hir24

Friss hírek – Tiszta tartalom

Karambolozott egy tram-train Szegeden

 hir24  |   2022. január 12., szerda - 10:05
Összeütközött egy Hódmezővásárhelyről érkező tram-train és egy személygépkocsi kedden reggel Szegeden, a Boldogasszony sugárúton – közölte a Mávinform a közösségi oldalán.A helyszínelés és műszaki mentés ideje alatt Anna kút és Szeged vasútállomás között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vasútvillamosok a délelőtti órákban megnövekedett menetidővel, rövidebb útvonalon közlekednek, járatkimaradásokra is számítani kell.Balázs Csaba, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy senki nem sérült meg a balesetben.A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hivatásos tűzoltók a kormánylégzsákot leszorítva nyújtottak segítséget az autó vezetőjének a kiszállásban, valamint áramtalanítottak a járművet. A villamosvasút utasai elhagyták a szerelvényt.The post Karambolozott egy tram-train Szegeden first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Kiraboltak egy utast a Nyugati és Szeged között közlekedő vonaton – videó

 hir24  |   2022. január 12., szerda - 10:05
Kiraboltak egy utast a Nyugati pályaudvar és Szeged között közlekedő vonaton.A BRFK az újév első napján történt esetről azt közölte, hogy az ismeretlen férfi többször is megütötte a másik utast, majd elvette mobilját és az igazolványait, majd Zuglóban leszállt a vonatról és busszal ment tovább.Az ismeretlen férfi 35 év körüli, fekete rövid hajú, pocakos, körülbelül 175 cm magas, és a cselekmény elkövetésekor fekete télikabátot és sötét nadrágot viselt.The post Kiraboltak egy utast a Nyugati és Szeged között közlekedő vonaton - videó first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Újabb kézikapitány panaszkodik a körülményekre, más annak örül, hogy nem Magyarországon játszanak

 hir24  |   2022. január 12., szerda - 16:05
Csütörtökön kezdődik a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság, ám a torna előtt egyre több a kritika a szervezést illetően. A franciák és a szerbek jelezték az elsők között, hogy nem értik, miért kerültek olyan szállásra Szegeden, ahol maszk nélküli vendégekkel kell vegyülniük, hozzájuk csatlakozott most a magyarokkal azonos csoportba került Izland is.„Nincs buborék a hotelban, így ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek. Vannak itt átlagos turisták. Így magunknak kell odafigyelni és óvatosnak lenni, ami nem egyszerű” – mondta a ruv.is-nek Gudmundur Gudmundsson, az izlandiak szövetségi kapitánya a budapesti szállásról.Arra számítottam, hogy hasonló lesz, mint az egyiptomi világbajnokságon, ahol buborékban voltunk és nagyon komolyan vették azt. Nem teljesen értem az okokat. De ezzel kell megbarátkoznunk.Németországban is téma mindez, pedig ők Pozsonyban játsszák a csoportmeccseiket. A szövetség sportigazgatója, Axel Kromer azt mondta:örül annak, hogy egyelőre nem Magyarországon vannak a mérkőzéseik.A csoportkörben Budapesten, Debrecenben, Szegeden, valamint Pozsonyban és Kassán lesznek mérkőzések. Míg Szlovákiában korlátozott számban engednek majd be nézőket a csarnokokba, addig Magyarországon telt házasak lehetnek a találkozók. A középdöntőket Budapesten és Pozsonyban rendezik, a helyosztók pedig már mind a IX. kerületi MVM Dómban lesznek.„Az Eb-t az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) előírásainak maradéktalan betartásával, velük közösen szervezzük. Minden résztvevő ország delegációja már ősszel is bejárta a négycsillagos szállodákat, azóta semmilyen kifogást nem emeltek. Mindemellett a hatályos jogszabályokat és az EHF által előírt Covid-protokollt mindenki megismerte, azokat betartja a rendező országokban” – áll az Eb magyar szervezőinek szerdai közleményben. „A szervezők a csapatok számára részletes tájékoztatást nyújtottak, továbbá minden felmerülő kérdésre alapos választ adtak, melyet mindenki elfogadott, ezért értetlenül állunk a franciák és a szerbek nyilatkozata előtt. Ha a továbbiakban felmerülnek még jogos igények, azokat képesek és készek vagyunk rendezni, ehhez a megfelelő kapcsolatok rendelkezésre állnak” – olvasható a szervezők levelében.The post Újabb kézikapitány panaszkodik a körülményekre, más annak örül, hogy nem Magyarországon játszanak first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Több kilométeres dugó az M5-ösön egy baleset miatt

 hir24  |   2022. január 13., csütörtök - 08:05
Az M5 autópálya Szeged felé vezető oldalának 48-as kilométerszelvényében reggel egy tehergépkocsi és egy személyautó ütközött össze, írja a rendőrség. A balesetben egy ember könnyebben sérült.A rendőrök teljes útlezárás mellett kezdték meg a baleset helyszínelését, az újhartyáni kihajtónál terelik a forgalmat.A torlódás már most több kilométeres.The post Több kilométeres dugó az M5-ösön egy baleset miatt first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Büntetőfékezéssel torolta meg a szerinte lassú előzést egy sofőr az M5-ösön – videó

 hir24  |   2022. január 13., csütörtök - 09:05
Büntetőfékezéssel torolta meg a szerinte lassú haladást egy kecskeméti férfi az M5-ös autópályán. A Kecskeméti Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés miatt állítja bíróság elé a sofőrt.A sofőr Budapest felől Szeged irányába közlekedett Kecskemét lakott területén kívül tavaly januárban a kocsijával.  A külső forgalmi sávban haladó járműoszlopot előzte, amikor észlelte, hogy a belső sávban előtte, vele azonos irányban egy kisteherautó szintén a járműoszlopot előzi.A mögötte haladó terhelt úgy ítélte meg, hogy a kisteherautó sofőrje lassan előzött és feltartotta őt a haladásban. Ezért amikor befejezte az előzést, csekély oldaltávolságot tartva az akkor már a külső sávba visszahúzódó kisteherautó elé vágott, majd hirtelen indokolatlanul erősen fékezett előtte. A teherautósofőr csak erőteljes fékezéssel tudta elhárítani az ütközést.A sértettnek köszönhetően nem történt karambol, és személyi sérülés sem történt. A kecskeméti férfi azonban szándékosan megszegte azon KRESZ szabályokat, miszerint előzni abban az esetben szabad, ha a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni, ugyanakkor a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi.A férfi a szabályok megszegésével a sértett életét, testi épségét szándékosan közvetlen veszélynek tette ki. Az ügyészség felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést kért a vétkes sofőrre azzal, hogy a közúti járművezetéstől is el kell tiltani.The post Büntetőfékezéssel torolta meg a szerinte lassú előzést egy sofőr az M5-ösön - videó first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Bosszúból áramot akart vezetni a zárkaajtóba két szegedi rab

 hir24  |   2022. január 13., csütörtök - 12:05
Vádat emeltek két fogvatartott ellen, akik áramot akartak vezetni a zárkaajtóba, hogy bosszút álljanak a felügyelőkön. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség emberölés előkészülete miatt állítja bíróság elé a visszaeső két férfit.A két, jogerős szabadságvesztés büntetését Szegeden töltő két férfinak  2020. szeptember 18-ára nem maradt kávéja és dohánya – mert cellatársaik elfogyasztották – és pénzük sem volt a pótlásra. A felügyelők pedig nem engedték, hogy más fogvatartottak juttassanak kávét és cigit a zárkájukba.Emiatt azt beszélték meg, hogy a cellában levő hosszabbítót megbontják, egy vezetékdarabot csatlakoztatnak az egyik konnektorba és a fém zárkaajtó kilincsébe azért, hogy az ajtóhoz legközelebb hozzáérő felügyelőnek halálos áramütést okozzanak.A két elítélt a megbeszélteknek megfelelően egy késsel még aznap délelőtt megbontotta a hosszabbítót és kihúzta a vezetékeket. A tervüket a vádirat szerint azért nem tudták végrehajtani, mert a zárkafelelős elvette tőlük a hosszabbítót, összedarabolta és a kukába dobta a vezetéket, majd jelentette a történteket.The post Bosszúból áramot akart vezetni a zárkaajtóba két szegedi rab first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Szeged, a világhírű magyar tudósok otthona

 hir24  |   2022. január 13., csütörtök - 15:05
A napfény városaként emlegetett Szeged hosszú évszázadok óta a Dél-Alföld legfontosabb települése. Rangját azonban nem csak elhelyezkedésének, illetve az 1879-es nagy árvíz utáni újjáépülését követő fejlődésének, de az 1921-ben ide költözött kolozsvári magyar egyetemnek is köszönheti.A ma közel 162 ezres megyeszékhelyen az elmúlt száz évben számos híres tudós fordult meg, sőt, sokan innen indították a pályájukat. Cikkünkben a Szegedi Tudományegyetem néhány jeles kutatóját mutatjuk be.Szent-Györgyi Albert (1893-1986) az első világháború után Németországban, majd Hollandiában is dolgozott, sőt, első nagy felfedezésének, a mellékvesében kimutatott hexuronsavnak köszönhetően a Cambridge-i Egyetemen is megfordult, mielőtt 1930 őszén visszatért volna Magyarországra. A biokémikus végül Szegeden telepedett le, ahol a kultuszminiszter Klebelsberg Kuno és a Rockefeller Alapítvány támogatásával egy modern tudományos központot hívott életre, sőt, emberközeli oktatási módszert alkalmazott: hallgatóitólelvárta, hogy vitatkozzanak vele, kirándulni járt velük, és saját lakására is meghívta őket.Szent-Györgyi legnagyobb felfedezését is ekkor tette: a káposztával, illetve citrommal való kísérletek után a felesége által vacsorára tálalt paprikát is megvizsgálta, kimutatta, hogy nagy mennyiségben tartalmazza a C-vitamint. Eredményeit – köztük a biológiai égés folyamatával és a C-vitaminnal kapcsolatos kutatási eredményeit –1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.A tudós egy Belgiumban töltött évet (1938-1939) leszámítva egészen a második világháború végéig Szegeden maradt, sőt, 1940-ben a Horthy Miklós Tudományegyetem első rektorává vált. A kommunista hatalomátvétel után rövid ideig még Budapesten maradt tudós 1947-ben döntött az emigráció mellett, így élete utolsó közel negyven évét a tengerentúlon töltötte.A centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Nobel-díja történetét virtuális kiállításon mutatja be.Kalmár László (1905-1976) neve ma leginkább a nevét viselő matematikaverseny miatt ismert, pedig a névadó jóval többet tett azért, minthogy ma csak emiatt emlékezzünk rá. 1956-ban ő hozta létre ugyanis a Szegedi Tudományegyetem kibernetikai szemináriumát, ahol a következő évben megszületett a Kalmár-féle logikai gép, illetve a Szegedi Katicabogár, amiket ma a magyar számítástechnika fontos kezdőpontjaiként ismerünk.A matematikus felismerte, hogy a következő évtizedek a programozásról szólnak majd, így diákjaival együtt előbb jókora tábláknál, krétával futtatta az első magyar programokat, majd 1963-ra, minden követ megmozgatva elérte, hogy Szegeden jöjjön létre a Kibernetikai Laboratórium, ahol két évvel később már számítógép is működött.A Spitz Gáborként, egy fakereskedő fiaként született Petri Gábor (1914-1985) a Nobel-díjasokat adó legendás budapesti Fasori Gimnáziumból indult a sebészi pálya felé. A Pesti Izraelita Hitközség közkórházában sebésszé vált férfi a munkaszolgálat (1943-1945) után a Szegedi Tudományegyetemen találta meg a helyét: előbb tanársegédként, majd adjunktusként, végül pedig tanszékvezetőként egyengette a következő orvosgeneráció útját.Mindeközben a kutatással sem hagyott fel, sőt, a műtéti előkészítéssel, a hasüregi sebészettel, az ehhez kapcsolódó gyógyszeres kezelésekkel, illetve a szervátültetésekkel is foglalkozó doktor vezette Magyarország első veseátültetését (1962) is, a II. számú sebészeti klinika pedig az ő igazgatása alatt számos másik elsőséget is elkönyvelhetett.A Brit Királyi Sebészkollégium (Royal College of Surgeons) egyetlen magyar tiszteletbeli tagjaként Európa-szerte elismert Petri az egyetem könyvtárának folyamatos fejlesztésével biztosította a hazai sebészképzés világszínvonalúvá válását, sőt, tanítványai közül többet is Nyugat-Európába, illetve az Egyesült Államokba küldött, felhasználva ehhez a kiterjedt kapcsolatrendszerét, illetve különböző pozícióit.Karikó Katalin neve az elmúlt két évben világszerte ismertté vált, azt azonban kevesebben tudják, hogy a Szolnokon született, kisújszállási tudós Szegeden indította a karrierjét. A szegedi József Attila Tudományegyetemen végezte el a biológiai szakot (1973-1978) , itt kapott biokémikus doktori oklevelet (1983). 1978-1985 között a Szegedi Biológiai Központban végezte PhD-tanulmányait, majd a rangos kutatóhely munkatársává vált.A pályáját a philadelphiai Temple University-n folytató Karikó egy egy éves megszakítást (Washington, 1988-1989) leszámítva egészen 2013-ig az amerikai államban dolgozott. Legnagyobb tudományos eredményeként felismerte az mRNS-terápiában rejlő lehetőségeket, amit pályatársai kezdeti elutasítása ellenére is sikerre vitt, sőt, ennek segítségével született meg az első koronavírus elleni vakcina is. Munkásságát eddig több mint félszáz tudományos kitüntetéssel – köztük a rangos Lasker-díjjal és a Bolyai-díjjal – ismerték el.A 2021-ben az SZTE díszdoktorává és kutatóprofesszorává vált tudósnak alma matere virtuális kiállítást is rendezett.A Széchenyi-díjas fizikus, Bor Zsolt (1949-) 1973-as, kijevi diplomaszerzése után tért vissza gimnáziumi tanulmányai színhelyére, Szegedre, ahol a mai egyetem elődje, a JATE kísérleti fizika tanszékén kezdett egyre feljebb lépni a ranglétrán, miközben 1977 és 1988 közt többször is a Max Planck Intézetben végezte a kutatásait.A rendszerváltás évében az optikai és kvantumfizikai tanszék élére került, ott majdnem két évtizedet töltött Bor az elmúlt harminc évben neves egyetemek vendégprofesszoraként működött, sőt, új fogalmakat is bevezetett a tudományba. Legnagyobb eredményeit a lézerfizika, illetve a szemészeti lézerek terén érte el.Keresd a Szegedi Tudományegyetem standját január 13-15. között az Educatio Kiállításon! Látogass el az ország legnagyobb oktatási kiállítására, ismerd meg az SZTE képzési kínálatát, és válogass több száz képzés közül. Részletek az SZTE felvételi honlapján. Szenvedélyünk a jövőd!A cikk a Szegedi Tudományegyetem támogatásával készült.The post Szeged, a világhírű magyar tudósok otthona first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Egy szegednyi magyar maradna Nagy-Britanniában

 hir24  |   2022. január 13., csütörtök - 16:05
A brit belügyi statisztika a kérelmezők állampolgársági adatait a tavalyi harmadik negyedév végéig tartalmazza: eszerint a magyarok által szeptember 30-ig benyújtott kérvények száma megközelítette a 160 ezret – írta az MTI. Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után az uniós polgároknak ahhoz, hogy törvényesen az országban maradhassanak, tartózkodási engedélyt (letelepedett státust) kellett kérniük.Ennek határideje elvileg tavaly június 30-án lejárt, de a brit kormány továbbra is biztatja a jogosultakat, hogy mindenképpen adják be kérelmüket, mert azt a hatóságok befogadják és elbírálják.A brit belügyminisztérium új összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül 2021. december 31-ig 6 385 500-an kértek letelepedett státust. A kérelmek közül 333 200 érkezett a június 30-i határidő után. December utolsó napjáig a beadványok közül 6 057 400-at bíráltak el; 613 400-at a június 30-i határidő után. Az elbírált, jóváhagyott folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 41 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak.Utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Addig maradéktalanul megilletik őket szerzett jogosultságaik. A brit belügy december végéig elbírált kérelmek 3 százalékát utasította el.Az adatsort, amely a kérelmezők állampolgárságát is feltünteti, a tavalyi harmadik negyedév végéig tartalmazza a statisztika. Ennek alapján szeptember 30-ig 158 830 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.Az élen a románok állnak 1 133 980 kérelemmel, őket a lengyelek (1 124 930), az olaszok (560 720), a portugálok (427 470) és a spanyolok (364 170) követik. A legnagyobb EU-tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül a franciák 236 710, a németek 167 920 tartós letelepedési kérvényt nyújtottak be szeptemberig.The post Egy szegednyi magyar maradna Nagy-Britanniában first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

A kézikapitány szerint nem tudták megnyugtatni a játékosokat

 hir24  |   2022. január 13., csütörtök - 23:05
A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-28-ra kikapott Hollandia csapatától a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.„Az elején sokat hibáztunk, elbizonytalanodtunk, közben viszont görcsösen akartunk, amibe sok hiba csúszott. Az elején lassabban játszottunk, mint kellett volna. A másodikban volt tempónk, de a már említett görcsösség nem segített” – nyilatkozta Gulyás István szövetségi kapitány.A szakember gratulált a holland csapatnak, mert megérdemelte a győzelmet.Nagyon idegesen játszottunk, nem azt az arcunkat mutattuk, ami jellemző ránk. Sajnos belekerültünk egy olyan spirálba, amiből nem tudtunk kijönni, nem tudtuk a játékosainkat megnyugtatni és vereség lett a vége.Reméljük, hogy a következő meccsen már könnyebben viseljük az aréna nyomását, és a sok néző által támasztott elvárást.”Bánhidi Bence bokasérüléséről az edző elmondta, az alapos orvosi vizsgálatok után derül ki, hogy a Pick Szeged beállósa vállalni tudja-e a játékot vasárnap.„A portugálok ellen az lesz a legfontosabb, hogy kontrolláltabban kézilabdázzuk, a kezünkben tartsuk az irányítást” – vélekedett.Rodriguez Pedro annyit tett hozzá, ez nem az ő napjuk volt, de hisz a csapatban és az edzőkben, van még két meccs, amit megnyernek.„Talán picit túlságosan is akartunk, azért nem sikerült. Futottunk az eredmény után, és ugyan két-három lehetőségünk lett volna, hogy visszajöjjünk, nem sikerült” – mondta az M4 Sport kamerái előtt Bodó Richárd.A hollandok izlandi kapitánya, Erlingur Richardsson boldog volt, hogy Európa egyik legszebb csarnokában, egy igazi kézilabdanemzet ellen sikerül nyerni.Nagyon elégedett vagyunk a győzelemmel, az első percektől kezdve irányítottuk a játékot, az első félidőben jól védekeztünk és a tempónkat is tudtuk tartani– mondta.The post A kézikapitány szerint nem tudták megnyugtatni a játékosokat first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Székely: Ha ebben a gödörben maradunk, annak rossz vége lesz

 hir24  |   2022. január 14., péntek - 06:05
„Nagyon csalódott vagyok, de nemcsak én, hanem az egész csapat, mert nem így szerettünk volna bemutatkozni ebben a hatalmas arénában a közönségünk előtt” – nyilatkozta az MTI-nek az északmacedón Eurofarm Peliszter játékosa, aki a 17. perctől őrizte a magyar kaput és 21 lövésből hatot védett.Hozzátette, amikor elkezdődött a mérkőzés, azt látta és érezte, hogy talán egy csavar a gépezetben nem lett a helyére téve, mert nem úgy kezdtek, ahogyan szerettek volna, ahogyan tervezték és ahogyan fel voltak készítve.Sajnos semmit nem adtunk vissza a szakmai stábnak, és talán ez fáj a legjobban– mondta Székely. Hozzáfűzte, ahogyan beragadtak az első félidőben, azt még talán belefért volna, de a második felvonásban nagyon sok kulcsmomentumban rontottak, gyermeteg hibákat követtek el, nem figyeltek kellően, pedig átfordíthatták volna az állást.„Ha azokat góllal tudjuk zárni, biztosan máshogy alakul a mérkőzés, akkor biztosan akkorát robbant volna az aréna, hogy azt már nem engedtük volna ki a kezünkből” – vélekedett.A magyarok egyszer sem vezettek az első csoportmeccsükön, és húsz győzelem után először kaptak ki Hollandiától.„Nem tudom az okát, miért történt így, de biztosan meg fogjuk beszélni, és meg fogjuk kapni azokat az elemzéseket az edzőktől, amelyek rávilágítanak, mi volt a probléma” – mondta a kapus.Sokan féltették a házigazdát attól, hogy december közepe óta Telkiben, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjában lévő tornateremben készülnek, első Európa-bajnoki mérkőzésükön pedig csaknem 20 ezer szurkoló vár rájuk a hatalmas légterű új arénában.Székely szerint nem lenne helyes, ha nyomásról és túlpörgésről beszélnének, hiszen mindannyian élsportolók.„Felrobbant az aréna! Amikor beléptem a bemutatásnál a terembe, csak mosolyogni és nevetni tudtam, mert élvezni akartam minden pillanatát ennek a szép napnak. Jól éreztem magamat, lubickoltam, hiszen Magyarországon, nagyjából 20 ezer szurkolónk előtt játszhattunk, erre a hullámra mindenkinek rá kellett volna ülnie” – nyilatkozta.Szerinte mindannyian készültek erre a hangulatra és arra, hogy hatalmas lesz rajtunk a nyomás, de ezeket ki kellene zárni, ezekkel nem lenne szabad foglalkozniuk.„Nagyon szeretném, hogy ezt mihamarabb lezárjuk fejben, mert ez egy Európa-bajnokság, és ha ebben a gödörben maradunk, annak rossz vége lesz. Most jön két nagyon fontos és egyáltalán nem egyszerű mérkőzés, amivel tovább tudunk jutni a középdöntőbe, amit mindennél jobban szeretnénk” – magyarázta.A magyarok vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától pedig Izlanddal találkoznak. A csoport első két helyezettje jut tovább a középdöntőbe.Lékai Máté kiemelte: nyerni szerettek volna, de nagyon rosszul kezdték a mérkőzést, mert nem hajtották végre a megbeszélteket, fegyelmezetlenek voltak.„Eladtuk a labdát, kihagytuk a helyzetet, védekezésben nem zártunk össze, noha tudtuk, hogy gyorslábúak és nincsenek nagy lövőik” – fejtette ki a Telekom Veszprém irányítója, aki nyolc góllal a hazai csapat legeredményesebbje volt.A második félidőben Lékai meglátása szerint is javult a házigazda játéka, hatékonyabban támadtak, ám nem tudták eldönteni a mérkőzést. Mint mondta, az izgalom és az, hogy csak egy felkészülési találkozóval hangoltak a kontinensviadalra, csupán kifogások lennének.Az MTI kérdésére elmondta, jobb védekezéssel, fontos pillanatban lőtt góllal fordítani is tudtak volna.„Az első félidei teljesítmény alapján nem érdemeltük meg a döntetlent, a második alapján viszont igen, ám a holland csapat jól használta ki a hibáinkat. Nem így kell egy nyitómeccset játszani” – ismerte el a Pick Szeged balátlövője, aki hatszor volt eredményes.Előre tekintve úgy fogalmazott: mindenben javulniuk kell, jobban kell kezdeniük a soron következő ki-ki mérkőzéseket.The post Székely: Ha ebben a gödörben maradunk, annak rossz vége lesz first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Lehetetlen helyzetből dobtak látványos gólt a kézi-Eb-n

 hir24  |   2022. január 14., péntek - 13:05
Franciaország győzelemmel kezdte a magyar-szlovák közös rendezésű kézilabda-Európa-bajnokságot, a csapat 27-23-ra verte Horvátországot Szegeden. Ludovic Fabregas volt a franciák egyik legjobbja, aki öt góllal jártul hozzá a sikerhez, ezek közül az egyik kifejezetten látványos volt:úgy tűnt, hogy a 25 éves beálló elveszti az egyensúlyát dobás közben, de aztán háttal a kapunak is a hálóba tudott dobni estében.— EHF EURO (@EHFEURO) January 13, 2022A háromszoros Európa-bajnok franciák a torna előtt azzal kerültek a hírekbe, hogy kritizálták a szegedi körülményeket és arra panaszkodtak, hogy a szállásukon maszk nélküli, fürdőruhás vendégekkel kell vegyülniük. A szintén Szegeden játszó szerbek is csatlakoztak hozzájuk, ők is ezt kifogásolták, miközben a magyar szervezők értetlenül fogadták mindezt.The post Lehetetlen helyzetből dobtak látványos gólt a kézi-Eb-n first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Bánhidi szereplése kérdéses, az Eb-célkitűzés nem változott

 hir24  |   2022. január 14., péntek - 18:05
Nagy László csapatvezető pénteken úgy fogalmazott, a magyar férfi kézilabda-válogatott annyira a valós tudása alatt teljesített, hogy ha holnaputánig játszik, akkor sem győzte volna le Hollandiát a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában.„Mindenki csalódott, kritikus és önkritikus. Csalódást okoztunk a szurkolóinknak és saját magunkat is. Nem így terveztük, de ha holnaputánig játszottuk volna, akkor sem nyerünk, annyira a tudásunk alatt játszottunk, a taktikai utasításokat nem betartva” – értékelt Nagy László.A magyarok nagy meglepetésre egyszer sem vezettek a 31-28-ra elveszített meccsen, amely az első tétmérkőzés volt az MVM Dome-ban. A magyar szövetség alelnöke felidézte, hogy igyekeztek cserékkel forgatni a csapatot, és bár két időkérési lehetőséget is kihasználatlanul hagytak, meglátása szerint nem ez okozta a vesztüket.Mint elmondta, akkor – a második félidőben – éppen olyan periódusban volt a csapat, hogy fel tudott zárkózni, a szakmai stáb pedig nem akarta megakasztani a lendületet, mivel felállt védőfal ellen jobban szenvedett a válogatott.Bízom benne, hogy ha vereség árán is, de átestünk a tűzkeresztségen. A múltat magunk mögött kell hagynunk és lelket kell öntenünk a játékosokba. Ahogy telnek az órák, egyre inkább kezdenek megnyugodni és felszabadulttá válni– nyilatkozta Nagy, aki szerint szakmailag láttak jó dolgokat is a vesztes meccsen.Hangsúlyozta, maximálisan bíznak a csapatban és az elképzeléseikben, amiket közösen szeretnének megvalósítani. A korábban elhangzott célkitűzést – a legjobb nyolc közé kerülést – nem fogalmazzák át a botlás hatására, vasárnap Portugáliát, kedden pedig Izlandot továbbra is szeretnék legyőzni.„A csapat sokszor megmutatta már a szebb, versenyképesebb arcát. Megyünk tovább a kitűzött célok felé” – szögezte le a korábbi világklasszis jobbátlövő.A magyarok december közepe óta Telkiben, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjának tornatermében készülnek, a csütörtöki mérkőzés előtt egyszer sem edzettek a 20 ezres befogadóképességű, hatalmas légterű MVM Dome-ban.„Ezt nem látom problémának, nem ezen múlt a mérkőzés végkimenetele. Azért döntöttünk így, hogy a sok utazás helyett többet tudjanak pihenni a játékosok” – mondta Nagy László, aki hozzátette, nem változtatják meg a programjukat, a továbbiakban is Telkiben készülnek.Gulyás István szövetségi kapitány elárulta, a szakmai stáb tagjai a meccs közben némileg tehetetlennek érezték magukat a kispadon, mert több dolgot megpróbáltak, mégsem sikerült belenyúlniuk a meccs alakulásába és megnyugtatniuk a játékosokat.Ez a megfelelési kényszer és görcsösség eltartott a végéig, ebbe roppant bele a csapat. A kézilabdában létező összes bakit és hibát elkövettük, taktikai hibákat is– nyilatkozta a szakvezető.Felidézte, hogy tartott az első mérkőzés varázsától, a hollandoktól viszont semmi mást nem láttak, mint amire készültek, vagyis nagyon gyorsan vitték fel a labdát, és egy az egy ellen is gyorsan játszottak.„Tudtuk, hogy az első meccs nagyon nehéz lesz. Sajnos teljesen lefagyott a társaság és ötlettelenül kézilabdázott. Bízunk benne, hogy ez a fajta feszültség enyhül, a játékosok feloldódnak, tudják kezelni a helyzetet, és sokkal jobb mérkőzés lesz a következő kettő” – magyarázta Gulyás István.Bánhidi Bence bokaszalag-sérüléséről elhangzott, hogy a Pick Szeged beállója kezelés és vizsgálatok alatt áll, egyelőre nem lehet megmondani, hogy játszhat-e vasárnap, de kockáztatni nem fogják a szerepeltetését.Vasárnap a Portugália, majd kedden az Izland elleni találkozó is 18 órakor kezdődik az MVM Dome-ban. A középdöntőbe az első két helyezett kerül, és magával viszi a másik továbbjutó elleni eredményét.The post Bánhidi szereplése kérdéses, az Eb-célkitűzés nem változott first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Így léphetsz tovább a karrieredben! (x)

 hir24  |   2022. január 10., hétfő - 06:05
Aki gondolkodott már azon, hogyan válthatna egy stabilan versenyképes iparágba, és komolyan érdeklődik az informatika iránt, annak érdemes jelentkeznie a Green Fox Academy Microsoft technológiákra specializált IT képzésére. A program különösen jó döntés azoknak, akik gazdasági végzettséggel vagy munkatapasztalattal rendelkeznek, ők korábbi tudásukra alapozva építhetik tovább karrierjüket, így könnyebben és gyorsabban juthatnak előre.Debreceni és szegedi álláslehetőség azonnalA bootcamp tandíjának egy részét most a Microsoft egyik vezető hazai partnere, a COSMO CONSULT állja, a cég a 8 legjobb végzősnek emellett állást is ajánl, elsősorban Debrecenben és Szegeden. A Budapest központú tech iparágban ez rendkívüli lehetőség azoknak, akik nem akarnak a fővárosba költözni. A többiek számára pedig a Green Fox Academy biztosít 100%-os elhelyezkedési garanciát.„Óriási igény van a munkaerőpiacon olyan szoftverfejlesztőkre, akik a vállalatok működését optimalizáló rendszereket építenek, testreszabott megoldásokkal. Ugyanakkor nagyon kevés az ilyen szakember, ezért indítjuk el ezt az itthon teljesen egyedülálló képzést – mondta Fachs Anita, a szuperintenzív IT bootcamp képzést Magyarországon meghonosító iskola operatív vezetője. – Márciusban már a második közös osztályunk indul a Microsoft egyik vezető hazai partnerével, az ő tapasztalatuk is alátámasztja, hogy Cosmonauta hallgatóink gyorsan és maximális biztonsággal tudnak új irányt adni a karrierjüknek.”Kreativitás és munka-magánélet egyensúly: ezt kapták a CosmonautákAz első Microsoft technológián alapuló képzést sikeresen elvégzők közül többen azonnal állást kaptak a COSMO CONSULT-nál, a Cosmonauták több szempontot is kiemeltek új karrierjük kapcsán. Bence végre megtalálta az új munkájában, amit mindig is keresett: a kreativitást gazdasági szinten. András történetéből kiderül, hogy COSMO fejlesztői egyaránt foglalkoznak front-end és back-end feladatokkal, ami a szakmai fejlődésében abszolút előnyt jelent. Laci az emberi oldalról is beszél, ő a munka-magánélet egyensúlyt, a tanulást támogató céges kultúrát és a Green Foxtól érkező fejlesztőcsapat összetartását emeli ki.Mindössze 4,5 hónap alatt válthatsz új karrierreA Microsoft technológián alapuló programozóképzés mindössze 4,5 hónap, online zajlik, így bárhonnan lehet csatlakozni. A képzés végig a gyakorlatra fókuszál, a tanulás során a Green Fox profi mentorai támogatják a hallgatókat. A maximum 15 fős osztály tagjai Java nyelven alapozzák meg programozói tudásukat, majd megismerik a Microsoft legnépszerűbb vállalatirányítási rendszerét, a Business Centralt. A COSMO CONSULT csapatába kerülő szakemberek a cég nemzetközi és magyar ügyfeleinek projektjeiben vesznek majd részt, és előremozdítják a vállalatok átállását a legújabb felhős technológiákra.Ne maradj le, jelentkezz a márciusban induló képzésre 2022. február 6-ig!The post Így léphetsz tovább a karrieredben! (x) first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Szombathelyen megszokták a feszült kampányokat, de most minden eddiginél keményebb ütközet jöhet

 hir24  |   2022. január 10., hétfő - 16:05
A 2018-as országgyűlési választáson Vas megye mindhárom egyéni választókerületében, sőt azokon belül minden egyes szavazókörben a Fidesz képviselőjelöltjei győztek. Másfél évvel később, az önkormányzati választáson azonban változott a helyzet: a megyeszékhelyen az ellenzék nyert, és ezzel át-, illetve kilenc év után visszavette Szombathely irányítását a kormányoldaltól.Önmagában ez is elég magyarázat lehetne, miért soroltuk Vas megye 1-es számú körzetét azon csataterek közé, ahol eldőlhet az áprilisi választás, és ahol kiemelt figyelemmel követjük a kampányeseményeket. Szombathely kiválasztásához az is hozzájárult, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor a jobb- és a baloldal közötti vetélkedés kiélezett összecsapásokat és váratlan fordulatokat produkált,a városban az elmúlt három évtizedben egymást követték a kemény és eseménydús kampányok, és a szereplőket ismerve jó esély van arra, hogy most sem lesz ez másképp.E körzethez tartozik Szombathely teljes területe, valamint tizenegy környékbeli kistelepülés, összessen csaknem 69 ezer választópolgár.A 2018-as parlamenti választáson Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter nyerte el a mandátumot a voksok felének (49,92 százalékának) megszerzésével. Hende kipróbált képviselő: 1998 és 2002 között igazságügyi államtitkár volt, 2002-ben a Fidesz és a demokrata fórum országos listájáról szerzett mandátumot, 2004-ben aztán kilépett a Dávid Ibolya vezette MDF-ből, és 2006 óta sorozatban szállítja az egyéni mandátumokat a Fidesznek Szombathelyen és környékén. Négy éve a szavazatok másik felén 14 induló osztozott, az MSZP-s Nemény András 30,52 százalékot szerzett, 2019 őszén aztán a polgármesteri címmel vigasztalódhatott, harmadikként a jobbikos Balassa Péter végzett 12,58 százalékkal, a negyedik az LMP-s Németh Ákos lett.Hende eredménye sima győzelemnek tűnhet, ám ha összesítjük a mostani ellenzéki összefogáshoz tartozó jelöltek támogatottságát, kiderül, hogy a kormányoldalt bő 2 százalékkal támogatták csak többen, mint az ellenzéki erőket. 2014-ben pedig még szorosabb volt a meccs, Hende alig 45 százaléknyi szavazattal győzött, kevesebbel, mint amekkora az akkor is megmérkező Nemény és Balassa együttes támogatottsága volt.A helyzetet a választókörzet települési összetétele is komplikálja. A megyeszékhely a rendszerváltás óta többször is balra húzott (1990 és 1998 között az SZDSZ-es Wagner András, 2002 és 2010 között a szocialista Ipkovich György volt a polgármester), a falvak lakossága viszont egyértelműen és kitartóan a jobboldalt támogatja. Négy éve Hende a határlövői választókörben például több mint 87 százalékot kapott, míg az ellenzék négy jelöltje együttesen alig érte el a 12 százalékot – igaz, a településen mindössze 133-an voksoltak. Eközben Szombathelyen volt olyan szavazókör, ahol a fideszes politikus 43:55 arányban alulmaradt volna az ellenzékkel szemben, ha az egyetlen jelölttel áll ki a megméretésre.Nemény András szereplését azért érdemes kiemelni, mert az ő nevéhez fűződik a 2019-es fordítás is, akkor nagyon szoros küzdelemben, alig egy százalékpontos különbséggel győzött a Fidesz által támogatott Balázsy Péter megyei főjegyzővel szemben. Ehhez két tényezőre volt szükség:A polgármesteri címért folyó csatában ugyanis Nemény és Balázsy mellett harmadikként a korábbi fideszes alpolgármester, Koczka Tibor is részt vett. Bár végül alig 3,5 százalék adta rá a voksát, ez is döntőnek bizonyult, feltételezve, hogy Koczka inkább Balázsytól vitt el támogatókat.Koczka Tibor korábban a kormánypárt helyi szervezetének egyik kulcsembere volt, 2019-ben viszont szembefordult korábbi társaival. Hendéről volt bizalmasa a nyilvánosság előtt egyebek mellett azt hangoztatta, hogy szétverte a városban a Fidesz többségét, majd magát a Fideszt is. A kormánypárt országos vezetésének ennek ellenére töretlen a bizalma Hendében, így biztosra vehető, hogy az idén is ő indul a képviselői helyért, bár a döntés véglegesítése hivatalosan még hátra van.Hende 2010 és 2015 között honvédelmi miniszterként szolgált, azért mondott le, mert a kormányülésen súlyos kritika érte a honvédség tevékenységét a déli határkerítés építésében.Az első szabad választás óta jelen van a szombathelyi politikában. 1990-ben az MDF jelöltjeként indult a városban, és mindössze 230 szavazattal kapott ki az SZDSZ-es Hankó Faragó Miklóstól. 1994-ben pártjához hasonlóan súlyosabb vereséget szenvedett: miközben Hankó Faragó 41, az MSZP-s Ipkovich György 37 százalékot szerzett, a Hendére leadott szavazatok aránya a 22 százalékot sem érte el. Egészen 2006-ig nem is próbálkozott újra egyéniben, akkor a 2-es számú szombathelyi körzetben megint csak 1,5 százalékponton múlott az eredmény, csakhogy ekkor a Fideszre váltó Hende kerekedett az – első fordulót még ennél is kisebb különbséggel, mindössze 12 szavazattal megnyerő – MSZP-SZDSZ-jelölt, Gaál Angelika fölé.2010-re aztán Hende támogatottsága úgy megerősödött, hogy az eredményével az országos Fidesz-győzelem egyik frontembere lehetett: az első fordulóban 61 százalékot kapott, amivel rögtön megszerezte a mandátumot, Nemény András akkor még a 20 százalékot sem érte el. Országgyűlési képviselőként Hende a legutóbbi önkormányzati választás előtt is bekapcsolódott a kormánypárt helyi kampányba, és nem finomkodott: Nemény fényképét mutatva azt skandáltatta a Fidesz-gyűlés résztvevőivel, hogyHazaáruló!Érdekesség, hogy Hankó Faragó is csak a direkt politizálástól vonult vissza, a közelmúltban Hende mostani ellenzéki kihívója, a korábban MSZP-s, immáron DK-s Czeglédy Csaba ügyvédjeként tűnt fel. Czeglédyt 2018-ban a vele szemben folyó büntetőeljárás gátolta meg abban, hogy megméresse magát a parlamenti választáson. A politikus négy éve az előzetes letartóztatásból regisztrálta magát független jelöltként, a nyilvántartásba vételét követően ki is engedték a szegedi börtönből, ám a mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára felfüggesztette a Nemzeti Választási Bizottság, így egyetlen nap után újra őrizetbe vették. Czeglédy összesen másfél évet töltött letartóztatásban a diákmunka-közvetítéssel foglalkozó cégeit érintő nyomozás miatt.Az adóügyi vizsgálat, valamint a hatóságok fellépése pró és kontra kampánytémává tette a szombathelyi önkormányzati képviselő ügyét. Czeglédy azt állította, hogy a Fidesz a jogállamiság lábbal tiprásával akadályozta meg, hogy országgyűlési képviselőjelöltként érdemben részt vegyen a kampányban. A politikust 2018 decemberében engedték ki a börtönből, 2019 októberében pedig újra képviselőjelöltként indult az önkormányzati választáson (sőt már ezt megelőzően, tavasszal felkerült a Demokratikus Koalíció EP-listájára, szimbolikus helyen). Függetlenként meg is szerezte a szombathelyi 5-ös választókerület egyéni mandátumát, 4 százaléknyival többen voksoltak rá, mint fideszes ellenfelére, Melega Miklósra.A helyi nyilvánosságban sokat szereplő Czeglédy korábban igen érzékeny veszteségeket okozott a szombathelyi Fidesznek. Ténykedése nyomán bukott ki a kormányoldal ifjú és feltörekvő csapatából Lazáry Viktor, miután az ellenzéki képviselő kokainozással gyanúsította meg. A botrány olyan mély sebeket ejtett a helyi Fidesz-közösségen, hogy fel kellett oszlatni, majd újraalakítani a párt szombathelyi alapszervezetét. Czeglédy a 2013-as eset idején arról beszélt az önkormányzat testületi ülésén, hogy fideszes döntéshozók és vállalkozók az Adrián és a Balatonon szervezett hajóutakon prostituáltak társaságában szórakoznak és drogot fogyasztanak. A hatóságok újabban a Borkai Zsolt győri polgármester szexvideóját a 2019-es önkormányzati választás előtt nyilvánosságra hozó „Az Ördög ügyvédje”-blog mögött is Czeglédyt sejtik. Ebben az ügyben az augusztus végi gyanúsítás utánoktóberben a vádemelés is megtörtént, a per pedig Szombathelyen kezdődhet, éppen a választási kampány ideje alatt, bőséges témát szolgáltatva majd ahhoz.Czeglédy a tavaly szeptemberi ellenzéki előválasztáson a városban megszokott kis különbséggel, a voksok 50,43 százalékával győzött. Ellenfele az LMP-s Ungár Péter volt (48,12 százalék), aki a szoros eredményt önironikusan azzal kommentálta, hogy a vereség ellenére szépet küzdött a „zavaros hátterű, buzi, zsidó budai milliárdos”.A Mi Hazánk Vadon István ortopéd-traumatológust indítja a körzetben, aki 2014-ig a szombathelyi Markusovszky Kórházban volt főorvos, azóta a burgenlandi Németújvár kórházában dolgozik hasonló beosztásban. A Kétfarkú Kutya Párt egyelőre nem válaszolt a jelöltállítással kapcsolatos kérdésünkre.A nyugat.hu a napokban közölte a Závecz Research felmérését, e szerint Czeglédy némi előnnyel vág neki a versenynek. Rá 45 százalék szavazna, míg Hendére 41, miközben 16 százalék egyelőre nem tud dönteni. A kutatásból az is látszik, hogy mindketten megosztó politikusok: 43-43 százalék látná őket szívesen fontos pozícióban, míg Nemény András MSZP-s polgármestert 66 százalék.The post Szombathelyen megszokták a feszült kampányokat, de most minden eddiginél keményebb ütközet jöhet first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Veréssel, erőszakkal fenyegetik a magyar tudósokat a járvány miatt

 hir24  |   2022. január 10., hétfő - 18:05
Gyakran házhoz megyek a pofonért a cikkeimmel, nem történt ez másként egy nagyon megosztó, eddig hatástalannak tűnő koronavírus elleni gyógyszerről szóló téma esetében sem. Szakértőket kerestem hozzá, akik tudnak nekem segíteni, és többen vállalták is a felkérést – az egyik neves magyar kutató azonban azt mondta, háttérinformációval szívesen segít, de ne említsük meg a nevét a cikkben, mert korábbi nyilatkozatai miatt olyan durva fenyegetéseket kapott, hogy a témában inkább nem szerepelne többet beazonosíthatóan a sajtóban. Értettem, miről beszél – bizonyos témákban én is rendre kapok vállalhatatlan stílusban írt kommenteket, üzeneteket –, mégis borzasztó csalódott voltam: tényleg odáig jutottunk, hogy elismert szakértők nem mernek névvel megszólalni, akkora hadjárat folyik ellenük, még akkor is, ha csak a munkájukról beszélnek?Viszonylag hamar kiderült – ahogy arra számítani is lehetett –, hogy a jelenség nem kizárólag hazai: a Nature kérdezett meg a témában több mint 300, főként amerikai, német és brit kutatót, és kiderült: a feléjük áradó gyűlölethullám példátlan. Mindegyiküknek komoly tapasztalatuk volt a gyűlölködéssel, 15 százalékuk halálos fenyegetéseket is kapott, kétharmaduk abszolút negatív élményekről számolt be, és 22 százalékuk kapott olyan fenyegetést, ami bántalmazásra vagy szexuális erőszakra irányult. 6 kutatót fizikailag bántalmaztak a való életben is.A tudósok zaklatása nem új jelenség, és nem is köthető kizárólag a járványhoz: a koronavírus előtt is voltak már olyan megosztó témák, amelyekkel kapcsolatban érkeztek hasonló „véleménynyilvánítások”. Vonzzák az ilyen üzeneteket és kommenteket a klímaváltozással, más vakcinákkal, és az amerikai fegyveres erőszakkal kapcsolatos megnyilvánulások – írja a Nature. De hasonló indulatokat váltanak ki az alternatív orvoslással foglalkozó írások, nyilatkozatok is. „Azóta kapok ilyen típusú üzeneteket, amióta elkezdtem az alternatív orvoslással kapcsolatos témákról publikálni. Az Indexen megjelent „Homeopátia – a nagy átverés” című írásom óriási visszhangot váltott ki. Minden lehetséges csatornán ömlött a gúny, a gyűlölet és a fenyegetés” – mondta a 24.hu-nak Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője, aki közösségi oldalán sem rejti véka alá, mennyi támadó üzenetet kap. „A kínai orvoslás és egyéb ilyen témájú írásaim már valamivel mérsékeltebb hatást váltottak ki, de kaptam itt is hideget. A gyógynövényekkel kapcsolatos írásaim okoztak még egy-egy gyűlölet-cunamit.”Hasonlóról számolnak be a Vakcinainfó – Az orvos válaszol Facebook-csoport szakemberei is: ugyan a pandémia felerősítette az ilyen támadásokat, korábban is találkoztak hasonlókkal szép számmal. „Egy sürgősségi osztályon azért korábban is gyakran fenyegetőztek, becsméreltek az emberek, ott időnként a biztonsági őr segítségét is igénybe kell venni” – mondták el a 24.hu-nak. A Facebook-csoport különböző szakorvosokat tömörít egy helyre, akik szabadidejükben, önkéntesen, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül válaszolnak az emberek kérdéseire a koronavírusról, vakcinákról, sőt, időnként ezektől teljesen független problémákról is. A cikk írásakor a csoport 51 ezer tagot számlál, és olyan meghatározó lett a közösségi médiában, hogy az RTL Klub „Az év embere” díjra is jelölte a csapatot.„A jelenlegi helyzetben az a nyomasztóbb, hogyszinte a csapból is az folyik már, hogy az orvosok le vannak fizetve, és ezért gyilkolják az embereket a vakcinákkal,amik egyébként a nagyhatalmak eszközei a népirtásra. Elkeserítő, hogy ilyeneket feltételeznek rólunk.”„A csoportban végzett munkánk során kétféle zaklatással találkozunk. Egyrészt vannak, akik egyszerűen türelmetlenek, nem bírják kivárni, amíg a kérdésük sorra kerül a csoportban, ezért privát üzenetekkel bombázzák a válaszadó orvosokat. Mivel a tanácsadás a csoportban teljesen önkéntes, a szabadidőnkben, munkánk mellett végezzük, ezért ezt is zaklatásként éljük meg. A másik típus, aki oltásellenesként van jelen a csoportban, és akár bejegyzés, akár privát üzenet formájában próbál bennünket megtéríteni.Ennek a szelídebb formája, amikor oltásellenes videókat, írásokat küldenek, de sajnos kaptunk már kifejezetten fenyegető hangvételű üzenetet is. Lelkileg nyilván sokkal megterhelőbb ez a típusú zaklatás. Sajnos a járvány alatt a család és közeli barátok is zaklatnak bennünket konteós videókkal, ami még nagyobb teher, mint amikor idegenektől jön” – fejtették ki az orvosok. A csoport adminisztrátorai egyébként egyszerűen oldják meg az ilyen kommentek és üzenetek problémáját: azonnal törlik és tiltják a csoportból a zaklatókat.„A legdurvábbak a fenyegetések” – mondta Boldogkői Zsolt. „Ezek elhangozhatnak személyesen az illetőtől konkrétan nekem szólóan, vagy a másik véglet az, hogy a nép nevében szóló engem és hasonszőrű társaimat fenyeget meg. Nagyon gyakori a durva trágárság és a gúny. Bizonyos hibáimat felnagyítják, más hibákat kreálnak. Valaki kitalálja ezeket, majd végig söpör a kommentelők népén. Ugyanazt a szöveget kapom százszoros replikában, visszatérően. Egy ilyen például a »salátabiológus« kifejezés, vagy hogy háromszor kellett felvételiznem az orvosira, és azt is 10 év alatt végeztem el, annyira hülye vagyok – mondják ezt az élet iskolájában végzettek. A hiteltelenítés különböző formái nagyon elterjedtek. Ha ugyanis nem vagyok kompetens a témában, akkor már csak a lefizetett státusz maradhatna, hogy az illetőnek ne kelljen szembesülnie azzal, hogy a nézeteinek hamis alapjai vannak.”Falyuna Nóra nyelvész, áltudományos tartalmakat, és azokhoz kapcsolódó összeesküvés-elméleteket kutató tudománykommunikációs szakértő arról beszél: az áltudományos tartalmak szókészlete sok szempontból állandó. A „birkák vagytok”, az „ébredjetek”, az, hogy „felprogramoznak minket” nem a covid-járvány szülöttjei. Ez azt is mutatja, hogy az áltudományos összeesküvés-elméletek összefonódnak, utalnak egymásra, egymás érvelési alapjaivá vagy egymás következtetésévé válnak.Az internetes komment- és üzenetkultúrát változékonysága és tűnékenysége miatt nagyon nehéz kutatni. Profilokat, oldalakat, egész csoportokat törölhet egyik napról a másikra a Facebook, korábban óriási követőbázissal rendelkező Twitter-profilok és Youtube-csatornák tűnhetnek el. Ráadásul nagyon nehéz meghatározni azt is, hogy egy trollkommentelőnek mi az egzakt meghatározása. Ennek ellenére azért sejteni lehet, mik a célok és indíttatások az ilyen írások mögött.„Én azt mondanám, hogy ennek egy része a merő indulatelvezetés” – mondta Krekó Péter szociálpszichológus, dezinformáció-szakértő, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának docense, aki maga is kapott már számos fenyegető üzenetet az oltásszkeptikusokról tett nyilatkozatai miatt. „Frusztráció éri az embereket, korlátozzák a mozgásukat, a szabadságukat, sokan elvesztették az állásukat. Ezekből fakadnak feszültségek a társadalomban, még ha nem is mindig azok artikulálják őket, akik személyesen érintettek. Aztán ott van a bűnbakképzés egy modern értelmezése, ami kimondja, hogy az emberek a bűnbakokat már nem aszerint választják, hogy kik azok, akik náluk alacsonyabb társadalmi státuszúak, vagy könnyű célpontok, hanem azokat nevezik ki annak, akikkel szemben félelmek fogalmazódnak meg, olyannak látják őket, akik veszélyeztetik az egyén vagy csoport érdekét.”Bűnbak lehet például egy kutató, egy politikus, vagy bárki, akit az adott kommentelő, üzenetküldő magasabb kompetenciával rendelkezőnek tekint, és ezért tart tőle. „Konkrét esetre lefordítva ezek a koronavírus témában nyilatkozó szakértők, akik szem előtt vannak, és akikben az emberek a személyes szabadságuk korlátozását látják. Bizarr dolog ez, hogy nem a vírust tartják a nyomorúságuk okának, hanem azokat, akik a vírus kapcsán például a lezárások, az oltás vagy a maszkhasználat mellett érvelnek.”„A koronavírussal kapcsolatban sokat hallani az infodémia kifejezést, ami a pandémia melléktermékeként jelent meg, és azt jelenti, hogy a vírussal kapcsolatban elérhető információ mennyisége óriási mértékben megnőtt” – mondta Falyuna Nóra. Ez a rengeteg információ nemcsak összezavarja az embereket, és ellenállást vált ki bennük a témával kapcsolatban, de a dezinformációnak is utat ad. Ráadásulaz internetes felületeken az emberek egymást tudják hergelni, igazolni, vagy egymásnak tudnak látszólagos bizonyítékokat szolgáltatni.„A közösségi média sokat ronthat a helyzeten, a segítségével hamar és egyszerűen eljutnak hozzánk ezek az üzenetek. Régen valakinek el kellett mennie a postára feladni a levelet, vagy egyszerűen csak kiabált a tévének. Ez a közösségi média kevésbé előnyös oldala” – mondta Krekó Péter.Falyuna Nóra szerint a zaklató kommentelők, posztolók és üzenetküldők célja attól függ, éppen mit szeretnének elérni. Neki éppen az egyik legnagyobb vírustagadó közösségimédia-szereplővel gyűlt meg a baja, aki egy oltásellenesekkel kapcsolatos cikke után nyilvános posztban támadta be. „Arról beszéltem, hogy miért kezdik el őt támogatni az emberek, miért állnak be mögé, veszik a termékeit. De azt mondtam: nem szabad úgy hozzáállni, hogy az emberek ostobák és a tudatlanság szüli csak ezeket a meggyőződéseket. Számomra ez volt a meglepő, hogy az empatikus hozzáállás ellenére is így reagáltak.”Az ismert járványtagadó nemcsak az interjút tette ki, hanem Falyuna Nóra profilképét is megosztotta, és ellene hergelte a követőit. A nyelvezetből is egyértelmű a cél: a szakember hiteltelenítése, felbujtás arra, hogy lejárassák a kommentekben. „Van különbség egyébként abban, hogy férfi és nő kolléga milyen üzeneteket kap, mi tematizálja a kommenteket. Az én esetemben nem feltétlenül abba kötnek bele, amit mondtam, nem a végzettségemet vagy a szakmai hozzáértésemet kritizálják, hanem azt, ahogy kinézek, és magában azt, hogy nő vagyok. Az illető a posztban is Gizikének hív, tehát még nevem sincsen, ráadásul egy becéző névalakot kapok. Ez abszolút tudatos kommunikáció volt a részéről. A legijesztőbb pedig az egészben az, hogy a női kommentelők sokkal agresszívabbak voltak, mint a férfiak, a külsőm minden pontjába belekötöttek: milyen a hajam, a megosztott képemen a felsőm mennyire kivágott, ebből arra következtetnek, hogy én nem a szaktudásom miatt kerültem abba a pozícióba, amiben vagyok, hanem mert valakivel összemelegedtem. Aztán rakják a padlizsán emojikat, a férfiak meg leírják, hogy hülye vagyok, de egy körre elvinnének.”A poszt alatt a szexizmus válogatott formái jelennek meg, és ezek még csak azok a kommentek, amelyek nyilvánosan látszanak.A fenyegető üzenetek, amelyeket külön küldtek nekem, szintén szexuális erőszakra utalnak.„A nyilvánosan megszólaló nők ezeket is kapják, jól látszik az a stratégia, amivel megpróbálnak megfélemlíteni minket. Megjegyzem, hogy eddigi médiaszerepléseim során még a pozitív visszajelzések is olyanok, hogy én vagyok a legszexibb nyelvész, akit eddig láttak. Nem tudom, hogy ennek mi köze van a szakmai megítélésemhez.”Krekó Péter szerint a társadalom cinikus lett a médiában szereplőkkel szemben, sokan úgy gondolják, hogy aki vállalja a szereplést, annak a kritikát is kell. „Itt viszont nem egyszerű véleménynyilvánításról van szó. Ahhoz nyilván mindenkinek joga van, és egy egészséges társadalmi közéletben van egy fejlett vitakultúra, de ez itt nem az. Ez személyeskedés, halálos fenyegetés, szexuális zaklatás, itt a közbeszéd mocskáról van szó” – mondta a szakértő. Persze az online fenyegetéseket ritkán követi tettlegesség is, a közösségi média ad egyfajta biztonságot, személytelenséget – Krekó Péter azonban arra figyelmeztet, hogy nem érdemes elbagatellizálni a helyzetet. „Mi van, ha éppen pont beakad valaki egy olyan embernek, aki mentálisan instabil, és tényleg eljut odáig, hogy fizikai erőszak legyen belőle? Volt már olyan például, hogy maszkviselés miatt támadtak meg egy embert a villamoson.”Valamilyen szinten nyomon követhető, hogy milyen faktorok juttatják el a közbeszédet az ilyen lealjasodásig – annak ellenére, hogy nyilvánvalóan semmi nem indokolja az ilyen fenyegetéseket és zaklatásokat, nem segít a társadalomban jelentkező feszültségen a rossz tudománykommunikáció, az átpolitizált pandémia vagy a tudósok elitista szerepe. Krekó Péter szerint a koronavírus a politikához hasonlóan polarizálja a társadalmat, ez pedig magával hozza, hogy a feszültségek kiélesednek.„Át kellene alakítani a tudománykommunikációt, hogy az érthetőbbé tegye a tudomány működését. Ha az ember érti, hogy a tudományos tudás hogyan és kik által jön létre, mi a megszerzésének a menete, miért megbízható ez a tudástípus, akkor sokkal jobban, sokkal erősebben tud kapcsolódni a tudomány világához, jobban érti, miért lehet benne megbízni, és arra is tud reflektálni, hogy milyen az, amikor a kuruzslók át akarják őt verni” – mondta Falyuna Nóra. Egyelőre ez azonban még babacipőben jár, és nem segítenek a helyzeten a médiában sokat szereplő orvosok és kutatók sokszor egymásnak, néha saját maguknak is ellentmondó nyilatkozatai. Ennek a problémájáról ebben a cikkünkben írtunk.„A tudósé egy elitista szerep, és nagyon könnyű az ilyen szerepek betöltői ellen nyilvános indulatokat gerjeszteni, itt valahol erről is van szó. Ez egy ilyen populista érzület: »Nehogy már az orvos meg a kutató mondja meg, hogy mi a helyzet, majd én jobban tudom!« Zajlik egy küzdelem a nyilvánosságban azért, hogy kinek legyen lehetősége véleményt formálni” – teszi hozzá Krekó Péter.Ezek a fenyegetések egyébként azért is nagyon veszélyesek, mert elbátortalanítják a kutatókat attól, hogy a nyilvánosság előtt szólaljanak meg. Magyarországon így is nagyon nehéz információt szerezni bármilyen koronavírussal kapcsolatos munkáról, még nagyobb sötétségbe kerülnénk, ha a tudósok megfélemlítése működne. Így is sokan vannak azonban, akiket befolyásolnak ezek a kommentek és üzenetek. „Pontosan emiatt van, hogy a válaszoló orvosok között néhányan álnevet használnak” – mondták a Vakcinainfó csoport tagjai. „De mivel orvosi tanulmányaink és a tudományos eredmények folyamatos nyomon követése alapján adjuk válaszainkat, nem érezzük azt, hogy öncenzúrát kellene gyakorolnunk.”Krekó Péter szerint a fenyegetőkkel nem érdemes foglalkozni, hiszen leginkább ez a céljuk: felhívni magukra a figyelmet, és öt perc hírnevet szerezni. „Az elmúlt napokban én is kaptam bőven kedves kommenteket egy szimpózium és egy Telex-cikk nyomán, ahol azért beszéltem erről a témáról. Nyilvánvalóan azok, akik veszik fáradságot és ezeket megírják, azt akarják, hogy aki elolvassa, rosszabbul érezze magát – ennek van egy ilyen agresszív károkozási funkciója. Ezért kell szerintem az ilyen típusú üzeneteknek az olvasásával óvatosan bánni, mert nyilván az a céljuk, hogy az ember ezzel foglalkozzon, és ha ezzel foglalkozik, emiatt ideges és feszült lesz, kevesebbet tud a munkával foglalkozni.”Boldogkői Zsolt is megpróbált néhány kevésbé érdes nyelven szóló kommentelővel szót érteni. „A stílust sikerült megváltoztatnom, az eszmei tartalmat nem. Az agresszív trollok nem szelídíthetők, neki elemük a gúny, a durvaság és a fenyegetés.”A szakértők egyetértenek abban, hogy a közösségi média erőteljesebb szabályozására nagyon szükség lenne ahhoz, hogy ez a fajta zaklatás enyhüljön – ehhez azonban túl sok reményt nem érdemes fűzni, hiszen ezeknek a platformoknak az ilyen tartalmak elérést, megosztást, forgalmat generálnak. „Sajnos, a kontroll kicsúszott mind a techcégek, mind az igazságszolgáltatás kezéből. Túl nagy lett a büntethető tömeg” – fejtette ki Boldogkői Zsolt. „Egy feljelentés megoldhat egy konkrét problémát, de csak egy csepp a tengerben. Ráadásul, a rendőrségnek nincs kapacitása még a valódi személyazonossággal regisztrálóknak a felkutatására sem. Szerintem IP-cím alapján kellene tiltani. A mesterséges intelligenciát pedig személyesen ellenőrizni, mert gyakran a sértettet tiltják le, nem a sértőt, mint ahogyan ez velem is előfordult már.”Fontos lenne még az oktatás, az, hogy az emberek megtanulják a forráskritikát, illetve erősebb tudományos ismereteik legyenek. „Ha az embereknek több egészségügyi ismeretük lenne, nem dőlnének be olyan könnyen az ál- és rémhíreknek, nem követnének különféle konteókat” – mondták a Vakcinainfó orvosai. „Természetesen a zaklatások ellen ez sem jelentene teljes védelmet, és hosszú folyamat lenne. Eddigi tapasztalat egyébként az, hogy jelenleg csak úgy tudjuk kivédeni az ilyen támadásokat, ha nem szólalunk meg COVID-témában, deaz emiatt érzett lelkiismeretfurdalás egyelőre sokkal erősebb lenne, mint az a félelem, amit a zaklatások idéznek elő.“Mivel a tudományellenesség elsősorban pszichológiai gyökerű, a tudományos ismeretterjesztés útján történő felvilágosításnak igen komoly korlátai vannak” – érvel ezzel szemben Boldogkői Zsolt. „Ezt a problémát csak hosszú távon, az oktatás világszerte új alapokra való helyezésével lehetne megoldani. A lényeglátó a képességet kellene fejleszteni, és azt, hogy felismerjük a saját elfogultságainkat.”„Arra senki nem készíti fel a tudósokat, hogy ha a nyilvánosság előtt nyilatkoznak, mit fognak megtapasztalni. A megfelelő tudománykommunikációra való felkészülésben vagy felkészítésben ennek is meg kellene jelennie. Mi nem vagyunk közszereplők. Ennek ellenére nem hiszem, hogy az a jó reakció, ha engedünk az online zaklatásnak, és erre válaszként valaki egyszerűen nem nyilatkozik többet” – mondta Falyuna Nóra. „Ezen kívül az, ha folyamatosan azt hangoztatjuk, hogy az emberek hülyék és nem értik a világnak a történéseit, higgyenek vakon bennünk, tudósokban, az nem egy szimpatikus dolog. Hogyan ne idegenedjen el az ember a tudománytól, ha folyamatosan azt kapja az arcába, hogy ő egy hülye laikus? Ezen a stíluson, ezen a hozzáálláson érdemes változtatni.”The post Veréssel, erőszakkal fenyegetik a magyar tudósokat a járvány miatt first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Kásler a finisben belenyúlt az év történelmi kiállításának szervezésébe, tucatnyi régész és történész felállt

 hir24  |   2022. január 11., kedd - 09:05
Kásler Miklós még decemberben indoklás nélkül, azonnali hatállyal mentette fel az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, a tervek szerint márciusban nyíló nagyszabású nemzetközi kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet kezébe helyezte, tudta meg a Válasz Online.A lap értesülései szerint a váratlan lépés hatására karácsony és újév között mintegy tizenkét történész, régész és levéltáros szakította meg az együttműködést az 506 millió forintból megvalósuló, egy-egy látványosságot többek között a szentpétervári Ermitázsból és a Vatikánból kölcsönző tárlattal.Január elejére derült ki, hogy Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója és csapata szerkezeti és tartalmi változtatásokat is terveznek a katalógusban, bizonyos témák teljes elhagyásával, ami felháborodást szült.A projektben szereplő tudósok nagy része már karácsony előtt vagy a két ünnep között jelezte az új kurátornak: ilyen feltételek mellett nem adja a nevét a kiállításhoz, a katalógushoz elkészült tanulmányának megjelenését letiltja.Az új tartalomjegyzékben így a Válasz Online szerint már nem fog szerepelni Biczó Piroska, Feld István, Haramza Márk, Langó Péter, Szőke Béla Miklós, Végh András és Wolf Mária régész, Földváry Miklós vallástörténész, Madas Edit irodalomtörténész, Rácz György és Spekner Enikő levéltáros, Szovák Kornél történész-filológus, Thoroczkay Gábor és Szende Katalin történész és Szakács Béla Zsolt művészettörténész. Vagyis a szerzők döntő többsége.Elfogadhatatlan, ami történt. Régóta vagyok a pályán, de még csak hasonló eljárást sem láttam soha, sem itthon, sem külföldön. Három hónappal a megnyitó előtt kívülről személyi és tartalmi kérdésekbe belenyúlni szakmailag teljesen vállalhatatlan– mondta a lapnak Révész László révész, muzeológus, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti tanszékének vezetője.A cikkben megemlítik, A Királyok és szentek – Az Árpádok kora az Árpád-ház Program keretében megvalósuló, a 2022-es Aranybulla-emlékévhez kapcsolódó legjelentősebb esemény, minden idők legnagyobb Árpád-koros tárlata, amelyhez nyolc ország gyűjteményeiből, köztük a szentpétervári Ermitázsból, az oxfordi könyvtárból és a Vatikánból érkeznek tárgyak.The post Kásler a finisben belenyúlt az év történelmi kiállításának szervezésébe, tucatnyi régész és történész felállt first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Bánhidi legjobb teljesítménye kell a magyar kézisikerekhez

 hir24  |   2022. január 11., kedd - 11:05
A közösségi oldalán folytatta elemzését Rasmus Boysen, a sportág egyik legismertebb szakírója, aki a csütörtökön kezdődő, magyar-szlovák rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnoksággal kapcsolatosan megismételte, hogy szerinte Bánhidi Bence a világ egyik legjobb beállósa.A dán Fredericia HK együttesében még aktívan játszó Boysen legutóbbi előrejelzésében azt felételezte, hogy a torna legértékesebb játékosa (MVP) Bánhidi lesz, de ezúttal is a Pick Szeged klasszisát emelte ki, amikor válogatottanként egy-egy játékost nevezett meg.Ha Magyarország sikeres akar lenni hazai pályán, Bánhidinek a csúcson kell lennie – ahogy a 2020-as Eb-n is tette– írta.The post Bánhidi legjobb teljesítménye kell a magyar kézisikerekhez first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

107 milliárdból épülhet meg a békéscsabai sztráda utolsó szakasza

 hir24  |   2022. január 11., kedd - 15:05
A Hódút Kft. építheti meg az M44-es gyorsforgalmi út utolsó, Kecskemét-Szentkirály közti szakaszát csaknem nettó 107 milliárd forintért. A szerződést várhatóan még idén megkötik – közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúrakezelő (NIF) Zrt. kedden az MTI-vel. Az M44-es ezzel kapcsolódik be az M5-ös autópályába. Azt írták, a Kecskemét-Szentkirály közti szakasz 32,2 kilométer hosszú, 22,50 méter koronaszélességű lesz, 14 műtárgyat kell kialakítani.Az építkezés az 5-ös főúton létesítendő turbó körforgalommal kezdődik, ami biztosítja a csatlakozást az M5-ös autópályával a Kecskemét-Észak csomóponton keresztül. A szakasz elején egy egyszerű pihenőhely épül. Nagykőrösig a keresztező utakat és földutakat az autóút felett, a 140. számú Cegléd-Szeged vasútvonalat az alatt vezetik át.A nyomvonal Szentkirály és Kocsér közigazgatási határát megközelítve, attól mintegy 600 méteres távolságban halad, majd csatlakozik az épülő Szentkirály-Lakitelek szakaszhoz. A Kecskemét-Nagykőrös közötti szakaszt még M8-as útként tervezték, de a forgalomba helyezésre már M44-esként kerül sor – közölte a NIF.A NIF azt írta, „ szerződés hatályba lépése a forrástól függ”. Arra a kérdésre, hogy az M5-ösbe való bekötésig ingyenes marad-e az M44-es, és hogy mikor készülhet el a zárószakasz, nem válaszoltak.Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő a Békés Megyei Hírlap keddi számában megjelent interjúban azt mondta: „várhatóan 2025-től végig gyorsforgalmi úton közlekedhetünk Békéscsaba és Budapest között”.The post 107 milliárdból épülhet meg a békéscsabai sztráda utolsó szakasza first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Hódmezővásárhelyen két olyan politikus csap össze, aki miniszterelnök akar lenni, Márki-Zay már most, Lázár tán csak az évtized végén

 hir24  |   2022. január 11., kedd - 16:05
A kormányoldal a nagyágyúit az országos kampányban használja majd, egyéniben nem veti be őket, így a húzónevek a százhat választókerület bármelyikében segíthetik a pártot, miközben nincsenek kitéve az esetleges személyes fiaskónak. Orbán Viktor, Kövér László vagy éppen Semjén Zsolt 1994 óta nem vállalkozik egyéni indulásra, de Gulyás Gergelytől Varga Mihályon át Kocsis Mátéig sorolhatjuk azokat, akik négy éve még egyéni mandátumot szereztek, most viszont megkíméli őket a választókerületi küzdelemtől a pártközpont.A kivétel: Lázár János.Aki kvalitásait, teljesítményét és ambícióit illetően is a Fidesz élvonalába tartozik, ám hiába volt éveken át kancelláriaminiszterként Orbán de facto helyettese, a 2018-as háttérbe szorulása óta politikai remeteként várja karrierje jobbra fordulását.A visszatéréshez pedig nehéz beugró feladat vár rá: egyéni képviselőjelöltként a Hódmezővásárhely központú Csongrád-Csanád megyei 4. választókerületben le kéne győznie a város polgármesterét, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert.Lázár 2006 óta ötször nyert a – 2014-ben a választókerületek számának csökkentése miatt megnövelt méretű – körzetben, de a város, ahol 2002 és 2012 között polgármesterként szolgált, 2018 eleje óta az ellenzék kezén van.Vegyük sorra a variációkat.Ebben az esetben Lázár visszaliftezhet a nagypolitikába, akár miniszter is lehet belőle. A dupla bukással súlyát vesztő MZP pedig vagy beül magányoskodni az ellenzéki listavezetőként szerzett mandátumával a parlamentbe (korábbi vállalásának megfelelően a Párbeszéd frakciójába), naponta szembesülve azzal, hogy a hatpártiak őt teszik felelőssé a kudarcért, vagy marad Hódmezővásárhely polgármestere, immár a glóriájától megfosztva. Persze a vereség aránya sem mellékes, hiszen a Fidesz a legutóbbi három parlamenti választáson kétharmados többséget szerzett, ha ez elmarad, és az ellenzék kis különbséggel kap ki, az valamelyest fenntarthatja Márki-Zay nimbuszát.Lázár ez esetben megkapná a sajátjaitól, hogy gyöngébb, mint a pártja, és maradna neki az a néhány „alkalmi munka”, amivel Orbán Viktor bízta meg az utóbbi években. Öt megnyert választás után ez különösen kínos kudarc volna a volt miniszternek, ugyanakkor MZP számára csupán szépségtapasz lenne Lázár legyőzése.Ez tán a legpikánsabb mix, hiszen az egyéniben vívott MZP–Lázár csata (az országosan zajló MZP–Orbán csörte miatt) egyúttal némiképp Lázár–Orbán párharc is. És ha Orbán veszít MZP ellenében, míg Lázár legyőzi, az úgy is értelmezhető, hogy Lázár jobb, mint Orbán. Ami Orbánnak nem jó, Lázárnak viszont jó, bár utóbbira nem vennénk mérget. Mindenesetre egy ilyen helyzet vetne fel utódlási kérdéseket, elindíthat átrendeződéseken a Fideszen belül. Emlékezzünk: Lázár 2018-ban alighanem a nála tizenkét évvel idősebb Orbánra utalva azzal csekkolt ki a nagypolitikából, hogy „én még tíz év múlva is csak ötvenhárom éves leszek”. Ami MZP-t illeti: a fő tét számára a miniszterelnöki poszt, és tán nem is bánná, ha duplán tolna partvisnyelet Orbán küllői közé.Ebben az esetben MZP mosolya fülig ér, Lázárnak meg legalább van mivel takaróznia a vereség miatt – bár azt biztosan sokszor felemlegetik neki, hogy ő szabadította az országra (a Fideszre) Márki-Zayt, aki Lázár jelöltjével szemben indult el a polgármesteri posztért 2018 februárjában, és onnan küzdötte fel magát országos tényezővé, sőt e verzió szerint kormányfővé.De hol is vagyunk?A Csongrád-Csanád megyei 4. választókerületben nagyjából százezer ember él összesen tizenkilenc településen, melyek közül a 43 ezres Hódmezővásárhely a legnépesebb, a következő a 22 ezres Makó. A választókorúak száma 77 ezer.A térség meghatározó politikai alakja Rapcsák András, aki a rendszerváltástól egészen a haláláig, 2002 februárjáig volt a város polgármestere, 1994-től pedig előbb KDNP-sként, majd függetlenként, végül fideszesként országgyűlési képviselő.Emlékét ma egyrészt szobor őrzi, másrészt az utódja, Lázár János.Lázár jómódú hódmezővásárhelyi család sarja. 1975-ben született, a helyi református gimnáziumban érettségizett, majd Szegeden szerzett jogi diplomát 1999-ben. Már az egyetem alatt bekerült gyakornoknak a vásárhelyi hivatalba, Rapcsák személyi titkára lett, s amint kézhez kapta az oklevelet, a polgármester megtette a parlamenti titkárává.A 2002-es országgyűlési választáson, Rapcsák halála után két hónappal a körzet Lázárt választotta országgyűlési képviselőnek, fél évvel később a hódmezővásárhelyi polgármester-választást is ő nyerte. 2006-ban ismét magabiztosan duplázott, 2010-ben újfent.Lázár akkor töltötte be 35. életévét (Orbán ugyanennyi idősen lett először miniszterelnök), ekkorra jelentős tekintélyt vívott ki magának pártjában. Megválasztották a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének. Két évvel később a kormányfő egy bizarr gesztussal „kikérte őt Hódmezővásárhely népétől”, és megtette a Miniszterelnökséget vezető államtitkárrá, majd 2014-ben miniszterré, a kormányzati munka főszervezőjévé, az összes miniszter felettesévé, lényegében kormányfő-helyettessé, sőt néhány hónap után a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatalt is a portfóliójához csapta.A következő néhány év Lázár számára részben diadalmenetet, erősödést (túlerősödést) hozott – még azt is megengedte magának, hogy leuzsorásozza Csányi Sándor OTP-elnököt –, részben pozícióharcot. Aminek az lett a vége, hogy 2018 áprilisában meghökkenést keltve bejelentette, hogy a soron következő országgyűlési választás után nem akar kormánytag lenni. Ezzel együtt az egyéni körzetét hozta, majd a saját kérésére beült a parlamenti patkó hátsó sorába, mint valami „futottak még” képviselő. Tagja (még csak nem is elnöke vagy elnök-helyettese) lett a mezőgazdasági bizottságnak, és Orbán felkérésére elvállalta a nemdohányzók védelméért felelős kormánybiztosi posztot. Majd 2020-ban „fölsőbb utasításra” kandidált a Magyar Tenisz Szövetség elnöki posztjára, egyedüliként, nyert, és rendet vágott a szervezetet uraló pénzügyi és egyéb káoszokban; szakági pletyka szerint azon utasítás betartása okozta számára a legnagyobb gondot, hogy szintén fideszes elődjének nem eshetett bántódása e közben.Mindezzel párhuzamosan meglátta a lehetőséget a mezőgazdaságban: 2019 óta szinte korlátlan állami forrás felett rendelkezve ő a mezőhegyesi ménesbirtok kormánybiztosa, tavaly pedig, kibékülve Csányival, a gödöllői agráregyetem mindhalálig fideszes kuratóriumába került be. Emellett rábízták a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tram-train mintaprojekt végrehajtását – ez az egyéni kampányában is jól jött neki –, valamint koordinálja a Szeged–Szabadka–Baja vonal kialakítását is.Márki-Zay Péter is hódmezővásárhelyi famíliába született, 1972-ben, és miként Lázár, szintén a vásárhelyi református gimnáziumban érettségizett. Marketing alapdiplomát a pesti vendéglátóiparin, mester fokozatot a Közgázon szerzett, majd begyűjtött egy villamosmérnöki-, aztán még egy történelemtanári végzettséget is, közben a Pázmányon gazdaságtörténetet hallgatott, és 2006-ban, 34 évesen le is doktorált belőle. Mindeközben már 1996-tól dolgozott egy áramszolgáltatónál közgazdászként és marketingmenedzserként.2004-ben családostul Amerikába költözött, öt évet húzott le a tengerentúlon, egy telefonszolgáltató házaló ügynökeként kezdte, és középvezető volt, amikor hazacuccolt. Magyarországon újfent egy áramszolgáltatónál helyezkedett el, mellesleg marketinget tanított a Szegedi Egyetemen.A politikába előzmény nélkül került. 2017 novemberében meghalt a Hódmezővásárhelyt Lázár János támogatásával 2012 óta vezető fideszes Almási István. A következő év februárjában tartott időközi polgármester-választásra a pont ekkorra kijegecesedő ellenzéki összefogás megtalálta közös jelöltnek a Szent István Plébánia világi vezetőjét, a hétgyermekes, templomjáró Márki-Zay Pétert. És MZP annak ellenére, hogy az ellenfelei olyanokkal vádolták, hogy megválasztása esetén akasztatni fog, mecsetet épít, valamint bezáratja a kórházat, megtörte a jobboldal Vásárhelyen huszonnyolc éve tartó hatalmát, és 57,5 százalékot szerezve lemosta fideszes ellenfelét, Hegedűs Zoltánt.A folyamatos kormánypárti támadások dacára másfél évvel később, 2019 őszén ismét MZP győzött a helyhatóságin, lényegében megismételve korábbi teljesítményét 57,3 százalékot szerzett, ezúttal Grezsa Istvánt ütve ki.Hegedűs Zoltán és Grezsa István is Lázár János „embere” volt, vagyis MZP két győzelme egyúttal két vereség Lázár számára. És akkor most áprilisban maga Lázár János lesz MZP ellenfele.A meccs helyszíne azonban ezúttal nem csupán Hódmezővásárhely. A körzet pedig tántoríthatatlanul fideszesnek látszik: 2002-ben és 2010-ben Lázár már az első fordulóban mandátumot szerzett, és 2006-ban sem sok hiányzott neki az elsőkörös abszolút többséghez (48 százalékot gyűjtött, miközben az akkor még MDF-es Grezsa 3,5 százalékon zárt), a második fordulóban persze győzni tudott. 2014-ben némi visszaesés következett, Lázár 43,57 százalékot kapott, egy kicsit kevesebbet, mint a mögötte következő jobbikos Kiss Attila és MSZP-s Varga Péter együtt (24,78, illetve 19,54 százalék), de az összefogás hiánya így is könnyedén mandátumhoz juttatta az akkor még államtitkárként, az új kormányban már miniszterként szolgáló Lázárt (miközben az LMP színeiben induló Nagy-Bandó András neve mellé is került 7 százalék).2018-ban pedig, alig két hónappal azután, hogy a Fidesz elbukott Hódmezővásárhelyen, Lázár visszavágott, 51,78 százalékot elérve őrizte meg a mandátumát, és a pártjának is bizonyított, a Fidesz ugyanis listán ennél egy kicsivel kevesebbet, 50,42 százalékot gyűjtött a körzetben. Kiss Attila ezúttal 36,71 százalékon zárt, a baloldal pedig összecsuklott, az MSZP-s Rója István kénytelen volt 7,42 százalékkal beérni.Mindebből az látszik: Márki-Zaynak helyben is bővítenie kell a 2018-as ellenzéki tábort a győzelemhez.A végeredményt jelentősen befolyásoló további indulókkal nem kell számolnia Lázárnak és MZP-nek, értékelhető eredményt legföljebb a Mi Hazánk jelöltje, Veres Csaba villamosmérnök érhet el, aki „a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti vezetője volt, és a Magyar Sziget, valamint számos nemzeti rendezvény technikáját biztosította… Fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, ő maga is fenntart egy állatvédő szervezetet és egy állatotthont egy évtizede, ahol állatok százai találtak új gazdára.”Szoros eredmény esetén tétel lehetne még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, melynek jelöltje a csongrádi 4-es körzetben a 2018-as választáson 1,3 százalékot szerzett, de most úgy tűnik, hogy az igazán billegő körzetekben nem állít egyéni jelöltet a párt, vagy ha mégis, akkor arra buzdítja ez ügyben bizonytalankodó szavazóit, hogy a kormányváltás érdekében pártlistán rájuk ikszeljenek, egyéniben viszont nyugodtan válasszák a hatpárti aspiránst.Szóval a sztori vége mindenképpen az, hogy: Márki-Zay vagy Lázár.Meg persze az, hogy a rendszerváltás óta először sikerül-e elvenni a hivatalos jobboldaltól Hódmezővásárhely és környéke országgyűlési mandátumát.The post Hódmezővásárhelyen két olyan politikus csap össze, aki miniszterelnök akar lenni, Márki-Zay már most, Lázár tán csak az évtized végén first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24

Soha nem szabadulhat a rákóczifalvai rém, aki agyonvert három embert, mert szidták az anyját

 hir24  |   2022. január 11., kedd - 17:05
Soha nem szabadulhat a börtönből az rákóczifalvi 29 éves T. Tamás, aki két hónapon belül három embert is puszta kézzel vert agyon azért, mert szerinte szidták az anyját.A Szegedi Ítélőtábla ugyanis tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a férfit az aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés és kétrendbeli kifosztás bűntette miatt.T. Tamás mind a három áldozatával alkalmi munkák révén ismerkedett meg. Valamennyien egyedülállók, idősebbek és hozzá hasonlóan szűkösebb anyagi körülmények között éltek. A férfi először 2017. december 23-án, majd 2018. február 19-én is meggyilkolt két férfit amiért szidták az anyját. Valamennyi áldozatát saját házukban, puszta kézzel verte agyon. Az első áldozata egy 63 éves férfi volt, aki nyugdíjazása előtt a rendőrségnél dolgozott.A férfi tettének elkövetése után az elhunyt sértettek egyikének bakancsát eltulajdonította, egy másik áldozatának házából pedig ruhaneműket, élelmiszereket és illatszert is magával vitt. A Szolnoki Törvényszék tényleges életfogytiglanra ítélte a férfit elsőfokon.Az elsőfokú ítélet ellen a cselekményeket a nyomozás során kezdetben beismerő majd később azok elkövetését tagadó férfi és védője felmentésért fellebbezett.Joó Attila tanácselnök a másodfokú tárgyaláson kiemelte, hogy a megállapított és értékelt súlyosító és enyhítő körülményekre, valamint a vádlott személyiségszerkezete miatti fokozott társadalomra veszélyességére, az elkövetés összes körülményére figyelemmel nem túlzó a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés.T. Tamás esetében nincs remény arra, hogy valaha is a társadalom hasznos és törvénytisztelő tagjává váljon. A társadalom védelme pedig prioritást élvez és a most kiszabott büntetés visszatartó erővel is kell hasson mind azok számára, akik ilyen jellegű és súlyú cselekményt követnek el. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs.The post Soha nem szabadulhat a rákóczifalvai rém, aki agyonvert három embert, mert szidták az anyját first appeared on 24.hu.
Forrás: hir24
54 oldal összesen. A régebbi tartalmakhoz használja a keresőt!