérhetőségének alapja, a demokrácia egyik alapköve. Még akkor is modern, demokratikus alkotmány, ha ezt rosszhiszeműségből vagy kishitűségből egyesek megkérdőjelezik – tette hozzá az államfő.  Az ünnepi ülés zárásaként Kövér László bejelentette, hogy az Országgyűlés törvényben örökíti meg az Aranybulla emlékét, jelentőségét és április 24-e lesz Aranybulla napja.
Forrás: Szeged 365

Startra készek: szombattól óránként közlekednek az InterCity-vonatok a főváros és Szeged között, útnak indulnak a MÁV legkorszerűbb IC+ kocsijai is

 Szeged 365  |   2022. szeptember 30., péntek - 14:09
Bővíti szolgáltatásai a MÁV-START a Budapest-Kecskemét-Szeged vasútvonalon, így októbertől az utolsó járat mindkét irányba egy órával később indul hétfőtől szombatig – tájékoztatta a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága pénteken az MTI-t.A közlemény szerint októbertől már mindennap kora reggeltől estig, óránként közlekednek az InterCity-vonatok a főváros és Szeged között. A korábbiakhoz képest most már hétköznapokon és szombaton is egy órával később, Budapest-Nyugati pályaudvarról Szegedre 20:53-kor, illetve Szegedről Budapestre 20:45-kor indulnak az utolsó InterCity járatok. Elérhetőek ezek mellett az IC+ kocsik is. A kompakt méretű, de jól felszerelt bisztrószakasz az IC+ kocsi végén található, ahol különféle üdítőkkel, alkoholos italokkal, forró italokkal, illetve egyszerűbb, frissen készített ételekkel, szendvicsekkel, édességekkel, ropogtatni valókkal is várja az utasokat – áll a közleményben.
Forrás: Szeged 365

Nosztalgikus a szeptember Novák Katalinnak: görkorit húzott Amerikában, és begurult abba a középiskolába, ahol fiatalként rövid ideig tanult

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 13:09
Nosztalgikus a szeptember a szegedi születésű Novák Katalinnak: a hónap elején Ancika néninél, a Ságvári legendás tanárnőjénél járt, amelynek sírós-nevetős összeborulás lett a vége, most pedig görkorit húzott, és elgurult abba a középiskolába, ahol fiatalként rövid ideig tanult.Novák Katalin, Magyarország szegedi köztársasági elnöke szeptember 21-én beszélt az ENSZ Közgyűlése előtt New Yorkban, és azóta is az Egyesült Államokban tartózkodik. Részt vett az ENSZ női állam- és kormányfőknek szervezett fórumán, tárgyalt az ENSZ-főtitkárral, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójával, valamint a Zsidó Világkongresszus elnökével is. Aztán ellátogatott az amerikai–mexikói határra, ahol a migrációs helyzetről beszélgetett, San Diegóban pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki a 95 éves Éger Edit Éva írót, holokauszttúlélőt.Az államfő ezt követően Los Angeles felé vette az irányt, ahol egyetemeken tartott előadást a magyar családtámogatás lépéseinek tapasztalatairól, találkozott magyar tudósokkal, a helyi zsidó közösségek vezetőivel, és részt vett a református magyar közösség családi napján is. Mindezek után pedig görkorit húzott, és elgurult abba a középiskolába, ahol fiatalként rövid ideig tanult. A köztársasági elnök még a kilencvenes évek elején, tinédzserként tanult rövid ideig a kaliforniai középiskolában, ahova most begurult, fotókat nézegetett, a leglazább amerikai tinisorozatsztárokat idézve folyosókon görkorcsolyázott, és kedves emlékeket is felidézett. Íme a görkorcsolyán nosztalgiázó Novák Katalin:Érdekesség: Novák Katalin Amerikából hazatérve került az egykori Ságvári gimibe Szegeden. “Ancika nénit” is ebben a hónapban látogatta meg:Kaliforniából az államfő a tervek szerint az Egyesült Államok közép-nyugati államaiba utazik, ahol előadást tart, és szintén találkozik a helyi magyarok szervezeteinek képviselőivel.
Forrás: Szeged 365

Kikaptunk megint, a B-csoport 7. helyén vagyunk a Bajnokok Ligájában

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 22:08
Már csak a norvég Elverum Handball csapatát előzi meg a Pick Szeged a Bajnokok Ligája B-csoportjában. Pedig jó emlékei vannak a szegedieknek a THW Kiel otthonában tett legutóbbi látogatásáról, hiszen hétgólos hátrányból felállva bravúros, 32–32-es döntetlent értünk el. Most is az első félidőben jól tartottuk magukat, pihenőre egyetlen egy gólos Kiel vezetéssel mentek a csapatok. Juan Carlos Pastor csapata két vereség után úgy léptek pályára Németországban, hogy Bánhidi Bence, csapatkapitány, a mi gólvágónk nem tudott pályára lépni. A meccs elején a kékek elképesztően jól teljesítettek elől és hátul is, olyannyira, hogy volt pár pillanat amikor vezettünk is Németországban.Az utolsó öt percben viszont már nyolccal ment a Kiel, végül a kékek ötgólos hátrányig tudták visszahozni a meccset. KÉZILABDAFÉRFI BAJNOKOK LIGÁJACSOPORTKÖR 3. FORDULÓ B-CSOPORTTHW Kiel (német)–Pick Szeged 34–29 (15–14)A legutóbbi Pick Szeged diadalról itt írtunk:
Forrás: Szeged 365

Kijött a legélhetőbb magyar városok listája: a Mórahalmi járás felkerült, Szeged azonban lemaradt

 Szeged 365  |   2022. szeptember 30., péntek - 14:09
A főváros és az ország nyugati része kedvezőbb lehetőségeket kínál az oktatást, a kultúrát, a vásárlást és a munkaerőpiacot tekintve, Kelet-Magyarországon viszont könnyebb lakáshoz jutni – ez derült ki Magyar Bankholding Nyrt. legfrissebb elemzéséből, amelyből azt is kimutatták, hogy megyénkből Mórahalom lett az egyik legbiztonságosabb település az országban.Milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek? – erre a kérdésre kereste a választ élhetőségi vizsgálatában a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén – írja közleményében a Magyar Bankholding Nyrt.A legélhetőbb járások Budapest által vezetett listáján újonnan bekerült az első tízbe Mórahalom, Érd, Kisbér és Pécsvárad környéke, a megyeszékhelyek ugyancsak a főváros által vezetett élhetőségi rangsorában pedig nagyot lépett előre Debrecen. Összességében Budapest és az ország nyugati része kedvezőbb lehetőségeket kínál az oktatás, a kultúra, a vásárlás és a munkaerőpiac tekintetében, Kelet-Magyarországon viszont könnyebb lakáshoz jutni.Mint kiderült, Magyarország legélhetőbb járásai északnyugaton, illetve délkeleten helyezkednek el, valamint kiemelkedik Budapest és környéke és a megyeszékhelyek többsége. A legélhetőbb járások listáján a következőképpen alakult a sorrend:A szakértők összeállították a megyeszékhelyek egymáshoz képesti élhetőségi rangsorát is, amelyet ezúttal is a főváros vezet. A Budapestet követő városok lemaradása itt is viszonylag jelentős a pontszámokat tekintve:A sor végén pedig Kecskemét, Salgótarján és Békéscsaba található, Budapesthez képest kevesebb mint feleannyi: 42,1, 41,6, valamint 39,2 ponttal.Mutatunk néhány további tanulságos kutatási eredményt is: 
Forrás: Szeged 365

Bevágott a tram-train elé egy malacok szállítására használt utánfutóval rendelkező autós a Zrínyi utcában (frissítve)

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 14:09
Csütörtökön délután egy óra előtt nem sokkal egy személyautó összeütközött a vasútvillamossal a Zrínyi utcában Szegeden – értesült szerkesztőségünk a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályától. Mint kiemelték, a baleset anyagi káros. Az SZKT közösségi oldalán azt írja, hogy a Szeged vasútállomás és Anna-kút között pótlóbuszok közlekednek. Előreláthatólag 5-15 perces vonali késések várhatóak a 2-es villamosnál, valamint az 1-es jelzésű vasútvillamosnál. A helyszínen van Kisházi Sándor kollégánk, mutatjuk, hogy áll a helyzet! Mint mondta, az Apáthy utcából tolathatott ki egy malacok szállítására használt utánfutóval rendelkező autós, emiatt történhetett baleset. Folyik a helyszínelés, áll a forgalom! Információink szerint senki sem sérült meg a balesetben, még malacok sem… István olvasónk azt írta szerkesztőségünknek, hogy az autós valójában be akart fordul az Apáthy utcába, ám jött a tram-train és a manőver nem sikerült, telibe kapta a vasútvillamos hátulról. A rendőrség még vizsgálja a körülményeket.
Forrás: Szeged 365

Sikítófrász: a ház falára dobta fel a gyerekek trambulinját a vihar Mórahalmon

 Szeged 365  |   2022. szeptember 29., csütörtök - 23:07
Non-stop vonultak a szegedi tűzoltók a csütörtök délutáni vihart követően, a mi kezünk alatt pedig majd’ kigyulladt a klaviatúra, annyi olvasói tudósítást, fotót, videót kaptunk Tőletek a Deák Ferenc Gimnáziumnál kidőlt fenyőtől az autókat letaroló diónyi jégdarabokon át a Hüvelyk és Bite Pál utcákban autókat letaroló fákig. Estére is jutott egy adag fotó, amelyek láttán – a cikk írója két gyerekes apa – kis híján frászt kaptunk. Csilla Mórahalomról írt ránk, az általa beküldött képeken az látszik, ahogy a viharos szél lazán felkapva az első blikkre 4-5 méter átmérőjű trambulint gyakorlatilag felkente azt a házuk oldalára. …és még ennél is több, videókkal megfűszerezve:
Forrás: Szeged 365
1 108 oldal összesen. A régebbi tartalmakhoz használja a keresőt!